5 najdaljših rek na svetu

Ali veste, katera je najdaljša reka na svetu? Merjenje celotne dolžine reke je lahko nekoliko zahtevno, saj ni vedno jasnega začetka in konca, saj je veliko rek povezanih z večjimi in manjšimi pritoki. Ravno zato je dlje časa trajala razprava o tem, ali je daljša Amazonka ali Nil. Preverite seznam 5 najdaljših rek na svetu.

#1: Nil

Večina strokovnjakov se je zaradi novih ugotovitev strinjala, da je Nil nekoliko daljši od reke Amazonke, zato je Nil najdaljša reka na svetu. Afriška reka Nil je najdaljša reka na svetu s skupno dolžino okoli 6.650 kilometrov. Reka predstavlja pomemben vir vode, saj teče kar skozi 11 afriških držav.

#2: Amazonka

Amazonka je morda druga najdaljša reka na svetu, vendar pa ima zagotovo največje porečje na svetu, saj pokriva kar 7 milijonov km².  Je največja reka na svetu, s širino do 190 kilometrov v deževni dobi in  vsako sekundo v Atlantski ocean odvrže približno 209.000 kubičnih metrov vode.

S skupno dolžino okoli 6400km je le za nekaj sto kilometrov krajša od Nila. Izvira visoko v gorah Andov v vzhodni Južni Ameriki, teče skozi največji deževni gozd na svetu in se izliva v južni Atlantski ocean.

#3: Jangce (Modra reka)

Reka Jangce teče izključno po ozemlju Kitajske. Skupna dolžina reke je okoli 6240 kilometrov in ima preko 700 pritokov. Izvira na nadmorski višini več kot 5000 m na ledenikih vzhodne Tibetanske planote ter se na koncu izlije v vzhodnokitajsko morje pri Šanghaju. Reka ima ogromno porečje in na ravninah ob njej, kjer živi okoli 400 milijonov ljudi, pridelajo dve tretjini kitajskega riža. Leta 2006 so na reki Jangce zgradili hidroelektrični jez Treh sotesk, ki je z 2335 metri dolžine in 181 metri višine največji na svetu. 

#4: Mississippi

Če reko merimo od tradicionalnega izvira ob jezeru Itasca, ima Mississippi dolžino 3.730 kilometrov, merjena od Browerjevega izvira v Montani, pa je reka Mississippi dolga 5.970 km in zato zaseda 4. mesto med najdaljšimi svetovnimi rekami. Mississippi teče skozi 31 zveznih držav ZDA in 2 kanadski provinci, s svojim pritokom Missourijem pa tvori najdaljši veletok v  Severni Ameriki. Teče na jug proti Mehiškem zalivu, kjer oblikuje svojo delto.

#5: Jenisej

Jenisej je z dolžino preko 5500 kilometrov peta najdaljša reka na svetu in največja reka, ki odteka v Arktično morje. Jenisej, z izvirom v Mongoliji, odvaja vode velikega dela osrednje Sibirije in teče proti severu do Karskega morja. Na reki je postavljen cel niz različnih hidroelektrarn, ki oskrbujejo rusko težko industrijo.

 

Ali veste, katera pa je najdaljša reka v Evropi? To je reka Volga, katere skupna dolžina znaša okoli 3700 kilometrov. Reka teče po zahodni Rusiji. Izvira v Valdajskem hribovju,  izliva pa se v Kaspijsko jezero. Poleg tega, da velja za najdaljšo evropsko reko, je tudi največja po pretoku in velikosti porečja.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂