10 največjih otokov v Sredozemlju

Pred časom smo raziskali, kateri so največji otoki na svetu, sedaj pa samo se osredotočili le na največje otoke v naši bližini oz. v Sredozemskem morju. Ker se vse bolj bliža čas poletja, boste med spodnjimi 10 največjimi otoki v Sredozemlju morda tudi našli nov navdih, kam letos na zaslužene počitnice.

Sicilija, Italija

Največji otok v Sredozemskem morju je Sicilija, ki meri 25.711 km2. Otok, ki leži na konici ”italijanskega škornja”, se ponaša z bogato zgodovino in neštetimi možnosti za aktivno preživljanje časa. Ena najbolj obiskanih točk na Siciliji je zagotovo vulkan Etna, ki je tudi najvišji in eden najbolj aktivnih vulkanov v Evropi.

Sardinija, Italija

Tudi drugi največji otok v Sredozemskem morju pripada Italiji, in to je Sardinija. Površina otoka znaša nekaj več kot 24.000 km2, na njem pa živi med 1,5 in 2 milijona prebivalcev. Sardinija slovi po čudovitih plažah, prosojno čistem azurno modrem morju in fascinantno neverjetno lepih gorskih formacijah.

Ciper

Tretji največji otok v Sredozemskem morju je Ciper. Otok je razdeljen na dva dela: Republika Ciper in Turška republika Severni Ciper, čeprav slednjo priznava le Turčija. Na Cipru si lahko pogledate ostanke njegove bogate zgodovine, uživate v najbolj pisani kulinariki, kjer se mešajo vsi možni okusi sveta, ali pa se preprosto sprostite na dolgih peščenih plažah

Korzika, Francija

Korzika je četrti največji otok v Sredozemskem morju. Nahaja se zahodno od Apeninskega polotoka, severno od Sardinije. Upravno je Korzika del celinske Francije. Površje je pretežno gorato, saj kar 86% otoka predstavlja gorat svet, le 14% pa je priobalne ravnice. Večina plaž je tako skalnatih in ravno zato je Korzika bolj kot destinacija za poležavanje na plažah znana kot raj za kolesarje.

Kreta, Grčija

Peti največji otok v Sredozemskem morju je hkrati tudi največji grški otok Kreta. Čeprav Kreta zagotovo ne bo pustila ravnodušnih vseh, ki iščejo lepe plaže in čisto morje, pa bodo na Kreti najbolj prišli na svoj račun predvsem ljubitelji zgodovine. Na otok Kreta je vezano tudi veliko mitologije, med drugimi naj bi bila Kreta tudi rojstni kraj vrhovnega grškega boga Zevsa.

Euboea, Grčija

Euboea ali Evia je drugi največji grški otok in šesti največji otok v Sredozemskem morju. Nahaja se vzdolž vzhodne obale celinske Grčije, nedaleč od Aten. Gre za manj turističen otok, ki pa ima veliko kulinaričnih tradicij, vročih izvirov in zanimivih arheoloških najdišč.

Majorka, Španija

Sedmi največji otok v Sredozemlju je španski otok Majorka. Gre za enega od štirih večjih Balearskih otokov, ki ležijo vzhodno od Španije. Majorka popotnike privablja s preko 250 najrazličnejšimi plažami in prijetnimi temperaturami preko celega leta.

Lesbos, Grčija

Lesbos je grški otok v severovzhodnem delu Egejskega morja, le nekaj kilometrov stran od azijske obale. Otok je vulkanskega nastanka, zato je na njem veliko termalnih izvirov. Kristalno čisto morje, dolge peščene plaže in neokrnjena narava vas vabijo.

Rodos, Grčija

Še eden od večjih grških otokov, ki spada na 9. mesto med največjimi otoki v Sredozemskem morju, je Rodos. Otok s površino 1398 km2 je od turške obale oddaljen manj kot 20 km. Rodos vas bo očaral z bizantinskimi samostani, srednjeveškimi obzidji, prelepimi plažami in tradicionalno grško prijaznostjo.

Chios, Grčija

Deseti največji otok v Sredozemskem morju je otok Chios oz. Hios. Tako kot na večini drugih grških otokov boste tudi na Chiosu našli veliko zgodovinskih ostankov ter polno prekrasnih zalivov s kristalno čistim morjem.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂