5 najlepših hrvaških obmorskih mest

Slovenci svoje poletne počitnice pogosto preživimo pri naših južnih sosedih, saj se Hrvaška lahko pohvali z eno najlepših in najslikovitejših obal na svetu. Pa vendar Hrvaška ponuja več kot le lepe plaže in modro morje. Obiščete lahko mesta z bogato zgodovino, kulturo in čudovito arhitekturo. Preverite, katerih 5 hrvaških obmorskih mest se vam vsekakor splača obiskati to poletje.

Dubrovnik

Dubrovnik je s svojo lepoto prepoznaven po celem svetu in osvaja najvišja mesta na lestvicah turistične popularnosti. Mesto, ki ga morate obiskati. Obiščite številne cerkve in trge, povzpnite se na mestno obzidje, ki je eden najbolj ohranjenih fortifikacijskih sistemov v Evropi, dolg 1940 metrov. Dubrovnik pa je še vedno množično obiskan tudi zaradi dejstva, da so prav tam posneli številne prizore ene najuspešnejših serij zadnjih let – Igra prestolov (Game of Thrones).

Dubrovnik

Šibenik

Šibenik je eno najstarejših mest v osrčju hrvaškega Jadrana, znano po lepoti svojega okolja in bogati kulturno-zgodovinski dediščini. V njegovi bližini se nahajata dva narodna parka – Krka in Kornati, 11 srednjeveških utrdb, 230 kulturnih spomenikov in 600 arheoloških najdišč. Od leta 2017 pa se lahko pohvali kar z dvema znamenitostma na Unescovem seznamu zaščitene svetovne dediščine; katedrala sv. Jakova in utrdba sv. Nikole. 

Pula

Staro mestno jedro Pule je osupljivo in vsekakor vredno ogleda. V mestu tritisočletne zgodovine si velja ogledati Dvojna vrata, Avgustov hram, rimski Forum in Mestno hišo. Najbolj obiskana znamenitost Pule pa je amfiteater Arena, šesti največji amfiteater na celem svetu in hkrati eden najbolje ohranjenih. V njem sedaj potekajo številni koncerti, ki zelo popestrijo dogajanje v samem mestu.

Split

Največje dalmatinsko mesto, ki je bilo nekoč tranzitno pristanišče, je danes turistični center Dalmacije. Če se boste potepali po Splitu, morate zagotovo obiskati Dioklecijanovo palačo. Ta veličasten spomenik antične gradnje je del zgodovinskega jedra Splita, ki je od leta 1979 vpisan tudi v UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Zadar

Čudovito pristaniško mesto v Severni Dalmaciji slovi po svojih prelepih sončnih zahodih. Obiščite prve morske orgle in uživajte v edinstvenih zvokih, ki jih ustvarjajo morski valovi. Oglejte si tudi predromansko cerkev sv. Donata, enega izmed simbolov tega slikovitega mesta. Poleg tega je posebno doživetje tudi sam sprehod po starem mestnem jedru ali pa le po pristanišču, kjer boste lahko opazovali tudi mnoge luksuze jahte.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂