10 zanimivosti o Sardiniji

Sardinija je italijanski otok, ki leži zahodno od celinske Italije in južno od Korzike. Otok slovi po čudovitih plažah, prosojno čistem azurno modrem morju in fascinantno neverjetno lepih gorskih formacijah. Preverite 10 zanimivosti o tem čudovitem otoku.

#1: Sardinija je s površino preko 24.000 m² drugi največji otok v Sredozemskem morju (največja je Sicilija). Obala Sardinije meri približno 1850 km.Velik del obale Sardinije je gorat z visokimi in strmimi skalnimi formacijami, vendar pa je v regiji tudi nekaj neverjetnih plaž.

#2: Rezervati  in narodni parki zavzemajo približno 25% otoka. Sardinija je od obale do obale pokrita z naravnimi lepotami in ima edinstveno geografsko lego, zaradi katere je potresom manj izpostavljena kot preostala Italija. Otok je zelo razgiban, pretežno ga tvorijo skale in ima le nekaj večjih rek. Kljub temu je otok zaradi razmeroma nizke razvitosti neverjetno bujen. Trije narodni parki na Sardiniji so narodni park Asinara, narodni park Arcipelago di la Maddalena in narodni park Gennargentu.

Park Asinara

#3: Severno od Sardinije se nahaja majhen otok, imenovan Asinara. Gre za narodni park, na katerem ni stalnih prebivalcev, tam živi le populacija divjih belih oslov; okoli 120 albino oslov.

#4: Najvišji vrh Sardinije je Punta La Marmora, ki je visok 1834 m. Na jasen dan je z vrha gore mogoče videti skoraj celotno obalo Sardinije!

#5: Glavno mesto otoka in največje mesto na Sardiniji je Cagliari. Po podatkih iz začetka leta 2021 v mestu živi nekaj manj kot 150.000 prebivalcev. Cagliari se nahaja na južni obali Sardinije.

#6: Na Sardiniji lahko najdemo ene največjih sipin v Evropi. Sipine Piscinas so peščene sipine, ki lahko sežejo do 60 metrov visoko. Najdemo jih na Costa Verde, na zahodni obali Sardinije.

#7: Na Sardiniji je več kot 7000 prazgodovinskih arheoloških najdišč iz leta 1000 pred našim štetjem. Otok se ponaša z nekaterimi najstarejšimi dokazi o prazgodovinskih civilizacijah v Evropi. Najbolj znani zgodovinski predmeti na otoku so skrivnostni spomeniki Nuragi, ki segajo v leto 1500 pred našim štetjem.

#8: Sardinija je bila prej znana kot Ichnusa. Ime Ichnusa izvira iz leta 1500 pred našim štetjem in bi bila kombinacija besede “nusa” (kar pomeni otok) in “Hyksos”, pleme, ki je napadlo Sardinijo. Stari Grki so ga imenovali tudi Argirofleps in Sandaliotis. Izvor sodobnega imena – v italijanščini zapisan kot “Sardegna” – ni znan, obstaja pa več razlag.

#9: Glede na študijo Paola Pantinija  iz letu 2012, na Sardiniji lahko najdete 495 različnih vrst pajkov. Od 495 vrst jih je 54 mogoče najti le na Sardiniji.

#10: Obala Sardinije je polna jam, danes pa je znanih več kot 300 jam. Med vsemi jamami je najbolj znana Grotta di Nettuno oz. Neptunova jama, ki je nastala pred približno dvema milijonoma let. Jama je dolga okoli 4 km. V notranjosti jame najdete peščeno plažo in celo jezero!

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂