10 zanimivosti o Kanadi

Kanada po vsem svetu slovi s svojo neokrnjeno naravo, edinstveno mešanico kultur in pestro zgodovino.  Ste vedeli, da je večina populacije naseljena na jugu Kanade, severni del pa je zelo redko poseljen? Gre za izredno prostrano državo, ki skriva mnogo zanimivosti.  Preverite svoje znanje o Kanadi in preberite 10 zanimivih dejstev o Kanadi. 

​#1: Kanada je druga največja država na svetu in meri kar  9 984 670 kvadratnih kilometrov ter obsega 6 časovnih pasov.
#2: ​Kanada ima najdaljšo obalo na svetu, ki znaša 202.080 km.
#3: ​Ime Kanada izvira iz nesporazuma med lokalnimi prebivalci in osvajalci. Ko je v novi svet prišel Jaques Cartier, francoski raziskovalec, se je srečal z lokalnimi prebivalci, ki so njega in spremstvo povabili k njihovi “kanati” (beseda za “vas”). Raziskovalec je napačno mislil, da je ime države “Kanata” ali Kanada.

​#4: V letu 1915 je iz Kanade v Londonski živalski vrt prispel mladiček z imenom Winnipeg. Mali fant po imenu Christopher Robin Milne je rad obiskal Winnipeg ali Winnie na kratko. Njegova ljubezen do mladiča je navdihnila zgodbe, ki jih je napisal njegov oče A.A. Milne, o Winnie-the-Pooh.

​#5:  ​​Kanada je dom najdaljše ulice na svetu. Ulica Yonge v Ontariju se začne na jezeru Ontario in teče severno skozi Ontario do meje v Minnesoti, oddaljena skoraj 2000 km.
#6: Najnižja zabeležene temperatura v Kanadni znaša kar – 63° C. Ta temperatura je bila zabeležena leta 1947 v provinci Yukon.
#7: Prebivalci mesta Churchill imajo navado, da ne zaklepajo avtomobilov, saj s tem nudijo pešcem možnost zavetišča v primeru, da bi srečali polarnega medveda.
#8. Zaradi izjemno nizkih temperatur v provinci Newfoundland v Kanadi včasih zamrzne celo Atlantski ocen, kar domačinom omogoča, da na zaledenelem morju igrajo hokej.
​#9: Državna meja med Kanado in Združenimi državami Amerike je najdaljša kopenska meja med dvema državama.
#10: V provinci Ontario se nahaja več kot 250 000 jezer. Ocenjeno je, da se v teh jezerih nahaja približno 1/5 vse sveže sladke vode na svetu.

 

Več informacij o Kanadi si lahko preberete na wiki.potnik.si

Avtor: Mirjam Kimovec