10 slovenskih naravnih kopališč in kopalnih območij

V poletnem času marsikdo išče ohladitev ob vodi. To pa vsekakor ni nujno le morje. Po uradnih podatkih lahko v Sloveniji najdemo 48 kopalnih voda, med katerimi je 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč ( vir: STO). Na teh točkah se redno izvajajo meritve kakovosti kopalne vode, ki je v večini primerov dobra. Namesto, da letos zaplavate v morju, ali v vsem dobro poznanih jezerih ( kot sta Blejsko in Bohinjsko), smo za vas v nadaljevanju pripravili seznam 10 slovenskih naravnih kopališč in kopalnih območij.

Nadiža

Nadiža velja za eno najtoplejših alpskih rek, saj se poletna temperatura vode pogosto povzpne nad 20°. Kopališče Nadiža se nahaja manj kot kilometer iz vasi Podbela proti Robidiščem. Reka ima tukaj miren tok, kar ustvarja popolne razmere za uživanje v vodi.

Kočevsko jezero

Kočevsko (tudi Rudniško)  jezero se nahaja v vasi Trdnjava in sodi med najčistejša jezera v Sloveniji. Poleg kopanja imate ob jezeru veliko izbiro dodatnih aktivnosti kot so supanje, jadranje, čolnarjenje in ribolov. Jezero je odlična izbira za družinski oddih. Okoli jezera je speljana prijetna 3 kilometrska učna pot.

Reka Kolpa

Ker Kolpa velja za eno najčistejših in hkrati eno najtoplejših rek v Sloveniji, boste ob reki našli več primernih točk za osvežitev. Eno takšnih je kopališče pri Kampu Podzemelj, kjer je urejen dostop do vode, na voljo pa imate tudi veliko aktivnosti in dodatne ponudbe. Če vas ne moti malo hladnejša voda, pa se lahko podate do vasi Grgelj, kjer boste ob domačiji Lobič Malenca našli čudovito kopališče z mivkasto plažo. Še ena priljubljena točka je kopalno območje Radenci ob Kolpi, ki ga pogosto imenujejo kar ”naravne terme”.

© Klemen Čotar

Vodni park Radlje ob Dravi

Odpravite se na Koroško, v Radlje ob Dravi, kjer se nahaja prvi biološki bazen v Sloveniji. Za čistočo in kakovost vode ne dodajajo nobenih kemikalij, pač pa zanjo skrbijo le naravni organizmi. Kopališče je plačljivo, možen pa je tudi najem ležalnikov in senčnikov.  Kopališče je primerno za majhne otroke, za še večje veselje pa so jim na voljo igrala. V primeru slabega vremena kopališče ostane zaprto.

Velenjsko jezero

Poleg Blejska in Bohinjskega jezera, pa boste na drugi strani Slovenije našli še eno izjemno priljubljeno točko za poletni skok v vodo. Plaža okoli Velenjskega jezera je lepo urejena, izposodite pa si lahko tudi SUP-e in surfe.  V okolice boste našli več možnosti za okrepčilo, urejen je tudi prostor za piknike in kampiranje.

Šobec

Del kampa Šobec je tudi Šobčev bajer, ki že nekaj let velja za priljubljeno poletno destinacijo. Medtem ko bodo otroci uživali v vodnem parku s trampolini in vodnimi stolpi, si vi lahko privoščite počitek na lepo urejeni travnati plaži.

Reka Krka

Tudi na reki Krki boste našli več primernih točk za kopanje. Ustavite se lahko v Soteski nad jezom, ali pa na Kostanjevici na Krki, pri mostu. Priljubljeno je kopališče Loka pri Žužemberku, kjer boste v bližini našli odlično gostinsko ponudbo.

© Julian Nyča

Iški vintgar

Marsikdo v osrednji Sloveniji ohladitev poišče v soteski reke Iške oz. v Iškem vintgarju. Priljubljeno naravno kopališče so Grabljice, kjer je voda dovolj globoka, da lahko prosto zaplavate.

Reka Savinja ( jezero v avtokampu Menina)

Odlično osvežitev ponuja še reka Savinja. V kampu Menina so vam poleg čofotanja v tej čisti alpski reki na voljo različni vodni športi. Za vse lačne želodčke, pa je v kampu na voljo pestra gostinska ponudba.

Jezero Jasna

V vročih poletnih dneh je odlična izbira za ohladitev Jezero Jasna v Kranjski Gori. Ob jezeru boste našli dovolj sence, kopanje pa je primerno tudi za manjše otroke. V jezeru je dovoljeno tudi kopanje psov.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂