10 najbolj nenavadnih turističnih krajev na svetu

Doslej smo vedno delali sezname najbolj priljubljenih turističnih destinacij, ki ponavadi privlačijo veliko turistov in obiskovalcev. Tokrat pa smo za vas pripravili seznam 10 najbolj nenavadnih turističnih destinacij, ki so posebne vsaka na svoj način in katerih obisk vam bo definitivno ostal v spominu.

1. Grand Prismatic Spring, ZDA

10 nenavadnih turističnih krajev

Grand Prismatic Spring je lociran vYellowstonskem narodnem parku in jenajvečji topli vrelec v Združenihdržavah intretji največjina svetu. Grand Prismatic Springje dobil svoje ime po osupljiviobarvanosti vrelca. Njegovebarve se ujemajo zmavričnorazpršenostjo optičneprizme bele svetlobe: rdeče, oranžne, rumene, zelene in modre.

2. Spotted Lake, Kanada

10 nenavadnih turističnih krajev
Spotted Lake je slano jezero, ki se nahaja v Britanski Kolumbiji, Kanada. Jezero je najbolj znano po “pikah”, ki se pojavljajo in so obarvane glede na mineralno sestavo jezera ter količino sezonskih padavin. Magnezijev sulfat, ki se kristalizira v poletnih mesecih, je pomemben dejavnik za barvo “pik”. V poletnih mesecih preostali minerali otrdijo, pri čemer tvorijo naravno “pešpot” okoli pik in med njimi.

3. Goblin Valley State Park, ZDA

10 nenavadnih turističnih krajev

Goblin Valley State Park najdemo v zvezni državi Utah, ZDA. Njegova najbolj poznana značilnost je tisoče in tisoče najrazličnejših kamnin v obliki gob, ki jim lokalni prebivalci pravijo kar “škrati”. Te gobe so velike tudi do nekaj metrov. Prepoznavna oblika teh skal
prihaja iz na erozijo odpornih plasti kamnin, ki so na vrhu mehkejšega peščenjaka.

4. Jellyfish Lake, Palau

Picture

Lake je morsko jezero, ki se nahaja na otoku Eil Malk v Palau. Milijoni zlatih meduz se vsakodnevno selijo čez jezero.  Jellyfich Lake je povezan z oceanom skozi razpoke in predore v apnencu starodavnega miocenskega grebena. Zlata meduza oz. latinsko Mastigias papua etpisoni, in druge živalske vrste v jezeru so se razvile drugače kot njihovih
sorodniki, ki živijo v bližnjih lagunah.

5. Skaftafell National Park, Islandija

10 nenavadnih turističnih krajev

Pokrajina Skaftafell National Parka je zelo podobna Alpam, vendar je bila ustvarjena
v tisočih letih z različnimi vplivi požarov (vulkanski izbruhi Öræfajökull) in vode (ledenikov Skeiðarájökull in Skaftafellsjökull), rek Skeiðará, Morsa in Skaftafellsá. Vulkanski izbruhi pod ledeno kapo lahko privedejo do jökulhlaups (ledeniške poplave), ki močno nabrekne reko Skeiðará. Peščena okolica med ledenikom in morjem, ki jo povzročajo ledeniške poplave, se imenuje Skeiðarársandur. Do zadnje velike ledeniške poplave je prišlo v letu 1996.

6. Mono Lake, ZDA

Mono Lake je veliko, plitvo slano natrijevo jezero v Mono Countyju, v Kaliforniji in je nastalo pred vsaj 760.000 leti kot neprepustno jezero. Pomanjkanje vode povzroča
visoke stopnje slanosti jezera. Ta sol povzroča alkalnost jezerske vode. To puščavsko jezero
ima nenavadno produktiven ekosistem, ki  temelji na solinskih rakcih, ki uspevajo
v teh vodah, in zagotavlja gnezdišče vsako leto za dva milijona ptic selivk, ki se hranijo s kozicami in muhami, ki prav tako hranijo kozice.

7. Jigokudani Snow Monkey Park, Japonska

10 nenavadnih turističnih krajev

Jigokudani Monkey Park je del Joshinetsu Kogen nacionalnega parka. Ime Jigokudani pomeni “Dolina hudiča” in je zaradi pare in vrele vode, ki kipi iz majhnih razpok v zmrznjenih tleh, obdan s strmimi pečinami, neprijazno klimo in sovražnimi gozdovi. Najbolj je znan po svoji številčni populaciji prostoživečih japonskih makakov (Macaca fuscata), bolj znanih
kot snežne opice, ki se v dolino preselijo v toplejših mesecih zaradi iskanja hrane. Od leta 1963 se opice spustijo s strmih pečin in gozdov, da bi se čez dan  “pogrele” v toplih vodah Onsen (vrelca), zvečer pa se vrnejo v  zavetjegozdov.

8. “Door to hell” Gas Deposit, Turkmenistan

10 manj znanih destinacij

Door to hell (Vrata v pekel) je polje zemeljskega plina v mestu Darvaze (kar pomeni “vrata”), v provinci Ahal, Turkmenistan. Vrata v pekel so znana po gorenju zemeljskega plina, ki nikoli ne ugasne. Ogenj so prvič zakurili sovjetski naftni inženirji leta 1971 in od takrat ogenj nepretrgoma gori. Ogenj se napaja iz bogatih zalog virov zemeljskega plina na tem območju. Oster vonj po žveplu preveva dobršno območje te znamenitosti.
9. Hitachi Seaside Park, Japonska
10 nenavadnih turističnih krajev
Hitachi Seaside Park pokriva območje preko 190 hektarov, za katerega je značilno, da rože
cvetijo celo leto. Park je postal znan po svojih modrih rožah, imenovanih baby blue-eyes
(latinsko Nemophila menziesii). Spomladi 4,5 milijona prosojno modrih rož privabi gruče turistov. Poleg letne “Nemophila harmonije” park ponuja milijon narcis, 170 vrst tulipanov in številne druge rože.

10. Yuan Yang terase, Kitajska

10 nenavadnih turističnih krajev

Yuanyang terase se nahaja v prefekturi Honghe v jugovzhodni kitajski provinci Yunnan, poleg rdeče reke. To območje je svetovno znano po svojih terasah za gojenje riža. Del tega
območja spada pod zaščito svetovne dediščine. Celotno območje se razprostira na 2,200 km2.

Vir: Trip Advisor
Komentirajte!
Ali vas privlačijo nenavadni kraji ali raje obiščete bolj znane turistične destinacije? Bi obiskali katerega od prej omenjenih krajev?