5 najlepših botaničnih vrtov v Sloveniji

Zakorakali smo v pomlad, čas, ko se narava prebuja. Na drevesih že lahko opazujemo prve cvetove in kaj kmalu se bodo tudi cvetlice razbohotile v polnem sijaju. Za vas smo tokrat raziskali, kateri so najlepši botanični parki in vrtovi v Sloveniji.

Arboretum Volčji Potok

Verjetno najbolj znana in tudi najbolj obiskana botanična ustanova v Sloveniji je Arboretum Volčji Potok. Nahaja se približno 20 kilometrov od Ljubljane, v občini Kamnik. Na 85 hektarih lahko občudujete preko 3.500 vrst rastlin. Oglejte si več kot 1000 sort vrtnic in preko 2.000.000 tulipanov. Poleg rastlinja park ponuja veliko dodatnega dogajanja, kot je razstava dinozavrov in kitov ter tropskih metuljev. Zaradi izjemnega kulturnega, krajinskega in zgodovinskega pomena je bil Arboretum leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. 

Botanični vrt ob vili Mirasasso (Sežana)

Vrt iz leta 1848 je ob svoji vili Mirasasso oblikovala grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta. Kot lastniki ladjevja in veliki ljubitelji botanike so semkaj vnašali drevesne in druge rastlinske vrste z različnih koncev sveta. Vrt, v historičnem slogu, ki je od leta 1957 last Občine Sežana, obsega 2 hektarja. Zbirka šteje  preko 170 različnih tujerodnih rastlinskih vrst, posebnost pa je zagotovo rastlinjak iz leta 1890.  Vrt je razglašen za naravno vrednoto državnega pomena, vrtnoarhitekturno dediščino ter naravni in kulturni spomenik lokalnega pomena.

Vir: www.vrtsezana.si

Mozirski gaj

Na obrežju Savinje se nahaja Mozirski gaj, kjer na 7 hektarjih lahko občudujete več kot 100 čudovitih cvetličnih gredic. Poleg cvetja se park lahko pohvali s pestrim dogajanjem, kot je tradicionalno tekmovanje v tehtanju najtežje buče in čudovita Zimska pravljica. Povzpnete se lahko na 18 metrov visok razgledni stolp in obiščete zanimive objekte etnološke dediščine, kot so kmečka domačija, kovačija, vodni mlin in žaga venecijanka.

Vir: mozirskigaj.com

Alpski botanični vrt Juliana

Najstarejši alpski botanični vrt na Slovenskem je bil ustanovljen leta 1926. Park se nahaja v Trenti, nad cesto, ki povezuje Kranjsko Goro in Bovec. Gre za enega manjših botaničnih vrtov, kjer uspeva okrog 600 različnih vrst rastlinja, med njimi tudi številne redke, zavarovane in endemične vrste. Večina je alpskih in predalpskih, našli pa boste tudi kraško rastlinje.

Vir: www.pms-lj.s Fotografija: Ciril Mlinar Cic

Botanični vrt Univerze v Mariboru

Botanični vrt Univerze v Mariboru se nahaja v kraju Pivola pri Hočah. V vrtu boste lahko opazovali 75 ogroženih rastlinskih vrst. Kot posebnost velja omeniti dve orjaški sekvoji in ogromen klek. Poleg  naravnih, okrasnih in uporabnih rastlin je posebej zanimiv južni del Botaničnega vrta, kjer najdete gomilno grobišče iz starejše železne dobe.

Vir: botanicnivrt.um.si
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂