20 zanimivosti o Triglavu

Naša najvišja gora, naš ponos in naš simbol- Triglav. Že od malega nas učijo o Triglavu in o legendarnem Aljaževem stolpu. Vsi vemo, da če se želimo dokazati kot pravi Slovenci, se moramo vsaj enkrat povzpeti na vrh naše najvišje gore =)  Nedvomno je Triglav pomemben simbol Slovencev, ki je upodobljen tudi na naši zastavi. Pa veste, da o Triglavu obstaja še nešteto drugih zanimivosti. Tokrat vam predstavljamo izbor naših 20 top zanimivosti o Triglavu.
1. Največja višina snega,  7 m, je bila izmerjena v aprilu leta 2000. Pod snegom sta bili tako depandansa kot kapelica.
2. V enem  koledarskem letu se je največkrat (366-krat) povzpel na Triglav Mojstrančan Franjo Potočnik. Vrh je včasih obiskal tudi 2-krat v enem dnevu in ima pri 67 letih že čez 600 vzponov.
3. Aljažev stolp na Triglavu so večkrat prebarvali po potrebi politike. Trenutno je tak, kot ga je postavil Jakob Aljaž.
4. Najtežji tovor (205 kg) je na Kredarico na svojem  sedlu prinesel konj z imenom ‘Pram’.
5.Največ časa (več kot 7.000 dni) je na Kredarici preživel vremenski opazovalec Janko Rekar.
6. Najvišje stalno  delovno mesto v Sloveniji imajo vremenski opazovalci na Kredarici  (2515m).
​7.  Ali veste, da je bil največji obisk Triglava in Triglavskega  doma ob blagoslovitvi kapele s 6.000 planinci? Tedaj je bila strnjena kolona ljudi od Kredarice do vrha Triglava.
8.  Prva leta (po  letu 1952) so vremenske podatke meteorologi s Kredarice pošiljali v  Ljubljano s pomočjo Morsejeve abecede (telegrafija).
​9. Triglav z okolico je bil usoden  za mnoga letala. Posmrtne ostanke in razbitine zadnje nesreče v megli je  na ledeniku našel vremenski opazovalec Nejc.
​10.  Slovenci se na Triglav povzpnemo večinoma konec tedna,  največkrat v avgustu, zato le v teh dneh nastane nepopisna gneča. Tujce  pa večinoma srečujemo med tednom, zato nimajo težav z gnečo na poti in prenočiščem.
11. Ali veste, da so pobudniki izkoriščanja alternativnih virov energije vremenski opazovalci Janko, Nejc in Frenk? Njihova zasluga je,  da na Kredarici delujejo sončne celice, sončni kolektorji, vetrnica in stiskalnica za smeti.
12. Triglavski dom ima naravno  zaklonišče: 20 m pod njim se nahaja Ivačičeva jama z ledenim jezerom  in kapniki.
​13.  Ali veste, da se za cerkveno poroko v kapeli na  Kredarici vsako leto odloča vedno več Slovencev?
​14. Triglavski  dom je prejemnik največjega števila priznanj, pohval in nagrad med  planinskimi domovi.
15.  Ali veste, da se je povprečna letna temperatura na Kredarici  v zadnjih letih dvignila za celi 2°C?
16. V TNP (Triglavski narodni park) so razmišljali, da bi  smučanje prepovedali, a je za to pred tem poskrbela narava, ker se je  ledenik zaradi ogrevanja zraka močno zmanjšal.
17. Pred 20 leti se je še v mesecu avgustu na Triglavskem ledeniku lahko smučalo. 
18. Ali veste, da v Triglavskem domu obstaja Zlata knjiga,  kamor svoje vtise ob prihodu lahko vpišejo vsi planinci, starejši od 70 let?
19. Najstarejša planinka, ki je brez pomoči drugih prišla  na Kredarico, je bila stara 92 let. Spremljala sta jo 72 let stara hči in vnukinja. Njen podpis z vtisi hranijo v Zlati knjigi.
20. Triglav ponuja različne lepote v različnih letnih časih, zato ga le obiščite.
Komentirajte!
Ste se že povzpeli na najvišji vrh Slovenije?