10 slapov, za katere ste mislili, da obstajajo samo v pravljicah

Slapovi so ena najbolj občudovanja vrednih lepot narave. Že od nekdaj burijo domišljijo ljudi, po drugi strani pa so jih zaradi mogočnosti in strahospoštovanja ljudje raje pustili pri miru. Zaradi tega lahko slapove občudujemo neokrnjene, saj se jih je zaradi težko dostopnega terena in njihove višine človek raje izognil. Spodaj lahko občudujete lestvico 10 najlepših slapov na svetu, ki kar kličejo po tem, da se jih ovekoveči na vaših slikah.

1# Viktorijini slapovi, Zimbabve

Mavrice so fenomenalne. Kaj pa neprestane mavrice? Lunarne mavrice? Če obiščete Viktorijine slapove v času polne lune, ste lahko priča pojavu, kako svetloba lune skozi pršeč slap ustvarja lunarno mavrico. Ste bolj adrenalinski? Poskusite lahko, kar so nekateri poimenovali kot najboljši svetovni rafting.

10 najlepših slapov na svetu

2# Plitvička jezera, Hrvaška

Narodni park Plitvička jezera se razprostira med bukovimi gozdovi. Šestnajst jezer v čudovitih plavozelenih pastelnih barvah, v katerih se zrcalijo gosti gozdovi na obronkih Male Kapele in Plješivice, se v slapovih zliva drugo v drugo in ustvarja edinstveno in neponovljivo celoto. Najboljši način za podoživetje Plitvičkih jezer je, če jih prehodite v celoti.

10 najlepših slapov na svetu

3# Slapovi Multnomah, Oregon, ZDA

Obisk slapov Multnomah, 186 m grmeča, strahvzbujajoča kaskada ledeno mrzle vode vam omogoča izkusiti moč in lepoto narave od blizu in v obraz. Slapovi so po indijanskem izročilu nastali zato, ker je mlada indijanska princesa želela skrito mesto za kopanje, in da bi ugodila tej njeni prošnji, jo je narava uslišala.

4# Angelski slapovi, Venezuela

Največji neprekinjeno padajoči slap na svetu, saj je višina tega slapa 979 m. Angelski slapovise nahajajo vvišavjuGuayana. Voda slapa prihaja odreke Churum, ki je v sklopu Nacionalnega parka Canaima. To edinstveno mesto na svetu vam omogoča, da se poistovetite z naravo na direktni in resnični način.

5# Jame Ellora, Aurangabad, Indija

Ko govorimo o velikih slapovih, ni stvar samo v tem, da so veličastni. Upoštevati moramo tudi njihovo čisto lepoto, ki nas začara. Torej slap, ki ni tako visok ali širok, ni na prvi pogled tako veličasten, spada pa lahko med najlepše. To je razlog, zakaj je steber vode, ki pada desno od vrha jame Ellora v Aurangabadu v pokrajini Maharashtra, eden izmed najbolj čudovitih slapov na svetu.

10 najlepših slapov na svetu

6# Zlati slapovi (Gullfoss), Islandija

Gullfoss (Zlati slap) je mogočen slap, ki se nahaja v kanjonu reke Hvita na jugozahodu Islandije in je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v državi. Svoje ime, Zlati slap, je dobil po dejstvu, da voda po tem, ko gre preko trinadstropnega stopnišča in nato pade navzdol v dveh korakihv32mglobokorazpoko, je na sončen dan resnično videti, kot da bi padalo zlato.

10 najlepših slapov na svetu

7# Estancia Mimosa Ecoturismo, Brazilija

EstânciaMimosa v zvezni državi Mato Groso do Sul obliva reka Mimoso. To področje je zeloznano ponaravnihlepotah, prvinskih potehin množici slapov, ki jih v neposredni bližinitvorijoneverjetni bazeni,vsak od njih še lepši od prejšnjega.

10 najlepših slapov na svetu

8# Slapovi Havasu, Arizona, ZDA

Živahno modra voda nasprotuje presenetljivim rdečim skalam kanjona sten slapa Havasu in se po 30 m padca potopi v širokem bazenu modro-zelene vode. To je najbolj presenetljiv slap v Grand Canyonu. Tam lahko sproščeno uživate na široki peščeni plaži in v senci velikih kanadskih topolov.

10 najlepših slapov na svetu

9# Slap Detian, Daxin, Kitajska

Slap Detian izvira iz reke Guichun, ki teče tudi skozi Vietnam in se vrača nazaj na Kitajsko. Ko se reka Guichun vrne v vas Detian, pokrajina Daxin, se tvori slap Datian. Na okoli 200 metrov široki polici se slap prelije navzdol s padcem 70 metrov. Obiskovalci lahko slišijo bučanje slapa kilometre stran. Če slap obiščete v zgodnjih jutranjih urah, lahko uživate v  mavrici vzhajajočega sonca, ki sije na meglice slapa.

10 najlepših slapov na svetu

10# Slapovi Russell, Tasmanija, Avstralija

Slapovi Russell se nahajajo na vzhodni meji Nacionalnega parka Mount Field. Dostopen samo po pešpoti je slap velika turistična znamenitost. Največja značilnost tega slapa je njegov karakter. Slap je sestavljen iz dveh glavnih padcev, ki sta prepričljivo segmentirana. Vertikalni videz, skupaj z njegovo velikostjo pa je tisto, zaradi česar je ta slap najbolj znan in razlog, zakaj ta slap vsako leto obišče veliko obiskovalcev.

10 najlepših slapov na svetu

Komentirajte!
Ste že obiskali katerega od omenjenih slapov? Kateri slap pa je vam najbolj všeč (morda kak, ki ga ni na seznamu)?