10 zanimivosti o otoku Kreta

Ste vedeli, da je Kreta največji grški otok? Čudovit grški otok navdušuje obiskovalce z  brezčasnimi zgodovinskimi ostanki in prijetno klimo. Preverite vseh 10 zanimivosti o Kreti.

#1: Kreta leži približno 500 kilometrov južno od celinske Grčije, v Egejskem morju. Je največji otok Egejskega morja in hkrati tudi največji grški otok. Otok meri 8261 km² in se lahko pohvali z več kot 1.000 kilometri dolgo obalo.

#2: Kreta je rojstno mesto sodobne evropske civilizacije. Ostanki, najdeni na otoku, pričajo, da se je pravo naseljevanje otoka začelo  že v 7. tisočletju pred našim štetjem, več kot štiri tisočletja pred pojavom minojske civilizacije na Kreti. Minojska kultura je bila zelo razvita in je imela dobro stopnjo organizacije. Primarno so se Minojci ukvarjali s čezmorsko trgovino, imeli so svojo vojsko, arheološka izkopavanja pa kažejo, da so v mestih imeli celo vodovod in kanalizacijo.

#3: Na Kreti se nahaja mesto Knossos, ki velja za najstarejše mesto v Evropi, danes pa je eno najbolj obiskanih arheoloških najdišč v Grčiji. O minojskem mestu Knosos je pisal že Homer.

#4:  Po grški mitologiji se je Zevs, vrhovni grški bog, rodil prav na Kreti. V strahu pred preroškim prekletstvom svojega očeta je Zevsov oče, Kronos, pogoltnil svoje otroke, da ne bi mogli zasesti njegove vladavine. Kronos in Rea sta pred Zevsom imela pet otrok, ko pa je Rea zanosila Zevsa, je odšla na Kreto in na skrivaj v jami na Kretskih gorah rodila otroka – Zevsa. Na otoku sta dve različni jami, za kateri trdijo, da naj bi bili Zevsovo rojstno mesto: jama Psychro na planoti Lasithi in jama Ideon na gori Psiloritis.

#5: Morje na Kreti je resnično prozorno. V bistvu so  vode na obali tako čiste, da  se marsikje vidi celo do 40 metrov globoko. Posledica tega je, da je na Kreti največje število plaž v Grčiji, nagrajenih z modro zastavo.

#6: Kreta ima svoj jezik. Kretsko narečje je vrsta sodobne grščine,  ki jo govori tudi kretska diaspora v tujini. Največ izseljencev boste našli v ZDA, Avstraliji in Nemčiji.

#7: Zrak na Kreti naj bi imel zdravilno moč. Že v starih časih je oče medicine Hipokrat predpisoval kretski zrak svojim bolnikom. Leta 1980 pa je Anzel Key izvedel revolucionarno raziskavo, ki je proučevala ravni zdravja po vsem svetu, in ugotovil, da imajo Krečani najboljše vsestransko zdravje na svetu.

#8: Kreta je pretežno gorat otok, najvišji vrh Ida meri kar 2456 m. Otok se ponaša tudi s približno 50 soteskami, vključno s sotesko Samarija, ki je najdaljša soteska v Evropi. Gre za 17 kilometrov dolgo sotesko, ki je del narodnega parka Samarija in je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine.

#9: Upravni del Krete je tudi manjši otok Gavdos, katerega najjužnejša točka je hkrati tudi najjužnejša točka Evrope.

#10: Na Kreti se je rodilo kar nekaj slavnih oseb, med drugimi tudi John Aniston, igralec, ki je najbolj znan po vlogi v seriji Dnevi našega življenja. John Aniston je oče slavne igralke Jennifer Aniston, ki je zaigrala v mnogih filmih in tudi v nepozabni seriji Prijatelji.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂