10 najboljših držav za življenje

Znanstveni inštitut Legatum je tudi letos objavil veliko raziskavo o življenju v državah po svetu.  Na podlagi indeksa globalne blaginje ustvarijo lestvico večine svetovnih držav. Indeks vsebuje več kot 100 spremenljivk, vključno z močjo njihovih gospodarstev in njihovega naravnega okolja. Med drugimi indeks vključuje tradicionalne kazalnike, kot so bruto domači proizvod na prebivalca in število ljudi s polnim delovnim časom. Prav tako analizira več ezoteričnih podatkov, kot sta število varnih internetnih strežnikov, ki jih ima država, in dobro počutje ljudi.

Spremenljivke se nato razdelijo na devet podindeksov: ekonomska kakovost, poslovno okolje, upravljanje, osebna svoboda, socialni kapital, varnost in zaščita, izobraževanje, zdravje in naravno okolje. Na podlagi tega so ustvarili lestvico držav z najboljšo blaginjo.

1.Norveška

 Tako kot lansko leto se je tudi letos na vrh letvice spet uvrstila Norveška. Norveška se je na vrhu letvice v zadnjih 9 letih znašla kar 8-krat, le leta 2016 jo je premagala Nova Zelandija.

2. Nova Zelandija

Oddaljena, a čudovita Nova Zelandija je zasedla drugo mesto. Nova Zelandija sicer zavzema prvo mesto v kategoriji socialni kapital.

3. Finska

Finska se lahko glede na raziskavo pohvali z najboljšim izobraževalnim sistemom in sistemom upravljanja.

4. Švica

Tako kot lani je tudi letos Švica zasedla 4. mesto na lestvici blaginje.

5. Danska

Glede na leto 2017 je Danska tokrat pridobila kar dve mesti na lestvici.

6. Švedska

 

Mesto slabše kot leta 2017 pa se je uvrstila Švedska. Lani je zasedla 5., letos pa 6. mesto.

7. Velika Britanija

Morda nekoliko presenetljivo se Velika Britanija lahko pohvali z drugim mestom v kategoriji naravno okolje. Bi uganili, kdo je zasedel prvo mesto v tej kategoriji?

8. Kanada

Druga izvenevropska država na lestvici najboljših 10 je Kanada. Kanada sicer zavzema prvo mesto v kategoriji osebna svoboda.

9. Nizozemska

Nizozemska je v primerjavi z lanskim letom nekoliko poslabšala svoje rezultate. V letu 2017 je Nizozemska zasedla 6. mesto.

 10. Irska

Dve mesti višje kot lani pa se je uvrstila Irska. Irska se lahko pohvali z dobrim rezultatom v kategoriji varnost in zaščita ter osebna svoboda.

Iščete Združene države Amerike? Te so pristale na 17. mestu, le mesto pred Slovenijo. Slovenija se lahko sicer pohvali s prvim mestom v kategoriji naravno okolje. Kot zanimivost lahko izpostavimo še, da  prvo azijsko državo najdemo šele na 21. mestu, in sicer Singapur.

Vir: Business Insider 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂