5 največjih jezer na svetu (po površini)

Ste vedeli, da se večina jezer na Zemlji nahaja na severni polobli, na višjih zemljepisnih širinah? Največ jezer na svetu se nahaja v Kanadi. Ima kar 31.752 jezer, ki so večja od 3 km²,  število vseh jezer pa se ocenjuje na vsaj 2 milijona. Kljub temu, da ima Kanada več jezer kot ves ostali svet skupaj, pa največje jezero ne leži v Kanadi. Ali veste, katero jezero je največje na svetu? Preverite spodnji seznam in preberite, katera so največja jezera na svetu.

1.Kaspijsko morje oz. Kaspijsko jezero

Kaspijsko morje je v resnici največje jezero oz. največje območje celinskega vodovja na Zemlji. Nahaja se na zahodnem delu Azije, obkrožajo ga Iran, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbajdžan in Rusija. Njegova površina je po podatkih NASE leta 2010 znašala 371,000 km², kar predstavlja skoraj petino vse celotne površine jezer na Zemlji.

2.Jezero Superior

Drugo največje jezero na svetu je jezero Superior, ki je hkrati tudi največje sladkovodno jezero na svetu ( po površini). Nahaja se na meji med ZDA in Kanado in je s površino okoli 82, 400 km² tudi največje med Velikimi jezeri. V globino meri tudi do 400 metrov, zato je hkrati tudi najgloblje med Velikimi jezeri.

3.Viktorijino jezero

Viktorijini jezero je s površino okoli 69,485 km² največje jezero v Afriki. Leži na meji med Kenijo, Ugando in Tanzanijo.  Prvi ga je leta 1858 popisal raziskovalec John Hanning Speke in ga poimenoval po svoji takratni kraljici Viktoriji. Viktorijino jezero je hkrati tudi eden od izvirov reke Nil (Beli Nil). Jezero je izjemno plitvo, s povprečno globino 40 metrov in najglobljo točko 81 metrov.

4.Huronsko jezero

Jezero Huron je še eno izmed Velikih jezer, na meji med ZDA in Kanado. Jezero Huron ima preko 30.000 otokov, med katerimi je najbolj znan otok Manitoulin. Manitoulin je največji sladkovodni otok na svetu, na samem otoku pa je celo več kot 100 sladkovodnih jezer.

5.Jezero Michigan

Tako kot jezero Huron je tudi jezero Michigan eno od Velikih severnoameriških jezer, vendar pa je edino, ki ga v celoti obdaja ZDA. Z vidika hidrografije  jezero Michigan in Huron tvorita enoten sistem (povezuje ju Mackinčeva ožina), vendar geografsko veljata za ločeni jezeri.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂