10 najmanjših držav na svetu

Na svetu je okoli 200 priznanih držav. Nekatere so izjemno velike, druge zelo majhne. Najbrž veste, da je najmanjša država na svetu Vatikan, pa veste tudi, katera je druga najmanjša država, ali pa tretja najmanjša? Preberite si seznam 10 najmanjših držav na svetu. 

#1: Vatikan – 0, 44 km²

Vatikan je najmanjša država tako po površini kot tudi po številu prebivalcev. Domovanje papeža je kljub svoji majhnosti izjemno priljubljena turistična točka.

#2: Monako – 2 km²

Druga najmanjša država na svetu pa je hkrati tudi najpogosteje poseljena država na svetu. V Monaku zaradi ugodnih davčnih pogojev prebiva veliko bogatašev.

#3: Nauru – 21 km²

Nauru je najmanjša otoška država. Leži v južnem delu Tihega oceana  in je edina država na svetu, ki nima uradnega glavnega mesta.

#4: Tuvalu – 26 km²

Tuvalu je prav tako otoška država v Tihem oceanu. Zaradi nizke nadmorske lege so otoki, ki sestavljajo Tuvalu, ogroženi zaradi napovedanega splošnega dviga morske gladine.

#5: San Marino –  61 km²

San Marijo je enklava sredi Italije. San Marino je najstarejša republika na svetu, ustanovljena že daljnega leta 301.

#6: Lihtenštajn – 160 km²

Lihtenštajn je majhna evropska celinska država, ki leži med Švico in Avstrijo. Lihtenštajn je kneževina, znana tudi kot davčna oaza in zato med najbogatejšimi državami sveta.

  #7: Maršalovi otoki – 181 km²

Še ena majhna otoška država v Tihem oceanu, ki je sestavljena iz več kot 1200 otokov. Znana je predvsem kot ozemlje, kjer so Američani po II. svetovni vojni izvajali jedrske poskuse.

#8: Sveti Krištof in Nevis – 261 km²

Karibsko otočje velja za eno izmed prvih območij zahodnega sveta, ki so jih osvojili in naselili Evropejci. Ekonomija je v veliki meri odvisna od turizma.

#9: Maldivi- 300 km²

Otoška država, ki jo sestavlja okrog 2000 majhnih otokov, se nahaja v Indijskem oceanu. Znana je po prelepih plažah in čudovitem tropskem morju.

#10: Malta – 316 km²

Gosto naseljena država v južni Evropi je bila zaradi svojega ključnega strateškega položaja sredi Sredozemskega morja v svoji zgodovini križišče zelo različnih kultur. Sestavljena je iz okoli 20 otokov, od katerih sta stalno naseljena le dva večja otoka; Malta in Gozo.

Vir: World atlas

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂