4 predlogi za jesenske počitnice – od cvetja do industrije

Cvetlični raj na Bodenskem jezeru
Otok Mainau je cvetlični raj na Bodenskem jezeru, kjer metulji, sekvoje in palme ustvarjajo pravo mediteransko atmosfero. Zaradi pisane ponudbe, kakršen je tudi otok sam, ga vsako leto obišče tudi veliko družin. Najmlajši se namreč lahko pozabavajo v otroški deželi Mainau, kjer se lahko podajo na številna zabavna igrala ali pa obiščejo kmetijo. Tam lahko božajo živali, jahajo ponije in si ogledujejo čudovite živali, oblikovane iz rož. Starše (verjetno pa tudi kakega otroka) s svojo lepoto popolnoma zaslepita dva baročna bisera – leta 1746 dokončan grad Deutschordensschloss in grajska cerkev sv. Marije.
Dalije na otoku Mainauu
Dalije na otoku Mainauu © Insel Mainau
Otok Mainau © Insel Mainau
Otok Mainau © Insel Mainau

Na cvetličnem otoku pa lahko tudi dobro jeste in pijete. Toplo vas bo sprejela restavracija Schwedenschenke iz leta 1939, ki je na Mainauu zrasla predvsem pod vplivom kralja Gustava V., ki se je leta 1881 poročil z mainausko princeso Viktorijo von Baden. V restavraciji lahko uživate ob kozarcu vina in okusnih švedskih, a tudi lokalnih in ostalih (tudi veganskih) jedeh. Na kavi se lahko ustavite v kavarnah Palace café ali Café Vergissmeinnicht, na pivu pa na tradicionalnem nemškem pivskem vrtu ob pristanišču.

Predvsem mame se bodo od konca avgusta in vse do oktobra razveselile pogleda na več kot 12.000 cvetočih dalij, 22. septembra pa otok Mainau svojim obiskovalcem odpira vrata na vsakoletni festival v čast priljubljenemu sadežu – jabolku! Na ta dan lahko otroci postanejo jabolčni detektivi, vsa družina pa uživa v izdelovanju jabolčnega čipsa, strojnem lupljenju jabolk in stiskanju jabolčnega soka. V restavraciji Rothaus Seeterrassen vam bodo postregli z jedmi, kot so kislo zelje z jabolki, bučno-jabolčna juha, jabolčni polpeti in seveda sveže pečena jabolčna torta.

Porurje – magnet za ljubitelje dobre hrane in užitkov

Kuharski mojstri pa so tudi prebivalci Porurja, regije na zahodnem delu Nemčije. Zaradi osmih z Michelinovimi zvezdicami nagrajenih restavracij in raznolike kuhinje z mednarodnim pridihom je nekdanja rudarska regija s petimi milijoni prebivalcev danes tudi močan magnet za ljubitelje dobre hrane in užitkov. Skozi vse leto vas pričakuje široka paleta gurmanskih in uličnih festivalov, pa tudi zanimive restavracije, kjer prevladujejo italijanske, turške, grške in azijske specialitete. Na račun seveda pridejo tudi prijatelji stare porurske kuhinje, ki uživajo v obilnih jedeh iz mesa in enolončnicah, ter ljubitelji currywursta, ki seveda najbolj tekne v kombinaciji s pomfritom. Še veliko drugih dobrot pa lahko naročite tudi v restavracijah z zarjavelimi cevmi, ob nekdanji peči koksarne in na znamenitih industrijskih spomenikih. Številne imajo tudi pivski vrt, ki je kot nalašč za počitek po obrečni vožnji s kolesom.
JackPott – Potovanje po prizoriščih RUHR-a
JackPott – Potovanje po prizoriščih RUHR-a Marina & The Cats © Regionalverband Ruhr Offenblen.de Agentur für Fotografie
Porurje - kolesarjenje
Kolesarjenje © FOTO Römer-Lippe-Route, Dennis Stratmann

​V enajstih privlačnih mestih in štirih okrožjih, kjer so industrijo uspešno zamenjali za kulturo, svoje vloge ni odigralo le »velikih pet« – Duisburg, Oberhausen, Essen, Bochum in Dortmund, ampak še preko 50 ostalih porurskih krajev. Po vsej regiji se ves čas nekaj dogaja – obiščite npr. Ruhrtriennale, vsakoletni glasbeni festival, ki letos poteka od 17. avgusta do 29. septembra.

Danes Porurje z več kot 1200 kilometri kolesarskih poti, ki se vijejo na območju nekdanjih železniških prog, ob podeželskih vodnih kanalih in med industrijskimi spomeniki, privablja številne aktivne dopustnike. Tisti, ki morda v Porurje pridete brez kolesa, si ga lahko enostavno izposodite v številnih izposojevalnicah na glavnih železniških postajah in odkolesarite novim dogodivščinam naproti.

Od igre do adrenalina
V bavarskem Günzburgu se nahaja zabaviščni park LEGOLAND®, eden izmed najbolj obiskanih zabaviščnih parkov v počitniški deželi Nemčiji. Pričakuje vas 56 milijonov barvitih lego kock, kjer lahko tudi sami pokukate v svet svojih LEGO junakov, pa tudi številne nove atrakcije. Obiskovalce od letos navdušujeta vrtiljak LEGO® Virtual Reality Coaster, ki vas popelje v nove dimenzije vožnje, na področju Minilanda pa so na voljo galaktične novosti iz LEGO Star WarsTM.
Družinska soba v piratskem hotelu © LEGOLAND®
Družinska soba v piratskem hotelu © LEGOLAND®
Z VR očali na vlaku © LEGOLAND®
Od 13. do 31. oktobra bodo park zavzele čarovnice in buče, 4. novembra, ko se zaključi sezona 2018, pa bo nebo nad parkom LEGOLAND® okrasil ogromen ognjemet.

V času vašega obiska bo za prijetno bivanje in miren spanec poskrbela LEGOLAND® počitniška vas, kjer lahko prespite v zmajskem dvorcu ali pa morda v prav posebnih lesenih camping sodih. Pridite in na ustvarjalen način upodobite svoje ideje, zgradite maketo mesta ali fantazijske like in se nato z vsem, kar ste ustvarili, tudi igrajte.

Tipične znamenitosti številnih evropskih držav in največji zabavišni park v Nemčiji
Europa-Park v Rustu je največji in najbolj obiskani zabaviščni park v Nemčiji in z več kot sto različnimi atrakcijami in dogodki v tematskih vaseh povezuje tipične znamenitosti številnih evropskih držav. Če iščete zabavo in pustolovščino, v Europa-Parku zagotovo ne boste razočarani! ​
WODAN © Europa-Park ​
WODAN © Europa-Park
Oktoberfest v Europa-Parku (C) Europa-Park
Oktoberfest v Europa-Parku © Europa-Park

Pričakuje vas senzacionalna mešanica adrenalinskih voženj, spretno zasnovanih evropskih tematskih vasi in čudovitih parkov, več kot 23 ur dnevno pa se lahko zabavate na najrazličnejših predstavah in dogodkih. Zapeljite se z neverjetnim vrtiljakom Silver Star, ki je drugi največji v Evropi in se ga odlično vidi že od daleč. Zabavo obljubljajo tudi vrtiljak Wodan Timbur, ki drvi več kot 100 km/h, simulator letenja, 4D kino, lokomotiva Jim Button – Journey Through Morrowland, ki je novost leta 2018, in druge interaktivne zanimivosti, uživate pa lahko tudi v nostalgični vožnji za volanom starinskega avtomobila. Z letošnjim letom se lahko priljubljeni park pohvali še s številnimi posodobitvami na vrtiljakih in vlakih, dodanimi filmskimi scenami in na novo odprtimi gostinskimi lokali s specialitetami iz posameznih držav, s septembrom pa bodo dodali tudi vožnjo v virtualni resničnosti.

Pridružite se mnogim obiskovalcem Oktoberfesta v malem, ki ga Europa-Park letos prireja 14. in 15. septembra.  Atrakcije lahko obiščete le še do 4. novembra, potem pa se park spremeni v oazo užitkov. Preverite program Feel Good Weeks, v katerem lahko uživate do 23. decembra.

Komentirajte!
Katera zanimivost ali destinacija v Nemčiji je vam najbolj všeč?