10 najboljših počitniških destinacij v Evropi 2014

Ko vsi opevajo Pariz in njegovo renesančno umetnost, dogodke
na Škotskem, Yorkshire in njegove čare ter druge znane države, mesta in regije, vam mi ponujamo seznam manj znanih, a čudovitih lokacij, ki so v letu 2014 pritegnile in navdušile veliko število popotnikov.

1. Grčija

Če menite, da Grčija močno presega vaše finančne zmožnosti, se motite. Država s čudovitimi otoki in starodavno kulturo je precej bolj dostopna, kot mnogi mislijo. Njihova finančna kriza je povzročila, da se je število turistov precej zmanjšalo, rezultat tega pa so nižje cene, s katerimi poskušajo ponovno privabiti turiste. Našli pa boste tudi precej bolj prazne plaže.

2. Ljubljana, Slovenija

Ljubljana je eno izmed najbolj zelenih mest v Evropi, ki ima prijazno dnevno kulturo in zanimivo nočno življenje. Mesto je praznovalo 2000. obletnico rimske Emone in v sklopu tega so potekale različne razstave in dogodki. Ljubljana je tudi odlično izhodišče za izlete v druga mesta v Sloveniji, ki je zelo podobna Švici, a precej prijaznejša denarnici.

3. Jugozahodna Anglija

Predstavljajte si, da se z motorjem vozite skozi romantično angleško podeželje, si ogledujete očarljive vile, raziskujete gradove in stanujete v rustikalnih gostiščih v
Downton Abbeyu. Ste v jugozahodni Angliji, kjer najdete dramatično podeželsko pokrajino, dih jemajočo obalo in znane valove, primerne za deskanje. Ta regija je prepoznavna po zelo inovativni in kvalitetni kuhinji.

4. Italija

Država, polna zgodovine, kulture, umetnosti, arhitekture, odlične hrane in naravnih lepot vas zagotovo ne bo razočarala. Rim, Benetke, Firence so mesta, ki jih preprosto morate obiskati. Vsaka regija vam ponuja nepozabne počitnice. Italija je
naredila seznam manj poznanih in obiskanih mest, ki ponujajo obiskovalcem novo, pristno in nepričakovano izkušnjo. Uživajte v umbrijski nenavadni lepoti, obiščite obalno Puglio, pobegnite celini na Sardiniji ali vpijte kulturno zapleteno Sicilijo. Kamorkoli greste, pripravite se, da boste prevzeti.

5. Danska

Kaj vam najprej pride na misel, ko pomislite na Dansko? Vikingi. Namesto da se učite o
njih iz knjig, oddaj, se odpravite na Dansko, kjer pokopališča, runski kamni, stara naselja in muzeji pripeljejo te starodavne ljudi nazaj v življenje. Oglejte si vikinške artefakte v kopenhagenskem narodnem muzeju, potem se odpravite v Roskilde, kjer se boste naučili več o vikinških potovanjih in njihovih pomorskih veščinah. Vikinška zgodovina se nadaljuje na otoku Funen, rojstnem kraju Hansa Christiana Andersena, in čez polotok Jutland, kjer se lahko nastanite v danskem najstarejšem mestu Ribe.

6. Sevilla, Španija

Sevilla je živahna prestolnica fantastične regije Andaluzije in zelo dobra alternativa
dražjima in bolj obiskanima Madridu in Barceloni. Sproščena atmosfera, avtentične predstave flamenka in najboljši bari so le nekatere prednosti, s katerimi Sevilla privablja obiskovalce. Vse to je, kljub velikim količinam zaužite sangrije, podlaga za nepozabne spomine.

7. Zunanji Hebridi, Škotska

Otok Skye je najbolj priljubljena destinacija na Škotskem, vendar mi menimo, da si Zunanji Hebridi, 119 otokov, ki ležijo severozahodno od Škotske obale, zaslužijo več
pozornosti. Radovedni obiskovalci bodo odkrili naravno lepoto v travnatih peščenih sipinah, bleščeče belih peščenih plažah, veličastnost v divjih hribih in romantičnih jezercih in skrivnosti v fascinantni zgodovini otokov. Mirno življenje omogoča zadosten čas za uživanje v opazovanju otoka s čolna, pokušini piva po dolgem dnevu raziskovanja in avantur.

8. Plzeň, Češka republika

Žejni kulture z osvežujočim pridihom? Plzeň ali Pilsen, mesto, le 90 minut oddaljeno od Prage, nam ponuja mnogo zanimivih aktivnosti, od raziskovanja podzemnih tunelov mesta, plezanja na vrh zvonika gotske cerkve svetega Bartolomeja do pohajanja po glavnem trgu. Po napornem dnevu pa se ustavite še v Pilsner Urquell pivovarni in si privoščite hladno pivo. Mesto Plzeň je tudi mesto nastanka piva pilsner, ki se imenuje po tem mestu.

9. Stavanger, Norveška

Stavanger je veliko mesto z zelo domačim pridihom, dom mnogim muzejem in mesto
najverjetneje največje koncentracije lesene arhitekture v Evropi
, nudi res posebno atmosfero. Slikovit obalni predel oživi ponoči, še posebej poleti, ko je mesto gnezdo ulične umetnosti. Gostijo vsakoletne festivale, ki omogočajo umetnikom iz vsega sveta, da nastopajo v javnih zgradbah.

10. Toulouse, Francija

Toulouse izstopa kot eno izmed francoskih najlepših, zgodovinskih, prijaznih in podcenjevanih mest. Njegova fantastična arhitektura, zgodovinske cerkve privabljajo iznajdljive turiste, ki iščejo alternativo prenatrpanemu Parizu. Njihova kuhinja je izvrstna, tu lahko izkusite sijajno rustikalno severnofrancosko kuhinjo.

Vir: Lonely Planet

Komentirajte!

Ste že obiskali katero izmed naštetih destinacij (poleg Ljubljane)? Vas je navdušila katera druga destinacija, ki je ni na seznamu?