10 dejstev o Oktoberfestu 

Kot spomin na letošnji Oktoberfest v Münchnu, ki se je ravno dobro končal, vam ponujamo 10 najbolj zanimivih dejstev o največjem svetovnem festivalu piva na svetu:

1. Oktoberfest se odvija v Münchnu in se, bizarno, začenja že nekje v sredini septembra. Traja približno 16 dni vse do konca prvega tedna oktobra.
.
2. Prvi Oktoberfest je bil organiziran 12. oktobra 1810 kot ljudsko druženje v čast mladoporočencema, prihodnjemu bavarskemu kralju Ludviku I. in princesi Terezi Saški. Originalni Oktoberfest je postregel tudi s konjsko dirko, kar se je obdržalo do leta 1960.

3. Od prvega so naslednje Oktoberfeste štiriindvajsetkrat preprečile vojne in epidemije, tako da je letos potekala 178. pivska zabava vseh zabav.

4. Povprečno se vsako leto udeleži festivala 6 milijonov ljudi. Pa primerjajte to s številom prebivalcev Slovenije!

5. Povprečna cena za litrski vrček piva je 8,50 eur, letos pa so cene tudi prvič presegle 9 eur in so se gibale vse do 9,20 eur.

6. Med festivalom pivski romarji v povprečju po grlu spustijo 7 milijonov litrov piva, 80 tisoč litrov vina, 32 tisoč litrov penečega vina, 220 litrov kave in 1 milijon litrov vode in limonade, okrepčajo pa se z okoli 120 voli, 60 telički, 520 tisoč piščanci in 120 tisoč pari svinjskih klobas.

7. Mnogi pivoljubci pozabijo, da vsebuje postreženo pivo od 7,5% do 8% alkohola, tako da omagajo po prekomernem pitju. Takim patronom rečejo ‘Bierleichen‘, kar v nemščini pomeni ‘pivsko truplo’.

8. Prireditev poteka na 0,5 kvadratnega kilometra, vendar piva na prireditvi ne moreš dobiti, če nimaš rezerviranega sedeža v katerem od ogromnih pivskih šotorov.

9. Skupna zmogljivost pivnic je 100.000 sedežev. Največji pivski šotor premore sedežno zmogljivost za kar 10.900 ljudi (8,450 znotraj in 2,450 zunaj).

10. Kar je šlo notri, mora tudi ven! Vrste za toaleto postajajo vse daljše, tako da mora policija večkrat delati red pri vhodu v te posvečene prostore.

Oktoberfest obiščejo tudi zane osebnosti. Paris Hilton se je na njem znašla l. 2006 in se oblekla priložnosti primerno. Seveda pa najbolj znana dedinja na svetu ne bi bila ona, če ne bi hkrati promovirala svoje pijače Rich Prosecco, ki je pravzaprav vino v pločevinki. In kot je v navadi pri Paris, naslednje leto si je zaradi neprimernega obnašanja prislužila pepoved obiska.

PIVOLJUBCI in vsi ostali, ki ste v živo uživali na letošnjem Oktoberfestu, napišite svoja doživetja in jih delite z nami…

Vpišite komentar ali  svoje mnenje. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.