10 zanimivosti o Budimpešti

Budimpešta, prestolnica sosednje Madžarske, je hkrati tudi največje madžarsko mesto, saj je dom približno petini vseh Madžarov. Pa ste vedeli, da Budimpešta velja za arhitekturni biser Srednje Evrope? Preverite tudi spodnjih 10 zanimivih dejstev o Budimpešti.

#1: Budimpešta ni bila vedno prestolnica Madžarske

Budimpešta ni prva prestolnica Madžarske.  Rojstno mesto prvega madžarskega kralja je bilo mesto Esztergom, ki je služilo kot prestolnica od 10. stoletja do leta 1249.

#2: Tretji največji parlament na svetu

Parlament v Budimpešti je tretji največji na svetu. Stavba parlamenta obsega površino 18.000 kvadratnih metrov, ima 691 sob, 20 kilometrov stopnic in je visoka 96 metrov. Na fasadi je 90 kipov, za okrasitev notranjosti pa je bilo uporabljenih 40 kilogramov zlata.

#3: V starem delu Budimpešte so vse stavbe nižje od 96 metrov

Pogled na središče Budimpešte razkriva, da vse stavbe stojijo na približno isti višini. Vse, razen dveh: bazilika Szent Istvan in madžarski parlament, ki merita natanko 96 metrov. To je posledica predpisov, ki omejujejo višino stavbe, in dejstva, da ima številka 96 simbolično vrednost v državi.

#4: Najstarejši elektrificirani podzemni železniški sistem v Evropi

Budimpešta ima najstarejši elektrificirani podzemni železniški sistem na evropski celini in velja za 3. najstarejšo podzemno železnico na svetu. Linija se je odprla leta 1896 in se še vedno uporablja kot podzemna železnica M1, ki povezuje središče mesta z mestnim parkom.

#5: Eden najstarejših živalskih parkov

Živalski vrt v Budimpešti je eden najstarejših živalskih vrtov na svetu. Odprl se je leta 1865.

#6: Največje število termalnih vrelcev

Budimpešta ima več termalnih izvirov  kot katero koli drugo glavno mesto na svetu. Na površje se dnevno dvigne neverjetnih 70 milijonov litrov termalne vode. Zaradi vročih izvirov lahko obiščete na stotine zdravilnih kopeli v mestu in okolici.

#7: Največja sinagoga v Evropi

V Budimpešti stoji druga največja sinagoga v vsej Evropi. Dohány Street Synagogue ima 2964 sedežev.

#8: Rojstvo Rubikove kocke

Rubik, izumitelj znamenite Rubikove kocke, se je rodil v Budimpešti.

#9: V Budimpešti je kip, ki vas lahko naredi velikega pisatelja

Edinstveno umetniško delo v mestnem parku v Budimpešti prikazuje kronista iz 13. stoletja, za katerega se zdi, da ima nekaj čudežnih moči. Legenda pravi, da vas bo dotik peresa Anonymousmus blagoslovil z odličnimi sposobnostmi pisanja.

#10: Mesto kulture

V mestu je več kot 40 gledališč in več kot 100 muzejev in galerij. Številni koncerti, festivali in prireditve potekajo celo leto. Mesto Budimpešta ima ogromno znamenitosti in lokacij pod zaščito kot Unescova svetovna dediščina, kot so Donava, Trg herojev, Buda grad in mnogi drugi.

Če bi tudi vi radi obiskali to čudovito mesto ob Donavi, preverite naše zanimive izlete.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂