10 najbolj obiskanih držav

Potovanja in obiski tujih držav postajajo vse lažji, cenejši in bolj dostopni vsem. Zato vsako leto v turizmu beležijo nove in nove rekordne številke. Turisti potujemo več, dlje in pogosteje. Obstaja veliko različnih študij in raziskav o številu turistov po svetu, mi pa smo za vas pripravili seznam 10 najbolj obiskanih držav glede na raziskavo UNWTO (United Nations World Tourism organization). Lestvica je narejena glede na število prihodov tujih turistov.

1. Francija – 86,9 milijonov

Na prvem mestu, glede na število prihodov tujih turistov, najdemo Francijo.
Država je znana po svojih modnih hišah, lepih muzejih umetnosti in najbolj znanem spomeniku v državi – Eifflovem stolpu. Poleg tega so tam številne znamenitosti, kot so plaže, majhne slikovite vasi, naravni parki in gozdovi, pustolovski športi, zgodovinske destinacije in luksuzne destinacije, ki ponujajo nekaj za vsakogar.

2. Španija – 81, 8 milijonov

Ta država, ki daje občutek tropskega podnebja v Evropi, se močno opira na turizem, ki predstavlja 11% letnega BDP. Španija združuje udobje evropskega potovanja z veličastnimi plažami ob Atlantiku in v Sredozemlju v kombinaciji z živahnim in temperamentnim vzdušjem.

3. Združene države Amerike – 76,9 milijonov

Mesta, kot so New York, Los Angeles, Las Vegas in Miami, vsako leto beležijo milijone obiskovalcev. Za vse ljubitelje narave je pomembno, da se ZDA pohvali tudi z 58 narodnimi parki. Največ tujih turistov prihaja iz Kanade, Združenega kraljestva in Mehike.

4. Kitajska 60,7 milijonov

Poleg številnih spomenikov zgodovinskega, kulturnega in ekološkega pomena, kot so Kitajski zid, tempelj Shaolin, slap Huangguoshu, Prepovedano mesto in tri soteske, je Kitajska tudi relativno cenovno ugodna in ima odličen javni prevoz. Ocenjuje se, da bo Kitajska do leta 2020 postala najbolj obiskana država na svetu.

5. Italija – 58, 3 milijonov

Italija ima bogato zgodovino in večina njenih znamenitosti je dobro ohranjenih, zaradi česar je zelo privlačna za turiste in je ena najbolj obiskanih držav na svetu. Italija ima pod UNESCO-vo zaščito kar 50 spomenikov, ki pripadajo različnim obdobjem zgodovine. Privlačne so tudi majhne alpske vasice, ki ponujajo vpogled v tradicionalno italijansko življenje. Nikakor pa ne smemo pozabiti niti edinstvene italijanske kuhinje.

6. Mehika – 39,3 milijonov

Država je znana po nekaterih najlepših plažah na svetu in ima preko 450 plaž okrog mehiške obale.
Znana je tudi kot dežela visokih gora in globokih kanjonov v središču države, gostih deževnih gozdov na jugu in vzhodu ter puščav na severu.

7. Združeno kraljestvo – 37,7 milijonov

Veliko Evropejcev in severnoameriških turistov obišče Združeno kraljestvo zaradi zgodovinskih znamenitosti, dobro razvitih turističnih zmogljivosti in infrastrukture. London je zagotovo eno najbolj priljubljenih mesto za mednarodne turiste z znamenitostmi, kot so London Bridge, London Tower, parlament in London Eye.

8. Turčija – 37,6 milijonov

Edinstvena lokacija na prehodu iz Evrope v Azijo je ena ključnih prednosti Turčije. Luksuzna letovišča ob Egejskem morju in sredozemskih obalah, množica zgodovinskih spomenikov in kulturna raznolikost so glavni vidiki, zaradi katerih je Turčija priljubljena destinacija med turisti.

9. Nemčija – 37,5 milijonov

V Nemčiji lahko obiščete veliko zaščitenih naravnih in kulturnih znamenitosti. Popularni so tudi razni festivali, kot je vsem poznani Oktoberfest. Veliko turističnih točk je povezanih z drugo svetovno vojno ali z drugimi zgodovinskimi dogodki. Nemčija je tudi odlično izhodišče za raziskovanje oziroma potovanje po Evropi.

10. Tajska – 35, 4 milijonov

Cenovno ugodna in živahna Tajska navdušuje s peščenimi plažami, poceni nastanitvami in odlično hrano. Turistični objekti svetovnega razreda so priljubljeni med azijskimi in evropskimi obiskovalci. Ocenjuje se, da je turizem prispeval približno 20% tajskega BDP in da bo do leta 2032 število turistov naraslo čez 100 milijonov obiskovalcev.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂