12 nenavadnejših restavriranih prevoznih sredstev

Človeške avanture po zraku, zemlji in vodi so možne le zaradi genialnih izumov skozi tisočletje. Občutki strahospoštovanja nas obhajajo, ko gledamo dvokrilnike, parnike in parne vlake, iznajdbe, ki so igrale ključno vlogo v zgodovini in popotnikom odprle pot. Pogledali si bomo transportne ikone, ki so bile ljubeče obnovljene v svojo prejšnjo slavo. Nekatere od teh ikon lahko vidimo in se vozimo z njimi tudi še danes.

#1 Curtiss JN-4 Jenny Plane, Kentucky, ZDA

Letalo so obnavljali gradbeniki in lokalni prostovoljci, obnova pa je potekala 15 mesecev, saj so morali vsak kos poustvariti, da se je ujemal z originalom. Dvokrilnik je poletel med oblake letos poleti v spomin na stoto obletnico prve svetovne vojne.
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#2 Douglas C-47, Geneseo, New York, ZDA

Ob 70-letnici konca druge svetovne vojne so restavrirali vojno letalo Douglas C-47. Letalo je imelo ključno vlogo pri osvoboditvi Francije, zato je 15. maja 2014 iz narodnega vojno-letalskega muzeja Genesco poletelo proti Franciji v spomin na njeno osvoboditev.
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#3 Concorde, Duxford, England

V Cambriškem vojnem muzeju si lahko ogledamo letalske potniške dragulje v njihovi obširni zbirki. Letala Concorde so po tragični nesreči v Parizu leta 2000 in zaradi visokih stroškov vzdrževanja leta 2003 umaknili iz prometa in jih razstavili kot muzejske primerke. V Duxfordu lahko tako vstopite v letalo Concorde, pokukate v pilotsko kabino in si predstavljate, da upravljate to ogromno letalo, ki je letelo hitreje od hitrosti zvoka.

12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#4 Venice-Simplon Orient Express, London – Venice

Ko je d’Orient Express vlak 5. junija 1883 prvič odpeljal s postaje Pariz Gare de l’Est, se je rodila potovalna ikona. Sodobni popotniki so si zaželeli podoživeti to prvo vožnjo iz Francije v Romunijo in nato s trajektom do Istanbula. Potujete lahko z obnovljenim Venice-Simplon Orient Express, kjer vsak starinski vagon pripoveduje svojo zgodbo. 24-urno potovanje od Londona prek Pariza do Benetk bo zamajalo vaše finančno stanje. Toda, ali lahko postavite ceno doživetju zlate dobe potovanj? (Cena povratne vozovnice je 4.170 €, če ste se spraševali.)
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#5 Puffing Billy, Victoria, Avstralija

V Avstraliji stoletje star parni vlak še vedno pelje po njegovi originalni gorski progi. Puffing Billy vsak dan vozi iz Belgrave do Gembrooka. Vožnja na tem vlaku nas popelje v čase ležerne vožnje z vlaki, kjer je vožnja vključevala uglajeno večerjo v vagonu.

12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#6 Titov modri vlak, Beograd, Srbija, do Bar-a, Črna gora

Želite potovati po lepi balkanski pokrajini v predsedniški palači na kolesih? Nekdanji jugoslovanski predsednik Tito je zabaval dostojanstvenike na svojem znamenitem modrem vlaku. V obnovljenih vagonih se lahko potopite v mehke usnjene sedeže, srknete požirek slivovke in občudujete okolico pri vožnji iz Beograda do Bara.
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

# 7 Bavarske kraljeve sani, München, Nemčija

Še bolj nenavadni načini prevoza vas čakajo v Marstallmuseum v Münchenski Nymphenburg palači: pozlačeni vozovi, sani z jelenovim rogovjem in vagoni z izrezljanimi prsatimi mladenkami. Ta prevozna sredstva, narejena v 18. in 19. stoletju, je naročala bavarska kraljeva družina, ki je za izdelavo teh prevoznih sredstev s podobami zmajev na boku najela celo vojsko obrtnikov.

12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#8 Vasa, Stockholm, Švedska

Pomorska zgodovina Švedske pričara podobo neustrašnih Vikingov in njihovo obvladovanje morij. A Vasa je najbolj znana po svojem veličastnem neuspehu. Potopila se je na svoji prvi plovbi leta 1628. Vasa je bila najmogočnejša vojna ladja, kar jih je svet do takrat kdaj videl, saj je lahko izstrelila neverjetno težo izstrelka – 300 kg – z ene strani ladje. Na žalost je ta teža poskrbela za njen vodni grob, potopila se je že po preplutih 1.300 m iz pristanišča. Razbitine so našli šele leta 1961. Kot edina ohranjena ladja iz 17. stoletja nam ladja in predmeti, najdeni znotraj nje, osvetlijo naše razumevanje švedske zgodovine.

12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

 #9 Cutty Sark, London, Anglija

Dolgo nazaj, ko je Anglija vladala morju, je Cutty Shark obplula skoraj večino sveta. Ladja je leta 1884 potrebovala 83 dni za pot iz Sydneya do Londona, kar je bilo skoraj en mesec hitreje od tekmecev, kmalu pa je potovalni čas skrajšala še za deset dni. Plovilo je bilo neustavljivo. Ladja je trgovala od Ria de Janeira do New Orleansa, Mozambiqua in Angole, preden se je vrnila v Anglijo kot šolska ladja. Razstavljena je bila v Greenwichu, London in je bila ena izmed najbolj priljubljenih mestnih znamenitosti. Britanci so bili zelo prizadeti, ko je ogenj poškodoval ohranjeno ladjo, vendar je ponovno odprtje ladje leta 2012 povrnilo Cutty Sark-u nekdanjo slavo.
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#10 HMS Alliance, Hampshire, Anglija

Če vas ideja o življenju na morskih valovih ne privlači, kaj pa življenje pod njimi? Ponovno odprtje HMS Alliance, obnovljene podmornice iz druge svetovne vojne, omogoča potovanje znotraj plovila kot nudi tudi priložnost za pogled skozi periskop pristanišča Portsmouth. Podmornica je glavna znamenitost večmilijonskega projekta raziskave zgodovine britanske kraljeve mornarice, hkrati z razstavo Narodnega muzeja kraljeve mornarice.

12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev

#11 Bathyscaphe Trieste, Washington DC, ZDA

Se želite potopiti še globlje? Ta podmornica je odpeljala posadko v rekordnih 10.911 m globoko zemljino najgloblje poznano morsko dno. Še dandanes vedo znanstveniki več o Luninem površju, kot vedo o morskem dnu, tako da je bilo potovanje v neznano leta 1960 dosežek, vreden vsega občudovanja. Plovilo je bilo skrbno ohranjeno.


#12 Command Module, Apollo 11, Washington DC, ZDA

Z Virgin Galactic, ki ponujajo polete do roba atmosfere, se potovanje v vesolje še nikoli ni zdelo tako zelo možno. Če varčujete za svoj prostor pri poletu v vesolje, se najprej odpravite v Smithsonian National Air and Space muzej in si oglejte, kje se je vse začelo. Oglejte si dobro ohranjeno Apollo 11 poveljniško kabino, bivalne prostore astronavtov med prvim poletom na Luno leta 1969 in hkrati tudi edini del vesoljskega plovila, ki se je vrnil na Zemljo. Ali je lahko za popotnika kaj bolj navdihujoče, kot vedenje, da nebo ni meja?
12 nenavadnih restavriranih prevoznih sredstev
Vir: Lonely Planet
Komentiraj!
Poznate tudi vi kako starinsko prevozno sredstvo, ki bi si zaslužilo omembo? Zaupajte nam!