10 mest z najboljšo kakovostjo življenja

Mednarodno podjetje Mercer je opravilo raziskavo med več kot  450 mesti po vsem svetu, da bi ugotovilo, katero od mest zagotavlja najboljšo kakovost življenja.  V raziskavi so uporabili indeks kakovosti življenja, ki je sestavljen iz večih komponent. Pri tem so upoštevali 10 kazalcev:
politično in družbeno okolje, ekonomsko okolje in družbeno-kulturno okolje. Prav tako so preučili tudi medicinske in zdravstvene vidike, šole in izobraževanje ter javne službe in prevoze. Za končni rezultat so bile pomembne tudi možnosti za rekreacijo, stanovanjske razmere, potrošniško blago in naravno okolje.
​Na osnovi objavljene raziskave pa vam mi razkrivamo, katerih 10 mest se je uvrstilo na sam vrh seznama.

1. Dunaj

​Mesto je na vrhu seznama že sedmič zapored. Mesto ob Donavi je bogato tako z naravnimi kot tudi kulturnimi znamenitostmi.

2. Zürich

To švicarsko mesto se pogosto znajde na samem vrhu mnogih raziskav kot eden najbolj primernih krajev za življenje na svetu.

3. Auckland

Munich

Najbolje med nemški mesti se je na Mercerjevi lestvici uvrstil Münich, ki je najbolj znan pa mnogih festivalih, ki jih letno obišče več milijonov obiskovalcev.

4. ​Münich

Auckland

Mesto na Novi Zelandiji se je prebilo na tretje mesto, zahvaljujoč dobro uravnoteženemu gospodarstvu, visoki ravni osebne varnosti  in idiličnemu okolju.

5. Vancouver

Vancouver

Vancouver je edino severnoameriško mesto, ki se je prebilo na seznam. Zanimivo pa je, da se na seznam ni uvrstilo nobeno od mest v ZDA.

6. ​Düsseldorf

dusseldorf

Z dobrim ravnovesjem vseh izbranih kriterijev se je tudi to mesto v zahodni Nemčiji uvrstilo visoko na seznamu.

7. Frankfurt

frankfurt

​Nemčija je s kar tremi mesti med najboljšo deseterico zagotovo ena od najbolj želenih držav za bivanje.

8. Ženeva

Ženeva

Ženeva je v svetu znana kot svetovni center za diplomacijo. Mesto slovi kot izjemno varno, njeni prebivalci pa so visoko izobraženi.

9. Kopenhagen

Kopenhagen

Dansko mesto se je pred kratkim uvrstilo na drugo mesto lestvice najsrečnejših krajev za življenje na svetu.

10. Sydney

Sydney

​Naravno okolje, vreme in močno gospodarstvo so razlog, da se je najbolje med vsemi avstralskimi mesti uvrstil Sydney.

Komentirajte!
Ste že kdaj živeli v katerem od naštetih mest? Je kakovost življenja res boljša kot v drugih mestih?