5 idej za enodnevni izlet v sosednjo Italijo

Ker je Italija relativno hitro dostopna iz večjega dela Slovenije, je lahko odlična izbira za enodnevni izlet. Ne glede na to, ali ste ljubitelj zgodovine, narave ali zabave, boste v Italiji našli nekaj zase. Tu je naših 5 idej za enodnevni izlet v sosednjo Italijo.

Ogled gradu Miramare

Verjetno ena najbolj znanih stavb v Tržaškem zalivu je grad oz. dvorec Miramare. Grad Miramare, italijansko Castello di Miramare, se nahaja v neposredni bližini Trsta in je od centra Trsta oddaljen manj kot 10 kilometrov.

Danes je grad urejen kot muzej. V pritličju si je mogoče ogledati zasebne prostore nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana I. Habsburško-Lotarinškega (1832-1867), mlajšega brata cesarja Franca Jožefa, ki je dal zgraditi ta grad. Z gradu se razprostirajo neverjetni razgledi na Tržaški zaliv, ob gradu pa se nahaja tudi čudovit park. Vstop v grad je plačljiv, sprehod po vrtovih in okolici pa je brezplačen.

Sprehod po Napoleonovi cesti

Ogled gradu Miramare lahko odlično povežete s sprehodom po Napoleonovi cesti. Napoleonova cesta oz. strada Napoleonica vodi od Opčin do Proseka. Začetek poti je pri Obelisku na Opčinah, od koder se razprostira čudovit razgled na Tržaški zaliv. Ob koncu poti dosežete območje, kjer je t. i. plezališče Napoleonica. Od tam se lahko spustite do gradu Miramar ali pa se po zgornji poti vrnete na izhodišče. Poleg razgleda na celoten Trst se vam bodo tekom poti odpirali čudoviti razgledi na del istrske obale, grad Miramar, Gradež, izliv Soče in celo do Dolomitov. Pot je makadamska, nezahtevna in primerna za vsakogar.

Zgodovinski Čedad in kamniti Hudičev most

Čedad oz. italijansko Cividale del Friuli je majhno mestece, nedaleč od slovenske meje, z bogato zgodovino že iz časov železne dobe. Mesto je od junija 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

V starem mestnem jedru si oglejte trg Piazza del Duomo, kjer stoji tudi Pretorska palača, ki je bila zgrajena med letoma 1565-1586. Oglejte si tudi mestno hišo in muzej  ”Museo Cristiano”, v katerem med drugim hranijo langobardski prestol in krstilni kamen. Skozi Čedad teče reka Nadiža, nad njo pa so zgradili kamnit most. Most nosi ime Hudičev most, po legendi o paktu s hudičem, ki je zaviral gradnjo.

Skok v morje v Sesljanu

Sesljan oz. Sistiana predstavlja priljubljeno in zelo obiskano turistično točko.  V zalivu so lepo urejena kopališča in miren borov gozdič, ki v poletni vročini nudi prijetno senco.

Ob Sesljanskem zalivu so na območju nekdanjega opuščenega kamnoloma zgradili turistično naselje Portopiccolo Sistiana. Do  Portopiccola vodi le ena cesta, zato je bolje, da avto pustite na parkirišču pred Sesljanom in se peš sprehodite do čudovitih plaž in lepo urejenih ulic z neštetimi lokali in restavracijami. Nad zalivom se začenja tudi znana Rilkejeva pot, ki vodi vse do Devinskega gradu, ime je dobila po češkem pesniku Rainerju Marii Rilkeju.

Sprehod skozi romantične Benetke

Vedno zanimiv pa je nedvomno tudi obisk Benetk. Vožnja od Ljubljane do Benetk traja okoli 2 uri in pol, v Benetkah pa boste brez težav našli dovolj znamenitosti za celodnevni ogled.

Povzpnite se na zvonik cerkve sv. Marka ali pa se z gondolo zapeljite po čudovitih beneških kanalih. Sprehodite se skozi ozke ulice, a pazite, kje se boste ustavili za kosilo ali okrepčilo, saj so cene v Benetkah precej visoke.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂