10 najbolj odštekanih novoletnih destinacij

Vsako, prav vsako novo leto sprejmemo nekaj novoletnih zaobljub, ki potem počasi izpuhtijo. Naenkrat jih ni več, ne v naših glavah ne okoli nas, in tudi to je v redu. Ker se vsako leto prepričamo, da bo mogoče naslednje leto boljše. Kam pa bi prišli, če bi se nam res vse uresničilo?! Tudi o destinacijah, predstavljenih v nadaljevanju, bomo najbrž lahko navadni smrtniki samo sanjali. Pa tudi to je nekaj! Zato se odenite v rdeče, oblecite svoje najboljše rumeno spodnje perilo, poljubite najbližjo kamelo (če ne gre drugače, pa tisto v živalskem vrtu), zazvonite z največjim zvoncem in se potopite v noro zabavo s svojimi najbližjimi, kjerkoli že boste.

Predstavljenih je 10 edinstvenih načinov, kako ljudje lahko praznujejo prihajajoče leto 2012.

Najbolj nenavadno: Maroko

Kako bi se vam zdelo začeti novo leto kot šaman v puščavi? Takšen je dogovor: rezervirajte budžet potovanje v Sahro (cena okoli 400 USD za 10 dni, all-inclusive), skočite na kamelo, za vse ostalo pa poskrbi puščava sama. Preživite nekaj časa v razmišljanju o dogodkih preteklega leta v neskončni širjavi Sahare, in ko opravite s tem, sledi zabava. Samo predstavljajte si, kako ste lahko glasni, če je okrog vas samo pesek. Veliko potovalnih aranžmajev vključuje nastanitev v šotorih, noro zabavo ter dih jemajoč sončni vzhod nad neskončnimi sipinami.

Najbolj tradicionalno: Škotska

Če zabave niso tisto, kar iščete, potem lahko počistite hišo. Vsako leto se v Edinburgu, Škotska, odvija Hogmanay praznovanje, posvečeno čiščenju domov pred prihajajočim novim letom. S tem puščate za sabo vse slabo, kar vas je pestilo v odhajajočem letu z upanjem na vse dobro v letu, ki prihaja. Po polnoči pa je pomemben pravilni “first footing“. Za srečo gospodinjstva v prihodnjem letu mora prvi vstopiti moški, ki naj bi bil črnolas (To naj bi izhajalo še iz časov Vikingov, ko je svetlolasi tujec na vratih pomenil težave.) Če pa vas vseeno vleče na množično zabavo – po ulicah Škotske jih je zlahka najti – v Edinburgu vsako leto prižgejo tudi veličasten ognjemet, prav tako pa so organizirani pohodi z baklami.

Najbolj bogato: Venezuela

Kako se pripraviti na novo leto? Založiš se s hrano in pijačo, mogoče se stuširaš in si zadaš eno ali dve novoletni zaobljubi. Venezuelci pa si za najdaljšo noč oblečejo svoje najboljše rumeno spodnje perilo. Navada s spodnjim perilom naj bi izhajala iz časov, ko je bilo prepovedano oblačiti se v barvita oblačila, zato so posamezniki željo po barvah skrili z nošenjem pod obleko. Po tradiciji naj bi se ob polnočnem udarcu ljudje znebili starega perila ter oblekli novega, rumenega. Prav tako rumena barva simbolizira barvo zlata. Če pa si želiš najti ljubezen v novem letu, naj bi bilo perilo rdeče. Za izpolnitev želje po velikem bogastvu, moraš imeti, ko nazdraviš, v žepu račun visoke vrednosti.

Najglasnejše: Japonska

Nekateri so za glasno. Prehod iz starega v novo leto ne pomeni samo nepreglednih množic, ki odštevajo od deset s  šampanjcem v roki. Ne, Japonska dejansko buči – veliki, glasni zvonovi iz vsakega templja v državi udarijo 108 krat.  108 je sveto ševilo v več verah, po budističnem prepričanju je to število naših želja in strasti, ki nas držijo v krogu trpljenja.  Ob novem letu nas 108 udarcev zvonov očisti teh zablod preteklega leta. Za pravilno novoletno zvonjenje najtežjega zvona v Chion-in templju (težak je kar 74 ton) je potrebnih kar  17 menihov. Z zvonjenjem tisočih zvonov japonskih templjev z vseh otokov  bo zvok novega leta udaril v vaša ušesa tako glasno, kot še nikoli.

Najbolj ognjeno: Sydney, Avstralija

Sydney je pravzaprav svetovno mesto, kamor novo leto vstopi najprej. Prebivalci Sydneya jemljejo to čast resno, zato vsako leto spustijo v zrak največji, najbarvitejši, naglasnejši in sploh naj ognjemet, kar ga pozna človeštvo. S tem, da prvi prižgejo ognjemet, postavijo neke vrste novoletni ognjemetni standard, kateremu se nobeno drugo mesto niti malo ne približa. Lansko leto so za ta dogodek, ki ga prenašajo svetovne televizije, uporabili 7000 kg pirotehnike in prikazali še do takrat nevidene efekte, kot so padajoči angeli, dvojna srca, lunini krajci in vijačne strele.  Mogoče je dobro vzeti s sabo zaščitna sončna očala.

Najbolj slikovito: Goa, Indija

Goa je jeseni mesece in mesece prepojena z dežjem monsunov. Klima je vlažna, packasta in neprijetna. Na srečo pa se monsunska doba do praznovanja novega leta konča, vse se osuši in pusti zelenje v prelepi bujni rasti, ravno pravšnji za praznovanje. Ko se rastline pokažejo v svojih prepolnih, veličastnih proporcih, dobi Goa pridih pravljičnega raja, zato ni čudno, da turisti, predvsem nahrbtnikarji in hipiji, pa tudi vsi ostali, ki iščejo vizualno stimulacijo, preplavijo Goo, da bi v čudovitem okolju pustili za sabo staro in pričakali novo.

Najhladnejše: Moskva, Rusija

Če si želite pravega zimskega vremena, potem je Moskva kraj za vas. Pravzaprav, v ruskem jeziku ne poznajo fraze ‘bel božič’, kajti božič je definitivno vsako leto bel. Temperature se znajo spustiti tudi do -35 stopinj Celzija. Kljub temu se ljudje toplo zavijejo, srknejo nekaj požirkov domačega zvarka, vodke, seveda in se podajo na Rdeči trg praznovat zimsko novo leto. Kljub temu, da boste oboroženi z zadostno količino vodke in vročimi ‘Russian chicks‘, pazite – ruski vremenoslovci za letos napovedujejo hudo zimo.

Najtoplejše: Guam

Vam ni do tega, da se tresete od mraza, medtem ko odštevate sekunde do novega leta? Pričakajte novo leto na Guamu. In kje za vraga je sploh Guam? Preverite tukaj. Guam je  nevključeni teritorij Združenih držav Amerike – otok v zahodnem Tihem oceanu. Povprečna poletna temperature je okoli 30 stopinj C, zimska pa 24 stopinj C. Snorklanje, sončenje, potapljanje, vse to so aktivnosti, ki jih lahko počnete med novoletnim oddihom, za večerno zabavo pa so kopalke povsem primerna garderoba. Razen, če niste gost prestižnega hotela, ki organizira ‘grško toga’ zabavo z naslovom Otok bogov, kjer pozno v noč okušate gurmanske, pa tudi drugačne užitke starih Grkov.

Najdaljše: Kitajska

Hočete daljšega? Mislimo na novoletni žur. Čeprav ga ne praznujejo 1. januarja, traja praznovanje kitajskega novega leta 15 dni. Leto 2012 je leto zmaja in se začne 23. januarja, konča pa 9. februarja 2013. Zmaj je peti znak od dvanajstih v kitajskem horoskupu in simbolizira uspeh ter srečo. Kot poklon različnim božanstvom je celotna Kitajska osvetljena rdeče. Rdeča barva naj bi odganjala vse zlobne duhove in nesrečo. Tako so ulice in domovi polni rdečih lampijončkov, na podbojih so izobešene dobre želje, napisane na rdeč papir, ognjemetom pa kar ni konca. Da bi pregnali nesrečo, ob glasnem bobnanju uprizarjajo tudi zmajeve ali levje plese. Zadnji dan se družina zbere ob velikanski pojedini. Zato vzemite vse, kar imate rdečega, in preverite, če zdržite polnih 15 dni!

Največja zabava: Rio, Brazil

Dobro je znano, da Brazilci znajo žurati in novo leto v Riu. Reveillon je druga največja zabava, takoj za Karnevalom. Zabave na Copacabani se udeleži okrog 2 milijona ljudi. Čez dan se valijo trume, da bi se poklonile Afro-Brazilian orixá oz. boginji Iemanjá s tem, da v vodo spuščajo darove. Glasba se igra ves dan, dejansko eksplodira pa okrog 19. ure, ko se začnejo koncerti v živo in ko DJi zaženejo svoje zvočne sisteme.  Organizatorji zabave nagovarjajo udeležence, da vzamejo s seboj vžigalnike, mobilnike oz. vse, kar sveti, da s tem naredijo zabavo še briljantnejšo in bolj svetlečo.
Komentirajte!
Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.