10 zanimivih dejstev o Boliviji

Bolivija je nadvse zanimiva in raznolika država v Južni Ameriki. Tam najdemo od visokogorja (Andov) do nižin in območij tropskih gozdov  ter savan. Prav tako je Bolivija tudi izjemno etnično razgibana, polna presežkov in rekordov,  zato smo vam v nadaljevanju pripravili top 10 zanimivosti o Boliviji.

#1: Ali veste, kako je Bolivija dobila ime?

Država je svoje ime dobila po vojaškem strategu Simonu Bolivarju, ki je vodil Venezuelo, Ekvador, Bolivijo, Peru in Kolumbijo v neodvisnost od Španije leta 1825. Bil je tudi prvi uradni predsednik Bolivije. Pred tem se je Bolivija imenovala Zgornji Peru.

 

#2: Najvišja prestolnica na svetu

Mesto La Paz stoji na nadmorski višini 3.650 metrov, s tem je najvišje upravno mesto na svetu in  neuradno najvišje glavno mesto na svetu. Bolivija je namreč ena redkih držav na svetu z več kot enim glavnim mestom. Uradna prestolnica je Sucre, sedež vlade pa je v La Pazu.

#3: Najvišje mesto na svetu

Mesto El Alto, na višini 4.150m, ima več kot milijon prebivalcev,  zaradi česar je najvišje mesto na svetu (pri čemer je mesto definirano kot naselbina z več kot  100.000 prebivalci).

 #4: Največje ”ogledalo” na svetu

Bolivija je dom  največjim solinam na svetu, ki vsebujejo 50 do 70% svetovnih zalog litija. Salar de Uyuni, “največje ogledalo na Zemlji,” meri neverjetnih 10.582 kvadratnih kilometrov. Tam je celo hotel, ki se imenuje Palacio de Sal (palača soli).  Zgrajen je bil v letih 1993-1995. V celoti je zgrajen iz soli, za kar so porabili  več kot milijon 35 cm3 blokov soli. Ti se uporabljajo za tla, stene, strop in pohištvo, vključno s posteljami, mizami, stoli in skulpturami.

 #5: Najvišje ležeče jezero

Jezero Titicaca, ki meji na Peru in Bolivijo, je najvišje plovno svetovno jezero. Nahaja se na 3.812 metrih nadmorske višine in je tudi največje jezero Južne Amerike.

#6: Najbolj nevarna cesta na svetu

V Boliviji se nahaja cesta ” North Yungas Road”, ki je znana tudi kot cesta usode ali cesta smrti. Dolga je 56 kilometrov in po ocenah vsako leto ne cesti umre med 200-300 ljudi  zaradi zdrsa s ceste. V zadnjih letih  so bile na poti narejene nekatere izboljšave, da bi se izognili številnim žrtvam.

#7:  Ura, ki teče nazaj

Ura na pročelju stavbe, v kateri je bolivijska vlada v La Pazu, teče nazaj. Kazalci se premikajo v levo in številke so obrnjene, od 1 do 12 v nasprotni smeri urinega kazalca.Bolivijski zunanji minister David Choquehuanca je uro poimenoval “ura juga”.  Ura je bila postavljena z namenom, da bi se Bolivijci zavedali in bolj cenili svojo dediščino in  da bi jim pokazali, kako lahko postavijo pod vprašaj ustaljene norme ter bolj ustvarjalno razmišljali.

#8: Sledi dinozavrov

V Boliviji lahko najdete celo odtise dinozavrov. Za tiste, ki vas posebej zanimajo dinozavri, bo zanimivo vedeti, da je v Boliviji, na Cal Orku, ki je dolg 1,5 km in približno 80 metrov visok, prisotnih 5055 odtisov vsaj 8 različnih vrst dinozavrov. Odtisi so stari 68 milijonov let in se nahajajo na navpični steni.

 

 

 

 

 

#9: Roza delfini

Delfini (Bolivian Bufeo) v Amazonki, v Boliviji, so rožnate barve. Razglašeni so bili za naravno dediščino Bolivije.

#10: Za posladek pa morski prašički

Morski prašiček je poslastica v Boliviji. Običajno se streže celega, z nogami in glavo navzgor.

Več o Boliviji si lahko preberete tukaj.

Avtor članka: M.K.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂