10 najvarnejših letalskih prevoznikov

Vsako leto Airline ratings na podlagi različnih dejavnikov objavijo seznam najvarnejših letalskih družb na svetu. Pri določanju vrstnega reda se upoštevajo dejavniki, kot so nesreče letalskih prevoznikov in zapisi resnih incidentov, starost njihovih letal ter operativne inovacije. Glede na dogajanje po svetu so letos pri ocenah upoštevali tudi protokole, povezane s covid-19. Preverite, katere letalske družbe so se letos uvrstile na vrh seznama najbolj varnih letalskih družb na svetu.

 

#1: Air New Zealand

Prvo mesto je zasedla novozelandska letalska družba Air New Zealand. Ta letalska družba se namreč lahko pohvali z odlično evidenco incidentov, številnimi novostmi v pilotski kabini, rednimi usposabljanji pilotov in zelo nizko starostjo flote.

 

#2: Etihad Airways

Etihad Airways je ena redkih letalskih družb, ki je zasnovala program za odziv na varnostna vprašanja in potrebe potnikov. Podjetje je razvilo wellness program, ki je na voljo 24 ur na dan, z nasveti, kako ostati varen med potovanjem; in s posadko, ki spremlja in zagotavlja spoštovanje vseh zdravstvenih in higienskih ukrepov, tako v letalu kot na letališču, kjer letalska družba deluje.

#3:  Qatar Airways

Od svoje ustanovitve leta 1997 si je Qatar Airways prislužil številna priznanja in postal eden izmed elitne skupine letalskih prevoznikov po vsem svetu, ki si je prislužil oceno 5 zvezdic s strani Skytraxa. Leta 2003 je bila prva letalska družba, ki je opravila revizijo IATA Operational Safety Audit (IOSA) s 100-odstotno skladnostjo.

#4: Singapore Airlines

Singapore Airlines je vsesplošno hvaljen zaradi svojih visokokakovostnih storitev in učinkovitega poslovanja, prav tako pa uživa sloves ene najvarnejših letalskih družb na svetu, saj je od leta 2000 brez nesreč.

#5: TAP Air Portugal

TAP Air Portugal ima odlične varnostne dosežke, kar pa ni presenetljivo, saj ohranja svojo floto mlado. Prav tako je vedno bil med prvimi letalskimi družbami pri sprejemanju pomembnih napredkov na področju varnosti. Njihova evidenca incidentov v zadnjih dveh letih je bila ena najboljših.

#6: SAS

Scandinavian Airlines, oz. bolj znan kot SAS, se ponaša z odličnimi varnostnimi dosežki. V zadnjem letu je kot odgovor na pandemijo COVID-19 uvedla izboljšane zdravstvene in varnostne protokole.

#7: Qantas

Avstralska družba Quantas je presenetljivo zasedla šele 7. mesto.  Qantasu je namreč pripadel naziv najvarnejše letalske družbe na svetu od leta 2014 do 2017, pa tudi od 2019 do 2021 (v letu 2018 ni bilo mogoče najti jasnega zmagovalca). Avstralski letalski prevoznik je tokrat na sedmem mestu zaradi rahlega povečanja incidentov skupaj s starostjo flote.

#8: Alaska Airlines

Ena največjih letalskih družb v ZDA si je v zadnjih letih že prislužila najvišje ocene za prijetno družinsko vzdušje, prijazno in sproščeno storitev in pravočasno izvedbo letov.  Prav tako jih odlikuje odličen program zvestobe z odličnimi ugodnostmi. Letalska družba ni utrpela smrtne nesreče že od leta 2000.

#9: EVA Air

EVA Air je druga največja tajvanska letalska družba za China Airlines. EVA Air že dolgo velja za eno najboljših in najvarnejših letalskih družb v Aziji. Prevoznik od ustanovitve leta 1988 ni utrpel nobenih nesreč ali smrtnih žrtev.

#10:  Virgin Australia/Virgin Atlantic

Virgin že od same ustanovitve leta 1984 ni utrpel večje nesreče, zato se redno uvršča na seznam najvarnejših letalskih družb.

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂