10 najlepših destinacij, o katerih ne slišite veliko

V preteklih številkah revije Potnik.si smo naredili seznam najboljših turističnih destinacij, ki so vsakomur zelo poznane. Tokrat smo se odločili, da se bomo osredotočili na bolj prvinske destinacije, ki zaradi različnih razlogov niso v programih turističnih agencij. Nekatere od teh destinacij nimajo prebivalcev, semaforjev, za nekatere obstaja omejitev obiska, za vse je pa značilno, da jih sodobni turistični mega kompleksi še niso pokvarili. Prav zato smo se odločili narediti seznam 10 najlepših lokacij, o katerih ne slišite veliko, če si želite bolj pristnega odnosa z domačini in vas gneča na najbolj obiskanih turističnih destinacijah odbija. 

1. Molokai, Havaji, ZDA

Molokai predstavlja  pravi havajski duh, vendar brez tipične havajske navlake. Življenjski tempo je tukaj bolj umirjen, nočnega življenja in velikih hotelov praktično ni (stavbe, višje od kokosovega drevesa, niso dovoljene). Na tem majhnem otoku (38 km dolg in 10 km širok) ne boste naleteli na semafor. Vse, kar boste na njem našli, sta mir in lepa narava – slapovi, plaže, zalivi, koralni grebeni in pragozdovi, ki jih lahko raziščete peš, s konjem ali čolnom. Molokai je znan po izredno čudovitih terenih za gorsko kolesarjenje.

10 manj znanih destinacij

2. Broome, Avstralija

Plaže obalnega mesta zahodne Avtralije, Broome, niso samo lepe – so zgodovinske. Bel pesek plaže Cable Beach, ki je poimenovana po podmorskem telegraf kablu, ki je povezal Broome s Singapurjem, so položili v 18. stoletju. Kratek skok čez sipine in že se pred vami pojavi  Minyirr Park, na vzhodni obali pa leži Town Beach, dom znamenitega naravnega pojava, Staircase to the Moon (Stopnišče na Luno). Za tiste, ki imate radi zgodovino, pa je obvezen obisk Gantheaume Point-a, kjer lahko vidite odtis dinozavra, starega 130 milijonov let.

3. Muscat, Oman, Srednji Vzhod

Muscat pomeni “varno sidrišče” in morje še vedno predstavlja velik del mesta. To pripelje ljudi iz potniških ladij in blago v zabojnikih do zgodovinskih pristanišč Old Muscat in Mutrah. Morje prispeva k gospodarstvu mesta in zagotavlja preživetje ribičem ob plažah Shatti Al Qurm in Athaiba. Mesto velja za enega najbolj urejenih v arabskem svetu in je kraj s pestro zgodovino, čudovitimi zgradbami ter možnostmi dobrih nakupov.

4. Aitutaki, Cookovi otoki

Ta majhen trikotni otok, obdan z naravnimi grebeni, premore neverjetno lepe lagune. Sprostite se z intimnim piknikom na alabastrni plaži enega od bližnjih manjših otokov v neposredni bližini Aitutakija, ki so nenaseljeni in obdani z zibajočimi palmami. Kljub svojim, dih jemajočim lepotam, Aitutaki še ni poplavljen s turisti zaradi svoje sorazmerno težko dostopne lokacije. Za tiste, ki iščete lepe peščene plaže, je Aitutaki definitivno destinacija, kjer boste našli romantično vzdušje brez pretirane gneče.

5. Kaikoura, Južno otočje, Nova Zelandija

V jeziku Maorov Kaikoura pomeni “obrok rakov,” kar dejansko nakaže na zgodovino tega novozelandskega obmorskega mesta, ki je povezana z morjem. Na ostanke zgodovine lahko naletite na Fyffe House, najstarejši preživeli stavbi mesta  in v Kaikoura muzeju. Danes Južno otočje nudi idealen bazni tabor za opazovanje številnih ogroženih morskih živali  (kita glavača, mračnega delfina, ork in tjulenjev) in kraj, kjer lahko nakupite svežo ulovljeno morsko hrano. Številne galerije omogočajo ogled ročnih izdelkov lokalnih umetnikov.

10 manj znanih destinacij

6. Reunion Island, Afrika

Dom enega svetovno najbolj aktivnih vulkanov, Piton de Fournaise, Reunion (francoski departma v Indijskem oceanu), je malo znan dragulj. Ta skalnat otok ob obali vzhodne Afrike je enostavno raziskati z Les Cars Jaunes, rumenimi avtobusi, ki povezujejo glavne naselbine otoka. Cesta v gore ponuja pogled na prekrasno pokrajino. Kolesarske ture na grobih stranskih cestah ponujajo možnost za tiste, ki so pogumni in v formi. Izven dosega avtomobilov neukročena vas Cirque de Mafate ponuja najbolj divje strani otoka.

10 manj znanih destinacij

7. Ischia, Campania, Italija

Mesto Ischia, ki služi kot glavno pristaniško mesto otoku z istim imenom, je bilo naseljeno že stoletja in slovi po svojih plažah in zdravilnih vodah svojih zdravilišč. Mesto je razdeljeno na dva dela: Ischia Porto je pristanišče, okrožje in trgovsko središče otoka, polno svetlih gostiln in barov, in Ischia Ponte, zgodovinska četrt s starim gradom in kamnitimi ulicami, ki dajejo videz, da se je čas ustavil.

10 manj znanih destinacij

8. Kotor, Črna gora

Kotor je mesto dolgotrajne tradicije in zgodovine z neprecenljivo slikovitim pogledom. Nahaja se v lepem zalivu obale Črne gore. Po podatkih Unescovega seznama svetovne dediščine je bil stari del mesta zgrajen med 12. in 14. stoletjem in je poln srednjeveške arhitekture in zgodovinskih spomenikov. Mestno obzidje, ki je dolgo več kot štiri kilometre, je ščitilo Kotor skozi stoletja in vas privede do trdnjave Svetega Ivana.

10 manj znanih destinacij

9. Panajachel, Gvatemala

V 16.stoletju je bilo mesto Panajachel mesto boja španskih konkvistadorjev z lokalnimi plemeni. V tistem času je bilo postavljenih tudi nekaj cerkvenih objektov, ki so še danes dragulj kolonialnega sloga takratnega časa. Mesto je v 60. letih 20.stoletja privabilo veliko hipijev, toda število tujih gostov je med državljansko vojno opazno upadlo. Po koncu državljanske vojne je mesto zopet začelo privabljati tuje goste.  Panajachel je dom ene najstarejših galerij v centralni Ameriki, La Galerie.

10 manj znanih destinacij

10. Mimamishima, Japonska

Mimamishima je del otočja Ogasawara, ki je najbolj oddaljeno od japonskega ozemlja. Otok Mimamishima uradno nima prebivalcev, zato je obisk dnevno omejen. Na otok lahko prispete z ladjico preko naravnega zaliva, v katerega vstop ni vedno varen. Na otoku lahko občudujete lepo okolico, belo peščeno obalo, plavate lahko z delfini in gledate kite. Lahko se tudi odpravite na snorklanje.

10 manj znanih destinacij

Vir: Trip Advisor
Komentirajte!
Ste, razen Kotorja, slišali za katero od teh destinacij? Imate vi kak predlog za destinacijo, ki bi jo bilo vredno obiskati in ni turistično odmevna?