10 najlepših jezer na svetu

Tokrat smo za vas pripravili seznam 10 najlepših jezer na svetu. Vsako jezero je po svoje zanimivo in lepo, zato verjamemo, da bi marsikdo od vas na seznam dal še kakšno drugo jezero. Že v Sloveniji bi težko sestavili seznam najlepših 10 jezer, ko pa jih je toliko lepih. Preverite, katera jezera še posebej navdušujejo svetovne popotnike.

1. Gardsko jezero  (Italija)

gardsko jezero

Jezero Garda je največje jezero v Italiji. Gre za  priljubljeno počitniško lokacijo v severni Italiji, približno pol poti med mestom Bresci in Verono ter med Benetkami in Milanom na robu Dolomitov.  Ledeniki so območje oblikovali na koncu zanje ledene dobe.

2. Plitvička jezera (Hrvaška)

plitvice

Nacionalni park Plitvička jezera je eden najstarejših in največjih narodnih parkov na Hrvaškem. Bil je ustanovljen leta 1949, v zadnjih letih pa ga vsako leto obišče več kot milijon obiskovalcev. Zavarovano območje obsega 296,85 kvadratnih kilometrov. Preverite več o Plitvičkih jezerih >>

3. Jezero Matheson (Nova Zelandija)

jezero matherson

Jezero Matheson se nahaja v bližini ledenika Fox na Novi Zelandiji. Ob mirnem dnevu v jezeru lepo odseva najvišji vrh Nove Zelandije Aoraki/Mount Cook.

4. Jezero Edith (Kanada)

jezero edith

Ledeniško jezero se nahaja približno 9 kilometrov od kanadskega mesta Jasper. Gre za eno toplejših ledeniških jezer, kar omogoča odlične pogoje za razne športne in vodne aktivnosti. Jezero se sicer nahaja v Narodnem parku Jasper, zato je na njem ves promet z motornimi čolni prepovedan.

5. Jezero Diablo (ZDA)

To je priljubljena rekreativna točka za kajakaše in kanuiste.
Edinstven, intenziven turkizni odtenek jezerske vode se pripisuje okoliškemu ledeniku, ki melje kamenje v fin prah, ta se v jezero steka s potoki. Fini prašek, imenovan tudi ledeniška moka, ostane suspenziran v jezeru in daje vodi njeno briljantno barvo.

6. Jezero Malawi (Malawi, Tanzanija, Mozambik)

Veliko afriško jezero, ki se nahaja med Malavijem, Mozambikom in Tanzanijo. To jezero je četrto največje sladkovodno jezero na svetu po obsegu, deveto največje jezero na svetu po območju in tretje največje in drugo najgloblje jezero v Afriki.

7. Jezero Taal (Filipini)

jezero taal

Taalsko jezero, prej poznano kot Bombonsko jezero, je sladkovodno jezero v pokrajini Batangas na otoku Luzonu na Filipinih. Jezero se nahaja v veliki vulkanski kalderi, ki je nastala zaradi velikih izbruhov v obdobju pred 500.000 in 100.000 leti. V središču jezera se nahaja vulkanski otok, na vulkanskem otoku pa je kratersko jezero, znano kot rumeno jezero ali glavno kratersko jezero. Vsebuje svoj majhen otok, Vulcan Point.

8. Blejsko jezero (Slovenija)

jezero bled

Slovenski biser – jezero Bled, je zagotovo eno izmed najlepših jezer na svetu. Ste vedeli, da je jezero ledeniškega in tektonskega izvora? Dolgo je 2.120 m in široko 1.380 m, največja globina pa je 29,5 m.

9. Jezero Titicaca (Bolivija in Peru)

Jezero Titicaca je veliko in globoko jezero v Andih na meji Bolivije in Peruja. Leži na 3.812 metrih nadmorske višine, zato je pogosto imenovano “najvišje plovno jezero” na svetu. Glede na količino vode in površino je to največje jezero v Južni Ameriki.

10. Jezero Peyto (Kanada)

Jezero Peyto je ledeniško jezero v narodnem parku Banff v Kanadi. Poleti se v jezero prelijejo velike količine ledeniške moke, ti suspenzirani kamniti delci pa dajejo jezeru svetlo, turkizno barvo. Zaradi svoje svetle barve se fotografije jezera pogosto pojavljajo v raznih knjigah, območje okoli jezera pa je priljubljena znamenitost za turiste.

Avtor: Mirjam Kimovec 

Katero pa je po vaše najlepše jezero (napišite v komentar spodaj)?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂