12 zanimivih dejstev o Malti

Malta, majhno otočje južno od Italije, popotnike očara s kristalnim morjem, čudovitimi peščenimi plažami, sredozemsko klimo, odlično morsko hrano ter z izjemno prijaznostjo domačinov. Ste vedeli tudi, da na Malti lahko vidite strukture, ki so starejše od egipčanskih piramid? Preberite vseh 12 zanimivih dejstev o Malti in preverite, prizore katerih znanih filmov so posneli prav na prelepi Malti.

#1: Ste vedeli, da Malto pravzaprav sestavljajo 3 otoki: Malta, Comino in Gozo.

#2: Malta je bila preko 150 let del britanskega imperija, samostojna pa je postala leta 1964. Na Malti zato še danes vozijo po levi strani ceste.

#3: Na Malti se nahaja nekaj najstarejših struktur na svetu. Civilizacije so na Malti cvetele že tisočletja. Ena najstarejših struktur, tempelj Hagar Qim, naj bi bil star preko 5000 let, kar je več od egiptovskih piramid.

#4: Glavno mesto Malte je Valletta; pravi zgodovinski dragulj. Po mnenju Unesca je mesto “eno najbolj koncentriranih zgodovinskih območij na svetu”.

#5: Valletta je bilo prvo načrtovano mesto v Evropi, zasnove pa je oblikoval Red svetega Janeza Jeruzalemskega leta 1565.

#6: V centru mesta Mosta je katedrala, ki se ponaša z velikim krožnim obokom (bil naj bi tretji največji v Evropi in četrti največji na svetu). Med 2. svetovno vojno je cerkev čudežno preživela bombardiranje nemških sil. 9. aprila 1942 je na cerkev padla bomba, težka približno 500 kg, ki pa na srečo ni eksplodirala. Bombo še vedno hranijo v eni izmed stranskih kapel.

#7: Ob obalah Malte lahko najdete kar nekaj potopljenih ladij iz obdobja druge svetovne vojne.

#8: Ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti na Malti do leta 2017 je bilo Azurno okno. 28 metrov visok apnenčasti naravni lok se je 8. marca 2017 zaradi močnega vetra in erozije zrušil v morje.

#9: Jama Calypso na Malti naj bi bila jama, o kateri je Homer pisal v Odiseji.

#10: Zaradi svoje edinstvene lepote je Malta priljubljena filmska lokacija. Na Malti so posneli številne svetovno znane filme in TV oddaje, zlasti tiste, ki si prizadevajo pričarati starinski občutek. Med drugimi so na Malti posneli nekaj prizorov filmov Gladiator, Troja, Pirati s Karibov… Več prizorov, posnetih na Malti, vsebuje tudi izjemno uspešna serija Igra prestolov.

#11: Ena najlepših plaž na otoku, San Blas Bay, obiskovalce navdušuje z edinstveno, skoraj rdečo barvo peska.

#12: Na Malti je močan pečat pustil Suvereni vojaški hospitalni red svetega Janeza, znan kot malteški viteški red. Malteški vitezi so najbolj znani po uspešni obrambi otoka pred Osmani v času velikega obleganja leta 1565. Tudi križarski križ, ki ga sestavljajo štirje zašiljeni ščiti, staknjeni s svojimi spodnjimi konci, je bil pogosto povezan z malteškimi vitezi, zato je postal znan kot malteški križ.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂