5 najlepših vodnjakov v Sloveniji

Ste se ob sprehajanju skozi slovenska mesta in vasi kdaj ustavili in si pobližje pogledali katerega od zanimivih vodnjakov? V Sloveniji najdemo kar nekaj čudovitih in posebnih vodnjakov, v nadaljevanju pa si lahko preberete več o 5 najlepših vodnjakih v Sloveniji, po našem izboru.

Robbov vodnjak, Ljubljana

Verjetno najbolj znan vodnjak v Sloveniji, gotovo pa najznamenitejši vodnjak v Ljubljani, je Robbov vodnjak, ki stoji na Mestnem trgu pred Mestno hišo. Vodnjak, ki ga danes vidite, je replika, original pa je shranjen v Narodni galeriji Slovenije.

Vodnjak je med 1743 in 1751 izdelal beneški kipar in arhitekt Francesco Robba. Nastal je po zgledu slovitih rimskih vodnjakov, trije kipi rečnih bogov, ki ga krasijo, verjetno predstavljajo tri kranjske reke: Savo, Ljubljanico in Krko, zato je vodnjak poznan tudi pod imenom vodnjak treh kranjskih rek. V tlorisu ima vodnjak obliko trilista ali starega mestnega pečata.

Da Pontejev vodnjak, Koper

V Kopru na Prešernovem trgu že od leta 1666 stoji vodnjak Da Ponte. Vodnjak je izdelan v obliki tridelnega  mostu, kar je simbolični spomin na mecena, mestnega podestata, in njegov priimek. Dekorativnost poudarjajo štiri piramide s kroglami. Voda curlja v korito skozi dva para z maskami okrašenih ustnikov. Kamnite dvojne maske so pritrjene ob straneh bazena, pod lokom mostu.

Pod mostom je kamnit bazen, osmerostrano vodno korito, ki je obdano s petnajstimi stebri. Na njihovem vrhu stojijo kamnite košare, storži in krogle, ob straneh pa so grbi koprskih plemiških družin, ki so prispevale denar za zgraditev vodnjaka. Viseča veriga je med okrašenimi stebri pritrjena tako, da živina nekdaj ni mogla do korita. Vodnjak so za zajemanje pitne vode uporabljali do leta 1898. Prešernov trg so l. 1990 na novo tlakovali, Da Pontejev vodnjak pa popravili in renovirali.

Josipinin vodnjak, Radovljica

Vodnjak stoji na osrednjem trgu v starem mestnem jedru v neposredni bližini nekdanjega srednjeveškega vodnjaka. Na vrhu vodnjaka je kip šolarja, ki se naslanja na medaljon s podobo Josipine Hočevar, v drugi roki pa drži šolske knjige. Kip je oblikoval domači kipar Jožef Pavlin. Spomenik Josipini Hočevar je eden redkih spomenikov, posvečenih ženskam v zahvalo za njihova dobra dela.  Leta 1906 je darovala sredstva za gradnjo mestnega vodovoda v Radovljici. V znamenje hvaležnosti so ji meščani dve leti kasneje postavili spomenik v obliki vodnjaka.

© Miran Kambic

Vodnjak na Glavnem trgu v Novem mestu

Vodnjak na Glavnem trgu v Novem mestu stoji na zgornjem delu Glavnega trga. Vodnjak je bil leta 1992 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Marmorni, sedemkotni vodnjak stoji na podstavku, do katerega vodijo tri profilirane stopnice iz enakega materiala. V sredini se dviguje kamnit, okrogel steber s kamnito kotanjo. Na robu vodnjaka so vklesani verzi Kettejeve pesmi Na trgu. Vodnjak je bil izdelan po zamisli arhitekta Marjana Mušiča, postavljen pa je bil leta 1955 na mestu, kjer je stal do leta 1903 litoželezni vodnjak.

Avtor: Andrej Jakobčič – Lastno delo; licenca: CC BY-SA 4.0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95692496

Herkulov vodnjak, Ljubljana

 

Herkulov vodnjak boste našli v Ljubljani, pred Stiškim dvorcem, kjer se stikajo Levstikov, Stari in Gornji trg. Prvoten vodnjak je tam stal že v 17. stoletju, a so ga kasneje prestavili, sedaj pa stoji v Mestni hiši. Leta 1991 so naredili kopijo, ki jo danes lahko občudujete pred Stiškim dvorcem. Slavnostno odkritje vodnjaka je bilo na predvečer osamosvojitve Slovenije.

Za model so uporabili Valvasorjeve vedute, Robbov vodnjak ter originalni kip Herkula, ki ubija hidro ali leva; in delfine pod njim. Za razliko od izvirnega vodnjaka, na katerem so bili na plošči bazena latinski verzi, so na spominsko ploščo v tleh vrezali verze Janeza Menarta.

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂