Indonezija v vaši kuhinji

Indonezija je velika približno kot Evropa, zato ima tudi veliko znamenitosti. Zagotovo je vredno obiskati katero od idiličnih plaž, svetovno čudo tempelj Borubudur, otok Bali s številnimi posebnostmi, prestolnico Jakarto, številna otočja, vulkane, … Vendar to še zdaleč ni vse, kar Indonezija ponuja.

V eni izmed prejšnjih številk naše revije Potnik.si sta bila objavljena potopisa iz Indonezije, ki si ju lahko preberete na spodnjih povezavah:
Indonezija – Rižev Bali
Indonezija – Nusa Lembongan, Lombok, Gili Trawangan

Mi pa vam predstavljamo Indonezijo malo drugače in sicer skozi kuharski recept, ki si ga lahko pogledate spodaj. Recept je prispeval mag. Radoš Skrt, ki je avtor knjige Okusno: hitro, enostavno in zabavno. Indonezija je znana po odlični kulinariki in vse več ljudi se navdušuje nad tovrstno hrano, saj je enostavna, preprosta in okusna 🙂

Slika: Takole mamljivo izgleda sate z arašidovo omako na krožniku. Mnjami :)…

Vsem našim bralcem, ki bi morda želeli kupiti knjigo Okusno: hitro, enostavno in zabavno, ponujamo posebno ugodnost:
20% popust pri nakupu knjige.
Ob naročilu na strani www.okusno.si je potrebno vnesti promocijsko kodo: POTNIK

 

Recept za sate z arašidovo omako

Tako pa Indonezijci pripravljajo svoje ražnjiče. V trgovinah z indonezijsko hrano lahko kupite za pripravo arašidne omake že vnaprej pripravljene zmesi, ki jih je treba počasi kuhati v vodi. Ker pa je kaj podobnega v Sloveniji praktično nemogoče dobiti, sem za pomoč pri pripravi recepta prosil prijatelja Rona, ki prihaja iz Indonezije in živi na Nizozemskem, ter njegovo ženo Kitty.

PRIPRAVA:

Meso razrežemo na približno 2 cm velike koščke. Damo ga v skledo, potresemo z začimbami za marinado in prelijemo s sojino omako ter oljem. Vse dobro premešamo. Posodo pokrijemo s PVC folijo in damo počivat v hladilnik za vsaj 1 uro (še bolje preko noči). Lesene palčke za pripravo ražnjičev namočimo za 15 minut v vodo, saj jih je treba dobro navlažiti, da se nam ne bodo med peko na žaru zažgale. Meso nataknemo na lesene palčke in spečemo na žaru.Pečene ražnjiče ponudimo z arašidovo omako in basmati rižem.

Priprava arašidove omake:

Oluščene in neslane arašide zmeljemo s sekljalnikom. Dodamo rdečo papriko v prahu, sol, nasekljan strok česna, sladkor in čili ter vse dobro premešamo. V posodi zavremo 2 dcl vode. Vmešamo sestavine za omako ter arašidovo maslo. Zmanjšamo ogenj in počasi mešamo kakšno minutko ali dve, da dobimo ravno prav gosto omako.

SESTAVINE za 4 osebe:

  • 2 fileja piščančjih prsi (cca. 600 g)

Sestavine za marinado:

  • 1 dcl arašidovega olja
  • 2 žlici sojine omake
  • sol
  • curry
  • kurkuma
  • mleta rdeča paprika
  • ingver
  • kajenski poper

Sestavine za omako:

  • 200g neslanih arašidov
  • 2 žlički mlete rdeče paprike
  • 1 žlička soli
  • 1 strok česna
  • 4 žličke rjavega sladkorja
  • čili v prahu
  • 1 žlica arašidovega masla

Pa dober tek vam želimo 🙂

Vam je uspelo? 🙂

Piše: Radoš Skrt

www.okusno.si