10 razlogov zakaj obiskati Majorko

Majorka oziroma Mallorca je otok v zahodnem delu Sredozemskega morja. Je največji otok med Balearskimi otoki, ki administrativno spadajo pod Španijo. Če iščete idejo, kam na naslednje počitnice, si preberite naših 10 razlogov, zakaj obiskati Majorko.

#1: Majorko lahko obiščete preko celega leta, saj ima izrazito sredozemsko podnebje s prijetnimi temperaturami. Pohvalijo se lahko s povprečno 300 sončnimi dnevi na leto in celoletno povprečno temperaturo 21 ° C na obali.

#2:  Ko govorimo o Majorki, zagotovo ne morem mimo njenih čudovitih plaž. Na otoku boste našli preko 250 najrazličnejših plaž, s skupno dolžino preko 50 kilometrov. Izbirate lahko med belimi peščenimi družinskimi plažami, skalnatimi zalivi, skritimi biseri … Ene najlepših plaž so Es Trenc – zadnja velika naravna plaža, ki je del nacionalnega parka, Cala Agulla – velika peščena plaža z belim peskom, Cala Mesquida – 300 metrov dolga plaža s plitvim morjem, odlična za družine in Cala Estellencs – mirna kamnita plaža, idealna za snorklanje ali potapljanje.

#3: Mnogi se za obisk otoka odločijo zaradi živahnega dogajanja. Skoraj polovica stalnih prebivalcev Majorke živi v otoški prestolnici Palmi, zaradi česar je to izjemno živahno mesto, s pestrim nočnim življenjem. Leta 2015 je znana revija Time magazin Palmo celo izbral za najboljše mesto na svetu.

#4: Majorka ima neverjeten nabor jamskih sistemov, najbolj impresivni pa so zalivi Drach na vzhodni obali otoka. Ta podzemni svet je napolnjen z vrsto velikanskih kapnikov stalagmitov in lesketajočimi se podzemnimi jezeri.

#5: Majorka je zanimiva destinacija tudi za vse pohodnike. Osupljivo pogorje Serra de Tramuntana je leta 2011 od Unesca dobilo status svetovne dediščine. Razteza se od severozahoda do jugozahoda otoka, njegov najvišji vrh je Puig Major, ki je z 1445 metri tudi najvišja gora na Balearskih otokih.

#6: Na Majorki lahko občudujete nemalo ostankov starodavnih civilizacij, ki so otoku v preteklosti vladale. Zgodovina otoka sega zelo daleč nazaj, približno 5000 let pred našim štetjem. Iz obdobja bronaste dobe so še danes vidni ostanki talaiotitske kulture. Dve najbolj znani in najbolje ohranjeni najdišči sta Capocorb Vell in  Ses Païsses.

#7: Impresivna katedrala La Seu oz. Katedrala svete Marije v Palmi je eno najpomembnejših dediščin Majorke. Gre za ogromno katedralo, zgrajeno na mestu nekdanje mošeje. Gradnja katedrale se je pričela leta 1230 in je potekala preko 400 let. Katedrala se neprestano obnavlja, med zadnjimi je svoj pečat dodal tudi priznani arhitekt Antoni Gaudi. V katedrali pa se nahaja tudi največje okno gotske zasnove, znano kot Gotsko oko.  Vsebuje 1236 kosov stekla, njegov premer pa znaša okoli 14 metrov

#8: Otok je idealna destinacija tudi za kolesarje, vsako leto ga namreč obišče več deset tisoč kolesarjev. Profesionalni kolesarji otok obiščejo zaradi raznolikega in zahtevnega terena na otoku, nekaj zase pa bodo zagotovo našli tudi rekreativni kolesarji.  Ena najbolj zahtevnih poti za resne kolesarje je Sa Calobra, 10 km dolga pot, s povprečnim naklonom 7,1%.

#9: Na Majorki se nahaja tudi drugi najstarejši delujoči svetilnik v Španiji in tretji na svetu. Gre za svetilnik Portopí, ki je začel delovati v začetku 14. stoletja.

#10: Seveda, pa se otok lahko pohvali tudi z odlično kulinariko. Po podatkih iz leta 2015 se na Majorki nahaja preko 3.400 najrazličnejših restavracij. Vsi, ki imajo radi morsko hrano ter dobro vino, bodo na Majorki zelo uživali.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂