10 najboljših destinacij v 2015

V prejšnji številki ste si lahko pogledali 10 najboljših mest, ki jih morate obiskati v letu 2015. Tokrat pa smo naredili še pregled držav, ki ne sodijo med najbolj obiskane države sveta, kar pa ne pomeni, da nimajo kaj ponuditi. Po eni strani so to države, ki se zavedajo, da ne morejo tekmovati z Italijo, Španijo, Francijo in Veliko Britanijo, po drugi strani pa so to države, ki jih množični turizem še ni pokvaril in tako popotniku ponujajo drugačne vrste doživetja.

1. Singapur

Singapur nudi utemeljen razlog, da ga obiščete v letu 2015: letos praznuje zlati jubilej. Po razglasitvi neodvisnosti leta 1965 so njegova dediščina, visoke zgradbe, zelene površine in nakupovalna središča privabili veliko turistov, nov razvoj mesta pa je še izboljšal to
izkušnjo. Tu je Marina Bay, nov zabaviščni predel mesta, nato so tukaj številni novozgrajeni trendovski hoteli, nove znamenitosti, kot je National Art Gallery in Singapore Sports Hub, in več kot ducat podaljškov podzemnega metroja v gradnji.

2. Namibija

Pesek v Namibiji se bo letos obarval srebrno, saj država praznuje 25. obletnico samostojnosti. Država je naredila ogromen preskok v smeri trajnostnega razvoja turizma.
Kot prva afriška država je vključila varstvo naravnega okolja v svojo ustavo. Namibija je vključila lokalno skupnost, da skrbi za spoštovanje te zaveze. Po novicah o škodovanju naravnemu okolju v drugih državah Afrike, namibijski uspehi v smeri ohranjanja okolja niso dobili kake posebne publicitete. Predlagamo vam, da Namibijo najprej sami raziščete, preden jo delite z drugimi.

3. Litva

S 1. januarjem 2015 je Litva sprejela evro kot plačilno sredstvo in tako postala najnovejša članica evro območja. Zanje je bilo to dolgo potovanje, od ene od republik bivše Sovjetske zveze do polnopravnega članstva v Evropski uniji. Potovanje po Litvi je preprosto, ko gre za elektronska plačila in iskanja bankomata. In zakaj sploh obiskati Litvo? Curonian
Spit
je dolga vrsta čudovitih plaž, kjer lahko občudujemo eno največjih evropskih peščenih sipin. Potem je tu še Vilnius, baročno staro mesto, ki je prislužilo Litvi njeno mesto na seznamu svetovne kulturne dediščine.

4. Nikaragva

Kljub temu da je Nikaragva sestavljena iz zabavnih, kolonialnih (čeprav včasih luknjastih) zgradb, bučnih folklornih zabav in očarljivih karibskih otokov, je stigma njene vojaške preteklosti večjo potovalno skupnost omejila na njene zalive. Potem je prišel Mukul, prvo luksuzno območje s petimi zvezdicami, ki ji je sledil tudi Yemaya Island Hideaway Spa.
Nikaragva je sedaj postala destinacija, ki vse svoje karte stavi na naraščajoč trend luksuznega ekološkega turizma, ljubitelji dobre hrane pa navdušeno pripovedujejo o preobrazbi restavracij glavnega mesta Managua v kulinarično prestolnico Karibika.

5. Irska

Že dolgo tli ljubezen do te stare države, kjer obiskovalci pričakujejo podobe pašnikov ovc, slamnatih streh, kar je nekoliko v nasprotju s sodobnimi irskimi avtocestami in kavami macchiato. Irska je osupljivo slikovita, njena tradicija – glasba, ples, viski
in pivo
– pa ostaja trdno nedotaknjena. Letos pa je leto Wild Atlantic Way-a,
2.500 km dolge slikovite poti, ki udeleženca popelje v vse kotičke vasi in mest zahodne obale, od Donegala do Corka.

6. Republika Kongo

Republika Kongo (ne smemo je zamenjati s sosednjo Demokratično republiko Kongo) stoji na pragu nove dobe. Imajo nafto, imajo les, širijo svojo prometno infrastrukturo in po
dolgih, burnih letih je končno varna in stabilna
. Trenutno so tuji turisti redki kot albino gorila, vendar se je kongovska vlada lotila sanacije starih in vzpostavitve novih narodnih parkov in posodabljanja turistične infrastrukture. Za tiste, ki ste se pripravljeni odzvati klicu divjine, vas Kongo pričakuje.

7. Srbija

Ta presenetljivo poceni država je ena od evropskih najbolje varovanih skrivnosti. Ampak pridite hitro: žanrski Exit Festival, ki je nastal kot protest proti režimu Miloševića, s
srednjeveško trdnjavo v Novem Sadu vsak julij privabi množico ljudi. Festivalu je bil podeljen naziv najboljšega festivala v Evropi. Beograd se omenja v isti sapi kot Berlin in Ibiza. Srbska smučišča, terme in rafting po reki Drini privabljajo iskalce avantur, ki jih odvrača cena podobnih atrakcij v drugih delih Evrope.

8. Filipini

Filipini s svojimi 7.100+ otoki imajo potapljaške koralne grebene, neštete plaže belega peska, zibajoče palme in slamnate koče. Poleg tega bo filipinska vlada v letu 2015 namenila pozornost večji prepoznavnosti arhipelaga. Filipinci vedo, kako se zabava. Pričakujete lahko ulične parade, festivale hrane, športne turnirje in živo glasbo. Kaj čakate, ko je Philippine Airlines zdaj pridobil odobritev za neposredne lete v Evropo,
Ameriko in Avstralijo.

9. St.Lucia

Ta čudovit otok smaragdnih gora in zlatih plaž, je še vedno slabo obiskan, razen za postanke ladijskih križarjenj. S prvinskim potapljanjem in snorklanjem, skritimi pragozdovi in celo dostopom do delujočega vulkana, je St. Lucia vaba za vse pustolovce, ki ne marajo prevelike gneče. Ljubitelji narave lahko plavajo poleg delfinov, gledajo polaganje jajc morskih želv na Grand Anse plaži ali opazujejo legvane. Avanture željni popotniki morajo preplezati goro Piton, kitesurfati po peščeni plaži ali pa se potapljati ob koralnih podvodnih stenah.

10. Maroko

Novosti, kot so poceni leti, prav gotovo približajo maroške surf plaže, gorske doline in palmove nasade Evropi. Država zaradi tega ni izgubila na svoji mističnosti, potniki pa sedaj lahko raziskujejo razgibano pokrajino in berbersko kulturo v udobju in slogu.
Kdorkoli bo obiskal Maroko v letu 2015, ne sme zamuditi ogleda mesta Fez, saj je zaradi svoje prefinjenosti vreden ogleda.

Vir: Lonely Planet

Komentirajte!

Ali se je katera od naštetih držav znašla na vašem seznamu za dopust v letu 2015? Bi dodali kako drugo državo na seznam? Zaupajte nam!