10 zanimivosti o Kanarskih otokih

Kanarski otoki so otočje, ki administrativno spada pod Španijo, pa veste kje se nahajajo? V zadnjem času so zaradi relativne bližine, ugodne klime in raznolike pokrajine postali ena bolj priljubljenih destinacij tudi med Slovenci. Ali veste, kateri otoki sestavljajo Kanarske otoke? Preberite vseh 10 zanimivosti o Kanarskih otokih.

#1: Kanarske otoke sestavlja sedem večjih otokov in več manjših.  Večji in bolj znani otoki so: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera in  in El Hierro,

#2: Kanarski otoki se nahajajo v Atlantskem oceanu, med 96 km in 304 km stran od severozahodne obale Afrike.  Čeprav se geografko nahajajo bližje Afrike (Maroka) kot pa Španije, zaradi zgodovinskih razlogov pripadajo Španiji. Od španskega kopnega so kot avtonomna pokrajina te države najbolj oddaljeni, saj so od južne obale Španije oddaljeni kar 1.120 km.

#3: Kanarski otoki imajo kot avtonomna enota kar dve glavni mesti: Santa Cruz de Tenerife in Las Palmas de Gran Canaria. Med teritorialno razdelitvijo Španije leta 1833 in letom 1927 je bil Santa Cruz de Tenerife edina prestolnica Kanarskih otokov. Leta 1927 pa je bila provinca Kanarskih otokov razdeljena na dve provinci, vsaka od provinc pa ima svojo prestolnico. Vzhodni del otokov spada pod provinco Las Palmas, zahodni del otokov pa predstavlja provinca Santa Cruz de Tenerife. Takrat je bilo z odlokom ukazano, da si glavno mesto Kanarskih otokov delita dve mesti, in ta ureditev traja do danes.

#4: Kljub temu, da se Pireneji nahajajo na celinskem delu Španije, se najvišja točka Španije na nahaja v Pirenejih, pač pa na otoku Tenerife. (Pico) El Teide je 3.718 m visok ognjenik, ki ni le najvišji vrh Španije, pač pa  tudi najvišji vrh v Atlantskem oceanu.  Hkrati gre za najbolj obiskan narodni park v Španiji, ki je bil leta 2007 razglašen tudi za Unescovo svetovno dediščino. Ta gora je tudi dom ene največjih zbirk astronomskih teleskopov na svetu, vključno z največjim svetovnim teleskopom – 10,4 m velikim Gran Telescopio Canarias.

#5: Kljub imenu otoki niso bili poimenovani po kanarčkih, ljubkih, žvrgolečih pticah. Ime izhaja iz latinske besede za psa, “canaria”. Obstaja veliko teorij, zakaj tako. Ena je ta, da so ob prihodu nekaterih prvih Evropejcev na otoke tam našli velike pse. Druga teorija pravi, da ti otoki morda sploh niso poimenovani po psih, temveč po tjulnjih, ki so nekoč prebivali na otoku; Rimljani so namreč tjulnje poimenovali »morski psi«.

#6: Na otoku La Gomera obstaja jezik, ki se uporablja za sporazumevanje na velikih razdaljah, imenovan silbo gomero. Ko se je tehnologija spreminjala in poenostavljala možnost komunikacije, je jezik v 20. stoletju skoraj izumrl, zato je vlada sprejela ukrepe za učenje jezika otrok v šoli. Žvižganje je pravzaprav le oblika španščine in se uporablja predvsem za objave in novice, ne za osebni pogovor. Unesco ga je leta 2009 uvrstil med ”mojstrovine ustne in nesnovne dediščine človeštva”.

#7: Preden so se na otokih ljudje naselili, so že tam živeli kuščarji, imenovani gallotia. Še danes sicer na otokih lahko najdete gallotias, vendar so to veliko manjši sorodniki prvotnega velikanskega kuščarja.

#8: Lanzarote je vulkanski otok, ki skoraj nima zemlje ali naravne vegetacije. Za razliko od večine vinogradov, v katerih so trte posajene v vrstah, je na otoku Lanzarote vsaka trta postavljena v majhno vdolbino s polkrožno steno iz kamna lave, ki jo varuje pred vetrom. Rastline se ukoreninijo v kamnu lave, kjer dobijo vodo iz vlage, ki se kondenzira na skalah.

#9: Zaradi edinstvene pokrajine in osupljive lepote Kanarskih otokov so v preteklih letih na teh otokih snemali številne filme. Nekateri filmi, posneti na lokaciji na Kanarskih otokih, so: Hitri in drzni 6, Spopad titanov, Štoparski vodič po galaksiji, Rambo V: Do zadnje kaplje krvi, Solo: Zgodba Vojne  zvezd…

#10: Kot že omenjeno, so Kanarski otoki vulkanskega izvora. Če obiščete narodni park Timanfaya, se lahko ustavite v restavraciji El Diablo, kjer vam pokažejo, da je pod površjem vulkanska aktivnost še vedno močno prisotna. V restavraciji so za dostop do toplote izkopali 9-metrsko luknjo, katere vrh se uporablja kot žar. Temperatura žara doseže 400 ° C in ne porablja druge energije.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂