10 najvišjih gora v Sloveniji

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kar 352  dvatisočakov? Med gorami na tem seznamu so sicer tudi nekateri “pomožni” vrhovi, kot na primer Mali Triglav. Zagotovo veste, da je najvišji vrh Slovenije Triglav, ampak, ali veste, kateri vrhovi mu sledijo po višini?

Kot zanimivost omenimo, da se vseh 10 najvišjih slovenskih vrhov nahaja v Julijskih Alpah. Grintovec, ki je z 2558 metri najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp, je šele 16. najvišji vrh v Sloveniji.

#1: Triglav, 2864 m

Naša najvišja gora, naš ponos in naš simbol – Triglav. Že od malega nas učijo o Triglavu in o legendarnem Aljaževem stolpu. Vsi vemo, da če se želimo dokazati kot pravi Slovenci, se moramo vsaj enkrat povzpeti na vrh naše najvišje gore. Nedvomno je Triglav pomemben simbol Slovencev, ki je upodobljen tudi na naši zastavi.

#2: Škrlatica, 2740 m

Drugi najvišji slovenski vrh je Škrlatica z 2740 metri. Edini markiran pristop nanjo pelje z južne strani. Pot najprej poteka po gozdu, nato preide  v pobočja, porasla z rušjem.  Na čudovitem razglednem vrhu stoji križ, ki so ga  leta 1934 postavili v spomin vsem gornikom, ki so umrli v slovenskih gorah.

#3: Mali Triglav, 2725 m

Mali Triglav je stranski vrh Triglava in z 2725 metri tretji najvišji slovenski vrh. Ker spada med pomožne vrhove, ga marsikdo sicer ne uvršča med najvišje slovenske vrhove. Čez njega vodi zavarovana označena pot na Triglav, zato ga večina pohodnikov prehodi na poti do Triglava. Ob tem marsikdo sploh ne ve, da se je na poti do končnega cilja povzpel tudi na tretji najvišji vrh v Sloveniji.

#4: Mangart, 2679 m

Četrti najvišji slovenski vrh je Mangart z 2679 metri. Velja za enega najlažje dostopih slovenskih dvatisočakov, saj se vse do Mangartskega sedla (2072 m) lahko pripeljete z avtom.  Mangart je tudi nahajališče nekaterih ogroženih rastlin in eno redkih gnezdišč planinskega hudournika.

#5: Visoki Rokav, 2646 m

Za razliko od Mangarta pa Visoki Rokav sodi med enega najbolj nedostopnih slovenskih vrhov. Na vrh namreč ne vodi nobena označena pot in je zato potrebno večino poti preplezati.

#6: Jalovec, 2645 m

Jalovec je s 2645 metri šesti najvišji slovenski vrh. V obdobju med 1. in 2. svetovno vojno je preko vrha potekala rapalska meja. Vse označene poti, ki vodijo na vrh Jalovca, so zelo zahtevne.

#7: Veliki Oltar, 2621 m

Veliki Oltar je z 2621 metri najvišja gora v Martuljški skupini gorá. Točno 100 metrov nižji je stranski vrh Mali Oltar (2521 m). Na goro ne pelje nobena označena pot, za osvojitev vrha pa je potrebno preko dela, ki zahteva plezanje druge stopnje.

© JakobZ

#8: Velika (Martuljška) Ponca, 2602 m

Velika Ponca ali Velika Martuljška Ponca se nahaja v Martuljški skupini v Julijskih Alpah. Gora je zelo krušljiva, poti, ki vodijo do njenega vrha, pa so zelo zahtevne.

#9: Razor, 2601 m

Deveti najvišji slovenski vrh je Razor (2601 m). Vrh Razorja ima hitro prepoznavno obliko strme in vitke konice. Z vrha se v lepem vremenu odpre pogled nad Kriškimi podi, vse do Jalovca in Triglava.

© JakobZ

#10: Dolkova špica, 2591 m

Edina med desetimi najvišjimi slovenskimi gorami, ki ne meri preko 2600 m, je Dolkova špica (2591m). Dolkova špica se nahaja med Škrlatico in Stenarjem, nad zatrepom doline Krnica.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂