10 zanimivosti o Niagarskih slapovih

Ali bi verjeli, če bi vam kdo rekel, da so mogočni Niagarski slapovi nekoč presahnili? Seveda se sliši neverjetno, a to se je enkrat že zgodilo. Niagarski slapovi slovijo po svoji lepoti, a ti čudoviti slapovi so nekoč že presahnili. Preberite si vseh 10 zanimivosti o Niagarskih slapovih.

#1: Niagarski slapovi so skupina velikih slapov na reki Niagari v vzhodni Severni Ameriki, ki razmejuje Združene države Amerike in Kanado. Trije ločeni slapovi, ki sestavljajo skupino, se imenujejo: Podkvasti slapovi, Ameriški slapovi, Slapovi nevestine tančice.

#2:  Niagarski slapovi so najbolj vodnati slapovi Severne Amerike. Čez slapove steče v povprečju 6200 m3 vode v sekundi. Ime Niagara izhaja iz irokeške besede, ki pomeni »grmenje voda«.

#3: Okoli 20 odstotkov sladkovodnih voda se nahaja v Velikih jezerih in večina te vode teče čez Niagarske slapove.

#4: Na Niagari je Nikola Tesla zgradil prvo hidroelektrarno, ki je proizvajala izmenični električni tok.

#5: 29. marca 1848 so ledene blokade povzročile, da so reke presahnile in zmanjšale pretok vode do te mere, da so Niagarski slapovi presahnili.

#6: Poleti in jeseni leta 1969 so za kar 6 mesecev umetno preusmerili tok reke Niagare stran od Ameriških slapov, da bi proučevali učinke erozije.  Medtem ko so Podkvasti slapovi absorbirali dodaten tok, je inženirski korpus vojske preučil strugo, opravil geološko raziskavo ter mehansko pritrdil in okrepil morebitne napake.

#7: Nik Wallenda je 15. junija 2012 prehodil vrv, raztegnjeno neposredno nad Niagarskimi slapovi. Podvig je bil predvajan na mednarodni ravni. Do odobritve sprehoda je prišlo po dvoletni pravni bitki, v katero sta bili vključeni obe strani kanadsko-ameriške meje.

#8: 50 do 75 odstotkov vode, ki teče vzdolž reke Niagare, ne teče preko slapov, ampak je preusmerjeno čez hidroelektrarne. Objekti za proizvodnjo električne energije ob reki Niagari oskrbujejo več kot četrtino vse energije, porabljene v državah New York in Ontario.

#9: Ocenjujejo, da so med letoma 1850 in 2011 pod slapovi našli preko 5000 trupel oz. v povprečju med 20 in 30  na leto. Večinoma gre za samomore.

#10: Državni park Niagarskih slapov je najstarejši državni park v Ameriki, ustanovljen leta 1885. Zasnoval ga je Frederick Law Olmsted, ki je oblikoval tudi Central Park v New Yorku.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂