100 let od odkritja Tutankamonove grobnice

4.novembra leta 1922 je britanski arheolog Howard Carter odkril Tutankamonovo grobnico. Kdo sploh je bil Tutankamon in zakaj je bilo to odkritje tako pomembno? Preverite nekaj zanimivosti ob stoletnici odkritja Tutankamonove grobnice.

Odkritje grobnice

Carterjeva ekipa je 4. novembra našla prvo stopnico stopnišča, že naslednji dan pa je njegova ekipa razkrila celotno stopnišče. Do konca novembra so odkrili predsobo, zakladnico in vrata same grobnice, toda sarkofag s Tutankamonovo mumijo so odkrili šele veliko pozneje.

Odkritje Tutankamonove grobnice leta 1922 je postala glavna novica na naslovnicah časopisov po vsem svetu. Odkritje več kot 5000 različnih predmetov je sprožilo vsesplošno navdušenje nad starodavnim Egiptom. V zahodni javnosti se je razširila modna muha, katere primarni navdih je bil ravno stari Egipt. Obveščanje javnosti o izkopavanju se je povečalo, ko je Carnarvon (Carterjev pokrovitelj) umrl zaradi okužbe, kar je spodbudilo špekulacije, da so njegova smrt in druge nesreče, povezane z grobnico, posledica starodavnega prekletstva.

Za Egipčane, ki so takrat nedavno postali delno neodvisni od britanske vladavine, je grobnica postala simbol nacionalnega ponosa, krepila je faraonizem, nacionalistično ideologijo, ki je poudarjala vezi sodobnega Egipta s starodavno civilizacijo.

Zakaj je bilo odkritje pomembno?

Odkritje Tutankamonove grobnice je bilo nekaj posebnega, saj je bila njegova grobnica večinoma nedotaknjena. Celo več. Mumija vladarja Tutankamona je bila izjemno dragocena, saj je bila prva popolnoma ohranjena mumija, ki so jo kdaj odkrili. Premikanje puščavskega peska je grobnico hitro skrilo in je zato večinoma skrita ležala več kot 3000 let.

Po smrti je bil Tutankamon po tradiciji mumificiran in pokopan v grobnici, polni umetnin, nakita in zakladov (kipi, vozovi, stoli, slike…). Ker so druge grobnice vandalizirali roparji grobov in zasebni zbiralci, je to odkritje ponudilo veliko novih informacij o starem Egiptu.

Odkritje grobnice je arheologom ponudilo dragocene informacije o veri, obredih in kulturi starih Egipčanov. Mumija kralja Tutankamona je omogočila vpogled v metode, uporabljene v staroegipčanskih kraljevih pogrebnih praksah. Detajlno je bil proučen postopek balzamiranja.

Tutankamona so pokopali v treh plasteh, od katerih je bila ena izklesana iz čistega zlata. Njegova zlata posmrtna maska je postala simbol starega Egipta. Še danes odkritje Tutankamonove grobnice velja za eno najpomembnejših v zgodovini arheologije.

Kdo je bil Tutankamon?

Tutankamon z vzdevkom kralj Tut je bil egiptovski faraon, ki je vladal od leta 1333 pred našim štetjem (ko je bil star le devet let) do svoje smrti leta 1323 pred našim štetjem. DNK testi so pokazali, da je bil Tutankamon Ehnatonov sin, ne pa tudi Nefertiti, vplivne faraonove žene, ki je slovela zaradi svoje lepote.

Kaj se je zgodilo z najdenimi predmeti?

Vsi artefakti, izkopani iz Tutankamonove grobnice, so last egiptovske vlade. Po odkritju več kot 5000 artefaktov in splošnem navdušenju javnosti je bilo organiziranih več mednarodnih razstav Tutankamonovih zakladov (vse od Evrope, Azije, Avstrije do Amerike). Nekateri artefakti so še danes del različnih mednarodnih razstav, najbolj krhki in dragoceni pa ne zapuščajo Egipta. Najbolj dragocena med vsemi, zlata maska, je na ogled v Egipčanskem muzeju v Tahriru. Tutankamonova mumija je še vedno na ogled v grobnici v Dolini kraljev v komori KV62, njegove večplastne krste pa je nadomestila klimatsko nadzorovana steklena škatla.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂