10 zanimivosti o Nemčiji, ki jih morda niste vedeli

Leto 2015 je počitniška dežela Nemčija posvetila bogati nemški tradiciji in običajem, ki so velik in zelo pomemben del njene turistične ponudbe. Kuharski običaji in recepti, ki so se ohranili iz roda v rod, pisani ljudski festivali in sejmi, izjemne spretnosti ročne obrti in revolucionarni nemški izumi – Nemčija je resnično bogata, raznovrstna in edinstvena na vseh področjih. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj izbranih nemških zanimivosti, ki jih morda niste vedeli in bodo vaš oddih v počitniški deželi Nemčiji še bolj popestrile.

1. Najstarejša “klobasarna” na svetu – Regensburg

Regensburg, znamenito srednjeveško mestece v osrčju Bavarske, je s svojim čudovitim starim mestnim jedrom uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Regensburg pa ni poznan le po svoji bogati ter več kot 2.000-letni zgodovini in mogočni arhitekturi, temveč tudi po številnih okusnih, tradicionalnih bavarskih dobrotah. Mednje vsekakor sodijo slastne pečene svinjske klobasice z domačim kislim zeljem in sladko gorčico, ki jih lahko ob razgledu na prelepo Donavo obiskovalci mesta naročijo v gostilnici Wurstkuchl, najstarejši “klobasarni” na svetu z več kot 850-letno tradicijo. Več…

Picture

2. Dežela z več kot 14.000 žganjarnami – Schwarzwald

Schwarzwald je čudovita gozdnata pokrajina na jugozahodu Nemčije v deželi Baden-Württemberg. Vsekakor najbolj prepoznavna simbola regije sta t.i. Bollenhut, tradicionalno pokrivalo z volnenimi rdečimi ali črnimi cofki ter svetovno znana schwarzwaldska tortica. V Schwarzwaldu pa se rado tudi nazdravlja – in sicer z “Wässerliji“, sadnim žganjem iz češenj, hrušk, češpelj ali marabel. Regija ima namreč več kot 14.000 žganjarn, kar jo uvršča na sam vrh po gostoti žganjarn na svetu. Še posebno znano in kvalitetno žganje je “Zibärtle iz divjih sliv. Več…

Picture

3. Slastno pecivo “Baumkuchen” – Nürnberg

Priljubljeno nemško pecivo Baumkuchen, ki se ga pripravlja že več kot 200 let, izvira iz nemškega mesteca Salzwedeler in je prav gotovo eno izmed najbolj znanih kulinaričnih specialitet dežele Saška-Anhalt. Osnovne sestavine peciva v njegovi tipični obliki drevesnega debla so surovo maslo, jajca, sladkor, vanilija, sol ter moka. Za aromo se lahko med drugim doda tudi med, žganje, oreščke, marcipan ali nugat. Tradicionalno se je pecivo peklo s postopnim dodajanjem mase na vrtečem se nabodalu nad ognjem, danes pa se za peko uporabljajo posebne električne pečice. Glazura je iz grenke ali mlečne čokolade, pecivo pa se servira v obliki kolobarjev, saj na ta način »drevesne letnice« najbolje pridejo do izraza. Več …

Picture

4. Nemški vojvoda Viljem IV. Bavarski “izumi” pivo

Piva sicer niso izumili Nemci, umetnost varjenja piva pa so nedvomno do perfektnosti izpopolnili prav oni. Nekoč se je pivo mešalo s smolo, volovjim žolčem, močvirskimi kačunkami ali celo trdo kuhanimi jajci. 23. aprila 1516 pa je vojvoda Viljem IV. Bavarski potrdil novo bavarsko deželno ureditev, v kateri je med drugim predpisal tudi Zakon o čistosti piva, ki je določil točne sestavine piva – in sicer vodo, slad, hmelj in kvas. Zakon o čistosti piva je prvi in najstarejši predpis glede kakovosti živil na svetu, danes pa Nemčija ljubiteljem piva nudi več kot 5.000 različnih vrst piva iz več kot 1.300 pivovarn (kar polovica od teh jih je na Bavarskem). Na 23. april pa se vsako leto praznuje tudi dan nemškega piva. Več…

Picture

5. Prestolnica nemškega porcelana – Meissen

Meissen, saško mestece blizu Dresdna, je poznano po svoji več kot 300-letni zgodovini izdelovanja porcelana. V mestecu si lahko v manufakturi Meissen od blizu ogledate, kako poteka izdelovanje znamenitega meissenskega porcelana iz dragocenega belega zlata ter razvozlate uganko, kako se pod glazuro priljubljenih porcelanastih izdelkov natisne zaščitni znak dveh prekrižanih sabelj, zaradi katerih je Meissen postal svetovno znan. V mestu pa lahko obiščete tudi muzej porcelana ter butik z največjo izbiro ročno izdelanih porcelanastih izdelkov z edinstvenim dizajnom. Več…

Picture

6. Največja pristaniška veselica – Hamburg

Vsako leto v maju se v Hamburgu praznuje rojstni dan hamburškega pristanišča, drugega največjega pristanišča v Evropi. Tradicionalni pristaniški festival je glavna ljudska veselica mesteca vzdolž Labe, ki vsako leto privabi več kot milijon obiskovalcev. Nedvomno je eden izmed najbolj priljubljenih dogodkov severnonemškega mesta, ki je znano tudi kot mesto z največ mostovi na svetu. Obiskovalci lahko uživajo v edinstveni pristaniški kulisi, občudujejo bogato ladijsko floto, okusijo slastne morske specialitete in se vzdolž obale sprehodijo ob čarobnem sončnem zahodu. Naslednje leto bo pristanišče praznovalo že 827 let. Več…

Picture

7. Tradicionalna zelena omaka – Frankfurt am Main

Slastna frankfurtska zelena omaka sestoji iz sedmih zelišč, tradicionalno pa je na krožniku skupaj s kuhanim krompirjem in trdo kuhanimi jajci. Prvič je na meniju na veliki četrtek, servira pa se jo vse do prve zmrzali v jeseni. Omaka je tako znana, da ji je Frankfurt postavil celo svoj spomenik. Vsako leto v maju pa v nemški finančni prestolnici poteka tudi priljubljeni Festival zelene omake, kjer se najbolj okusno tudi nagradi. Vsekakor jo je potrebno poskusiti, če se odpravite v Frankfurt. Več…

Picture

8. Prenočitev v vinskih sodih – Rüdesheim

Zakaj bi vedno spali v hotelskih sobah ali standardnih apartmajih? Obiščite Rüdesheim v Hessnu in v Hotelu Lindenwirt prenočite v pravih vinskih sodih, ki se jih je nekoč uporabljalo v vinski kleti za shranjevanje vina. Edinstvene hotelske sobice nudijo celotno razkošje. V vsakem sodu sta dve postelji, v prizidku pa imajo gostje na voljo tudi svojo kopalnico s tušem in wc-jem. Spanje v vinskih sodih je prav posebno doživetje, vsekakor pa tudi zelo na mestu, saj je Rüdesheim ob reki Ren priljubljeno nemško vinorodno območje. Več…
Picture

9. Sprehodite se skozi stekleni gozd – Bavarska

Spoznajte umetnost in bogato zgodovino steklarstva v Nemčiji na priljubljeni Steklarski poti, ki se vije 250 km od samostanskega mesteca Waldsassen v Oberpfalzu do Passaua ob Donavi. Eden izmed vrhuncev poti je vsekakor t.i. stekleni gozd, ki se razteza na približno 2.000 m2 ob dvorcu Weißenstein pri Regnu v Bavarskem gozdu in kjer poleg naravnih dreves “raste” tudi 26 barvitih steklenih skulptur iz ploskega stekla. Obiskovalci pa se lahko skozi park, ki v regiji postaja vse bolj priljubljena turistična atrakcija, sprehodijo tudi ponoči, ko so steklena drevesa obsijana z lučmi. Več…

Picture

10. Plezalske avanture po nekdanjih industrijskih obratih

Verjetno najbolj nenavaden plezalni poligon v Nemčiji lahko najdemo v krajinskem parku Duisburg-Nord v Porurju. Predele nekdanjega bunkerja, ki se ga je uporabljalo za shranjevanje rude, se je namreč opremilo z različno zahtevnimi plezalskimi potmi. Kjer danes številni trenirajo za tiste prave podvige v naravi, se je nekoč shranjevalo koks in železovo rudo. Različno strme plezalne stene ter dobro ohranjeni plavži predstavljajo idealen poligon za trening oz. prve plezalske izkušnje. Za vse, ki pa si želijo iti še bolj v zrak, pa je tu še višinski sprehod po jeklenih vrveh med talilnimi pečmi. Več…

Picture

Več informacij o Nemčiji na germany.travel in wiki.potnik.si

Komentirajte!
Ste že obiskali katero izmed zgoraj navedenih zanimivosti? Bi vi katero še dodali na ta seznam?