10 muzejev, ki jih lahko obiščete virtualno

Četudi smo se znašli v obdobju, ko so potovanja onemogočena, imamo to srečo, da živimo v času, ko nam je marsikaj na voljo tudi v digitalni obliki. Kljub temu, da ne moremo potovati po svetu, nam digitalni svet omogoča neskončno možnosti. Zato smo za vas pripravili seznam 10 svetovno znanih muzejev, ki jih lahko raziščete virtualno – torej kar preko spleta.

Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji nudijo dom več kot  70.000 umetninam in artefaktom ter sodijo med najboljše kulturne institucije v Italiji. Navidezni obiskovalci lahko obiščete sedem različnih odsekov razprostranjenega kompleksa in uživate v 360-stopinjskem pogledu na Sikstinsko kapelo.

Louvre, Paris

Virtualno obiščite muzejske razstavne prostore in galerije največjega muzeja na svetu, ki obsega preko 380.000 kosov umetnin.  Louvre vsako leto  obišče okoli 10 milijonov obiskovalcev,  ki si lahko ogledajo neprecenljive mojstrovine, ki datirajo vse od 6. stoletja pred našim štetjem do 19. stoletja. Nedvomno ena najbolj znanih umetnin v Louvru pa je Mona Lisa  Leonarda da Vincija.

Hiša Anne Frank

Muzejska hiša, kjer se je v skrivnem prizidku Ana Frank, z družino, med 2. svetovno vojno skrivala pred nacisti, je vsekakor vredna ogleda. Spletni obiskovalci si lahko pogledate posnetke o njenem življenju in se virtualno sprehodite po hiši. Da bi bolje spoznali Anino zgodbo, si lahko ogledate razstavo: “Anne Frank: Her Life, Her Diary, Her Legacy” (Anna Frank: njeno življenje, njen dnevnik, njena zapuščina).

Muzej Solomona R. Guggenheim v New Yorku

Tudi Guggenheim je odprl svoje zbirke spletnim obiskovalcem. Poslušajte avdio vodnik o zgodovini samega muzeja ali se spletno sprehodite po spiralnih dvoranah. Za tiste, ki se želite globlje potopiti v muzejske zbirke, je na voljo spletna zbirka podatkov Guggenheim, ki obsega približno 1700 umetniških del več kot 625 umetnikov.

Narodna galerija v Londonu

Ta muzej s sedežem v Londonu vsebuje več kot 2.300 del, ki odražajo zahodnoevropsko tradicijo med 13. in 19. stoletjem. Oglejte si 18 galerijskih prostorov, uživajte v panoramskem pogledu na muzejske dvorane in s pomočjo virtualnih orodij Narodne galerije spoznajte široko zbirko umetniških mojstrovin.

Van Goghov muzej v Amsterdamu

Dom največje zbirke umetniških del Vincenta van Gogha vključuje več kot 200 slik, 500 risb in več kot 750 osebnih pisem. Sprehodite se po muzeju in raziščite virtualno zbirko Van Goghovih del.

Galerija Uffizi, Firence

Eden najbolj obiskanih muzejev v Italiji stoji v središču Firenc. Galerija Uffizi se lahko pohvali z eno od najboljših zbirk italijanske umetnosti, ki datira od 13. stoletja vse do 18. stoletja. Čeprav se pred galerijo po navadi vijejo dolge vrste obiskovalcev, se tokrat lahko skozi zbirke sprehodite brez gneče.

Muzej moderne umetnosti (MoMA) v New Yorku

Muzej moderne umetnosti (MoMA), ustanovljen leta 1929, je bil prvi muzej, posvečen moderni dobi. Danes bogata in raznolika kolekcija MoMA ponuja pregled sodobne umetnosti, od inovativnega evropskega slikarstva in kiparstva 1880-ih do današnjega filma in oblikovanja. Muzej hrani več kot 150.000 slik, skulptur, risb, odtisov, fotografij, več kot 300.000 knjig,  približno 22.000 filmov in štiri milijone filmskih posnetkov. Nekatere največje umetnine si lahko tudi vi ogledate tukaj.

Narodni muzej antropologije, Mexico City

Narodni muzej antropologije v Mexico Cityju poleg največje zbirke antičnih mehiških umetnin na svetu ohranja narodno zapuščino države in slavi njeno kulturno dediščino. Sedaj si lahko kar preko spleta ogledate več kot 140 predmetov, med katerimi je tudi znani Azteški koledar.

Raziskovalni center Langley NASA, Virginija, ZDA

Ste očarani nad raziskovanjem vesolja? NASA ponuja spletnim obiskovalcem priložnost, da si ogledajo zakulisje znotraj svojih objektov. Spletni obisk raziskovalnega centra Langley zajema kar 16 lokacij, priporočamo pa vam tudi virtualni ogled raziskovalnega centra Glenn v Ohiu.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂