5 največjih in najdražjih božičnih dreves na svetu

Majhno ali veliko, bogato okrašeno ali minimalistično, vsak od nas ima svoje najljubše božično drevo. Naj bo to božično drevo, ki krasi vaš dom, ali velika drevesa, ki krasijo mestne trge po vsem svetu, vsako božično drevo je edinstveno. Katera pa so tista, ki so najdražja in največja na svetu? Preverite spodnji seznam najbolj ekstremnih božičnih dreves.

Največje naravno božično drevo –
božični sejem v Dortmundu

45 metrov visoko, težko 40 ton in obloženo z 48.000 lučkami je božično drevo v Dortmundu že nekaj let zapored največje božično drevo na svetu. Vrh božičnega drevesa krasi velikanski angel, ki tehta več kot 200 kilogramov. Samo drevo je pravzaprav sestavljeno iz 1700 smrek, posebej posajenih za to priložnost. To pomeni, da je drevo dejansko zgrajeno na velikem kovinskem ogrodju.

© Andreas Vogel

Največje božično drevo
Italija, Gubbio

Največje božično drevo na svetu se vsako leto prižge na pobočju Monte Ingino s pogledom na srednjeveško mesto Gubbio v pokrajini Umbrija v osrednji Italiji. Mesto vsako leto osvetli svoje čarobno božično drevo z več kot 700 lučkami na svečanosti, ki sega v leto 1981. Drevo meri v višino več kot 750 m: njegove korenine se raztezajo blizu starodavnih sten mesta, medtem ko njegova zvezda sega na baziliko zavetnika mesta S. Ubaldo na vrhu gore.

Največje plavajoče božično drevo
Rio de Janeiro, Brazilija

Pred dnevi so v Riu de Janeiru ponovno osvetlili največje plavajoče božično drevo.  Vsakoletni dogodek ob prižigu božičnega drevesa spremlja obilica glasbe in plesa ter veličasten ognjemet. Slavno božično drevo, zgrajeno sredi lagune Rodrigo de Freitas, v višino meri preko 70 metrov, osvetljuje pa ga 900 tisoč LED svetilk. Drevo bo v laguni ostalo do januarja.

©Leandro Neumann Ciuffo

Najvišje umetno božično drevo (2016) – 72 metrov
Kolumbo, Šrilanka

Največje umetno božično drevo, ki se je zapisalo tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, so zgradili v Kolumbu na Šrilanki. Več kot 72 metrov visoko božično drevo so v Kolumbu osvetlili na božično noč leta 2016 in ga v januarju 2017 že demontirali.  Stožčasto drevo je sestavljal okvir iz jekla in žice, narejen iz odpadne kovine in lesa, prekrit s plastično mrežo. Krasilo ga približno milijon naravnih borovih stožcev, pobarvanih v zlati, zeleni, rdeči in srebrni barvi. Osvetljevalo ga je preko 600.000 LED žarnic.

©AntanO

Najdražja božična smrečica – $15 milijonov –
Španija, Marbella – Kempinski hotel Bahia

Luksuzni hotel ob obali Marbella na jugu Španije trdi, da se v njihovem hotelskem lobiju nahaja najdražje božično drevo na svetu, katerega vrednost se ocenjuje na okoli 15 milijonov dolarjev. Pravzaprav ne gre za vrednost drevesa samega, pač pa gre to astronomsko vrednost pripisati božičnim okraskom na tem drevesu. Na drevesu so božični okraski s pravimi diamanti, in to različnih barv. Rdeči, rožnati in celo črni diamanti krasijo to izjemno božično drevo. Poleg tega je drevo okrašeno z dragimi kamni, oblikovalskim nakitom in 3D-natisnjenimi čokoladnimi pavovimi in nojevimi jajci.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂