10 mest ki jih morate obiskati v letu 2015

Predstavljamo vam 10 najboljših mest, ki jih morate obiskati v prihajajočem letu. Nekatera so manj znana, spet druga nam vsem poznana, a vsakdo izmed nas ima svoj okus in svojega favorita. Raziščite jih zdaj in načrtujte vašo naslednjo avanturo.

Washington DC, ZDA

Washington je eden izmed najboljših muzejskih in spomeniških mest, in ker leto 2015 predstavlja 150. obletnico atentata na Abrahama Lincolna, bo na ogled razstavljenih mnogo eksponatov, vključno s pištolo, s katero je bil sprožen smrtonosni strel. Oglejte si še botanični vrt, Narodno galerijo umetnosti in parado ameriških marincev ob sončnem zahodu. Mesto, ki je vredno vašega ogleda.
Washington ZDA

El Chaltén, Argentina

Mesto je obdano s 3405m visokim nazobčanim vrhom Monte Fitz Roya in ledenikom Cerro Torre (3102m). Tukaj najdemo velike površine nedotaknjene svetovne dediščine ledenikov, gorskih vrhov, jezer, gozdov in prečudovitih slapov, ki so del nacionalnega parka Los Glaciares. S številnimi skrivnostnimi in nedotaknjenimi predeli je hitro postal pohodniška (treking) prestolnica Argentine in leta 2015 praznuje tudi 30-letnico nastanka mesta.

El Chaltén Argentina

Salisbury, Velika Britanija

Zelo dolgo je bil Salisbury znan le kot kratek postanek na poti do Stonehenga. Ampak leta 2015 bo privabljal obiskovalce v to tipično angleško mesto s praznovanjem ob 800. obletnici njegovega največjega zaklada Magna Carta (Velika listina), s katero je bila rešena politična kriza v Angliji in je postala temelj svobode. Originalen izvod te listine se nahaja v katedrali (Salisbury Cathedral) in je izhodišče praznovanj. Pričakujte povsem nove razstav z nizi pogovorov, glasbene večere, festival cvetja in še mnogo več.
Salisbury Anglija

Milano, Italija

Milano je mesto razkošnega bogastva in skoraj grozljive elegance. Toda v letu 2015 bo mesto sprejemalo vse vrste obiskovalcev. Sejmi, ki so bili nazadnje prirejeni sredi 19. stoletja, bodo potekali med majem in oktobrom s poudarkom na kulinariki. Na več kot milijon kvadratnih metrih bo postavljeno sejmišče po zgledu klasičnega rimskega mesta. Raziščite kulinarično italijansko kulturo, opazujte kuharske demonstracije, sprehodite se po ulici, polni uličnih glasbenikov, ali pa si privoščite nočno vinsko degustacijo.
Milano Italija

Valletta, Malta

Neokrnjene stavbe iz 17. stoletja, nov prehod v mesto, kontrast med starim in novim je tisto, kar daje temu mestu čaroben pridih. Mesto letos časti 450-letnico “Velikega obleganja Malte”, še posebej na dan zmage, 8. septembra.
Valletta Malta

Zermatt, Švica

Neustrašni pohodniki, planinci in smučarji boste navdušeni nad Matterhornom, ki se dviga nad Zermattom. V letu 2015 to letovišče praznuje 150-letnico prvega vzpona. Edward Whymper je 14. julija 1865 vodil skupino sedmih ljudi do vrha 4478m visokega Maatterhorna.
Zermatt Švica

Plovdiv, Bolgarija

Eno izmed najlepših evropskih mest z ozadjem Rodopskih gora, polno zgodovinskih zakladov in pestrega nočnega življenja. Njegove osupljive ruševine (vključno z rimskim gledališčem v središču mesta) so počasi izkopavali v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja in so bile po letu 2000 obnovljene ter prenesene v muzeje, restavracije in hotele.
Plovdiv Bolgarija

Dunaj, Avstrija

Leta 1865 je cesar Franc Jožef postavil znamenito ulico Ringstrasse. Na njej se nahajajo številne znamenitosti in odvijajo razni dogodki. 150 let kasneje praznični dogodki in razstave še okrepijo praznično vzdušje, da ne omenjamo letošnje evrovizije, ki bo potekala tukaj. To je mesto, v katerem lahko živite svojo pravljico 21. stoletja.
Dunaj Avstrija
Chennai, Indija
Chennai je že dolgo časa odskočna deska za druge dele Indije in z odprtjem nove podzemne železnice želi južna prestolnica Indije še povečati svojo prepoznavnost. Ti hitri in klimatizirani vlaki vam bodo olajšali raziskovanje te vlažne metropole. Tukaj najdete veliko krajev,vrednih ogleda, številne templje, fascinantne muzeje, britanske predele mesta, številne cerkve, 3-kilometrsko plažo in  drugo največjo filmsko industrijo Kollywood.
Chennai Indija

Toronto, Kanada

Multikulturni megalopolis obljublja še živahnejše dogajanje v letu 2015. Približno 250.000 obiskovalcev ga bo obiskalo za Pan ameriške igre. Posodobitve prometnih poti so obogatile mesto, vključno s hitrim vlakom, ki bo pripeljal potnike z letališča do centra mesta v pičlih 25 minutah. Vpliv bližnjega New Yorka in Montreala pa omogoča vrhunsko doživetje z živo glasbo, ki jo lahko doživite v številnih barih.
Vir: Lonely Planet
Piše: Mateja Podgorelec

Komentirajte!

Katero mesto pa je vam najbolj všeč oz. ali nameravate katerega od naštetih obiskati v letu 2015?