10 najbolj nenavadnih cerkva po svetu

Po svetu lahko najdete mnogo cerkva različnih religij. Nam najbolj poznane so krščanske cerkve, ki imajo običajno obliko križa. Tokrat pa smo poiskali nekaj najbolj nenavadnih cerkva, ki največkrat izstopajo že s svojo edinstveno zunanjostjo. Preverite naš seznam 10 najbolj nenavadnih cerkva po svetu

Catedral de Sal, Kolumbija

© katiebordner

Catedral de Sal (solna katedrala) v mestu Zipaquira, približno 25 kilometrov severno od Bogote, je podzemna cerkev, zgrajena v tunelu rudnikov soli globoko v gori. Vse naokoli je sol. Prva solna katedrala je bila posvečena leta 1954, vendar so zaradi strukturnih težav in varnostnih vprašanj svetišče leta 1990 zaprli. Sedanja cerkev je bila zgrajena med letoma 1991 in 1996 približno 200 metrov pod starim svetiščem.

Church of St. George, Etiopija

Cerkev, v obliki križa, je v celoti izklesana iz kamna oz. vulkanskega tufa. Dimenzije jarka so 25 x 25 metrov, v globino pa meri 30 metrov. Datirana je v konec 12. ali v začetek 13. stoletja. Cerkev je del Unescove svetovne dediščine.

Las Lajas Sanctuary, Kolumbija

© Diego Delso

Blizu ekvadorske meje so v kraju Ipiales zgradili cerkev  Las Lajas. Čudovito, ogromno cerkev so zgradili v ozkem kanjonu ob reki Guaitare. Kraj že od 17. stoletja velja za svetišče, saj naj bi se po legendi tam prikazala Devica Marija. Cerkev je bila zgrajena leta 1916.

Sedlec Ossuary, Češka

© Pudelek (Marcin Szala)

Kostnica Sedlec je majhna katoliška kapela v Sedlecu, predmestju Kutne Hore na Češkem. Njena notranjost je okrašena s človeškimi kostmi, ki so urejene tako, da predstavljajo njeno opremo. Predvidevajo, da je v kostnici kar 40.000 do 70.000 človeških skeletov. Kostnica je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti na Češkem in je uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine.

Chapel Of The Holy Cross, Arizona, ZDA

Ta čudovita rimskokatoliška cerkev je dobesedno vgrajena v skalo. Cerkev je zagozdena ob skalni grič sredi puščave Arizona. Prvotna ideja je bila, da bi jo Frank Lloyd Wright zgradil v Evropi, toda izbruhnila je druga svetovna vojna, tako da je bil ta načrt odložen.

Cathedral Of Brazilia, Brazilija

Znano katedralo v glavnem mestu Brazilije je zasnoval Oscar Niemeyer. Nenavadna struktura je sestavljena iz 16 betonskih stebrov, ki tehtajo 90 ton. Katedrala je posvečena Mariji, zato steber ob vhodu prikazuje prizore iz njenega življenja. Katedrala ima 4 zvonove in celo odsevni bazen.

Borgund Stave Church, Norveška

Stolpna cerkev Borgund, ki se nahaja v mestu Borgund v Lærdalu na Norveškem, je najbolje ohranjena od 28 podobnih norveških cerkva. Ta lesena cerkev, ki je bila verjetno zgrajena konec 12. stoletja, od datuma izgradnje ni spremenila strukture ali doživela večje prenove.

Iglesia Jesús en el Huerto de los Olivos, Argentina

To cerkev pogosto imenujejo “zelena cerkev”, čeprav ima uradno povsem drugačno ime – Iglesia Jesús en el Huerto de los Olivos (Cerkev Jezusova v Oljčnem vrtu). Od podnožja do samega vrha je cerkev popolnoma prepletena z bršljanom. Zelenje, ki se zdi, kot da je postalo eno s cerkvijo, ji daje  miren in edinstven videz.

Church of Hallgrímur, Islandija

© Chris VR

Luteranska cerkev je ena najvišjih stavb na Islandiji. V višino meri kar do 75 metrov. Cerkev je zasnovana tako, da spominja na bazaltno lavo, ki teče na Islandiji, kot močan obrnjen V iz visokih, tankih belih tramov. Gradnja te cerkve je trajala 38 let ; od leta 1945 do leta 1986.

Harajuku Church, Japonska

© Gee Tiz

Hiper-trendovsko okrožje Harajuku v Tokiu je bolj znano po svoji ulični sceni kot po verskih strukturah. Elegantna, modernistična protestantska cerkev je odprla svoja vrata leta 2006. Koncept zasnove temelji na srečni številki sedem, zato je v ladji sedem nežno ukrivljenih lokov. Cerkev je tudi koncertna dvorana, zato je akustika izvrstna.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂