10 zanimivosti o Barceloni

Barcelona je glavno in največje mesto v Kataloniji. Z ugodno klimo, neštetimi znamenitostmi in edinstvenim utripom, mesto vsako leto privablja turiste z vsega sveta. V nadaljevanju smo za vas pripravili 10 zanimivosti o Barceloni. Preverite, kako dobro poznate to edinstveno mesto.

1: 8 milijonov obiskovalcev

Vsako leto 8 milijonov turistov obišče Barcelono, kar jo na večini lestvic uvršča na tretje mesto najbolj obiskanih mest v Evropi, za Londonom in Parizom.

2. Barcelona bi lahko bila dom Eifflovega stolpa

Tako je, če bi vse potekalo v skladu z začetnim načrtom Gustava Eiffla, bi bila najbolj znana pariška znamenitost v Barceloni. Na žalost je Španija zavrnila arhitektov projekt, da je preveč radikalen in da se ne ujema z estetiko mesta.

3. Več kot 68 parkov

Več kot 10 odstotkov mesta pokrivajo mestni parki, kar predstavlja okoli 18,1 m2 parka na prebivalca.

4. Največji park v Španiji

Ne le, da se Barcelona lahko pohvali z velikim številom parkov, v Barceloni se nahaja tudi največji park v Španiji. Park Montjuic je največji park v Španiji s površino 203 ha.

5. 55 muzejev

Presenetljivo je, da najbolj obiskan ni niti spektakularni Fundació Joan Miró, niti umetniško obarvani MNAC, niti najsodobnejši muzej d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), ampak ljubljeni FC Barcelona Museum, z več kot 1,5 milijona obiskovalcev na leto.

6. Največji nogometni stadion v Evropi

S površino 55.000 kvadratnih metrov Camp Nou, domači stadion kluba FC Barcelona, sprejme preko 99 000 ljudi, s čimer ni le največji nogometni stadion v Evropi, ampak tudi eden največjih na svetu.

7. 9 spomenikov, ki so pod zaščito Unesca

Dva izmed njih – Palau de la Música Catalana in Hospital de Sant Pau – sta oblikovala moderna arhitektka Lluis Domenech i Montaner. Kar sedem pa jih pripada Antoniju Gaudiju: Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Vicens, La Sagrada Familia, Casa Batlló in kripta cerkve pri Colonia Guell.

8. Nesreča na vsakih 19 sekund

Veliko ljudi v Barceloni raje hodi, saj približno vsakih 19 sekund pride do nesreče na cesti.

9. Umetne plaže

Barcelona ima po številnih mnenjih najboljše urbane plaže na svetu, vendar boste presenečeni, ko zveste, da je do leta 1992 barcelonsko morje popolnoma zavzela industrija, zato ni bilo plaž za prosti čas. Za poletne olimpijske igre 1992 je Barcelona doživela fazo prenove in premaknila svojo industrijo, da bi svojo obalo spremenila v odlično rekreacijsko območje za turiste in domačine.

10. Zlata medalja za arhitekturo

Barcelona je prvo in edino mesto, ki je leta 1999 prejelo kraljevo zlato medaljo za arhitekturo.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂