10 največjih otokov na Hrvaškem

Pred časom smo objavili seznam 10 največjih otokov v Sredozemlju, sedaj pa vam predstavljamo še seznam 10 največjih otokov na sosednjem Hrvaškem. Ste vedeli, da ima Hrvaška preko 1200 otokov in otočkov? Večina teh otokov je majhnih in nenaseljenih, le 15 otokov ima  površino večjo od 50 km². Preverite, katerih je 10 največjih.

#1: Cres (405.70 km²)

Čeprav morda mnogi še vedno mislijo, da je Krk največji hrvaški otok, ta podatek v resnici ne drži. Krk je drugi največji otok, naziv največjega pa pripada otoku Cresu. Izračunali so, da je Cres za nekaj kvadratnih metrov večji, saj se zaradi dviga morske gladine površina otoka Krka počasi znižuje.

#2:Krk (405.22 km²)

Čeprav je po površini Krk drugi največji otok na Hrvaškem, pa je prvi po številu prebivalcev. Dolžina obale meri približno 220 kilometrov, zaradi česar se otok Krk lahko pohvali z izjemnimi plažami, med katerimi jih veliko nosi modro zastavo.

#3: Brač (395.44 km²)

Le nekaj km² manjši od Cresa in Krka je tretji največji hrvaški otok Brač. Na Braču se nahaja najvišji vrh na jadranskih otokih – Vidova gora (778 m). Na južnem delu otoka Brača se nahaja tudi ena najlepših plaž na svetu – Zlatni rat.

#4: Hvar (297.38 km²)

Južno od Brača se nahaja 4. največji hrvaški otok – Hvar. Hvar je dolg in ozek otok, s povprečno širino le 8 km, z dolžino 68 km pa velja za najdaljši hrvaški otok. Pohvali se lahko z izjemno velikim številom sončnih dni, skupaj s čudovitimi plažami pa je zato eden najbolj atraktivnih otokov na Jadranu.

 #5: Pag (284.18 km²)

Pag velja za najbolj razčlenjen otok na Hrvaškem. Zaradi bližine Velebita je Pag izjemno izpostavljen burji. Večji del otoka je kamnit, pri čemer je jugozahodna obala otoka nizka, severovzhodna pa strma in visoka. Najbolj znan kraj na Pagu so verjetno Zrće, ki so posebej priljubljene predvsem med mladimi, saj ga odlikuje pestro nočno življenje.

#6: Korčula (271.47 km²)

Korčula je zelo razgiban otok s številnimi zalivčki. Severna obala je sorazmerno nizka in lahko dostopna, medtem ko je južna obala bolj razgibana in ponekod tudi bolj strma. Otok je bil naseljen že v predzgodovini, o čemer pričajo številni ostanki, ki si jih še danes lahko ogledate na otoku.

#7: Dugi otok (113.30 km²)

Morda malo manj turističen od zgoraj naštetih hrvaških otokov pa Drugi otok ne skriva nič manj čudovitih naravnih znamenitosti kot ostali večji hrvaški otoki. Dugi otok leži zahodno od Pašmana in Ugljana, v smeri severozahod-jugovzhod. Je raj za ljubitelje neokrnjene narave in idealna izbira za ljubitelje jadranja.  

#8: Mljet (98.02 km²)

Mljet je južnodalmatinski otok, ki leži vzporedno s polotokom Pelješac. Otok veja za najbolj zeleni dalmatinski otok, saj je kar 70% otoka poraščenega s prostranimi borovimi gozdovi. Preko tretjine otoka se razprostira tudi čudovit Nacionalni park Mljet. Za vse, ki si želite odmik od vsega, je Mljet odlična izbira, na njem namreč ni prav veliko hotelov, zaradi česar otok ostaja prava oaza miru.

#9: Vis (89.72 km²)

Vis je srednjedalmatinski otok, ki se nahaja približno 20 km zahodno od Hvara. Otok je po 2. svetovni vojni postal velika pomorsko-vojaška baza jugoslovanske vojske, tako da je bil tujcem oz. turistom vstop na otok strogo prepovedan. Turizem se je na otoku začel razvijati šele po osamosvojitvi, ko so otok odprli za obiskovalce.

#10: Rab (86.16 km²)

Otok Rab, ki je znan kot otok sreče, je prepleten z več kilometri sprehajalnih in kolesarskih stez, s številnimi lepimi plažami in kristalno čistim morjem.  Izjemno ugodna rabska mikroklima in v veliki meri neokrnjena narava sta veliki prednosti Raba kot turistične destinacije.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂