5 največjih klifov v Evropi

Klif je navpična, strma, kamnita stena, ki nastane zaradi delovanja vremena in erozije. Ali veste za 5 največjih klifov ob morju v Evropi?

#1:Faneque, Gran Canaria, Španija, 1027 m nad Atlantskim oceanom

Na otoku Grand Canaria, enem od Kanarskih otokov, boste našli preko 1.000 metrov visoko pečino, ki velja za najvišji morski klif v Evropi. Klif je del parka Tamadaba, ki je pravzaprav masiv, tega je pred več kot 14 milijoni let ustvaril vulkan Tamadaba.

#2: Hornelen, Norveška, 860 m nad Skatestraumenom

© Smtunli

Hornelen je gora v kraju Bremanger na Norveškem. S svojimi 860 metri je druga najvišja morska pečina v Evropi. Pohod na Hornelen je precej zahteven in strm, vendar vas bodo po poti navduševali čudoviti razgledi, na koncu boste lahko uživali v osupljivem panoramskem razgledu na Nordfjord, v lepem vremenu pa celo preko atlantske obale.

#3: Rt Enniberg, Ferski otoki, 750 m nad Severnim morjem

© Erik Christensen

Rt Enniberg je najsevernejša točka Ferskih otokov, ki se dviga 750 metrov visoko nad Severnim morjem. Enniberg se nahaja na otoku Viðoy, kjer boste našli ogromno različnih ptičjih kolonij. Enniberg lahko doživite od zgoraj s pohodom iz vasi Viðareiði ali od spodaj na enem od izletov z ladjo.

#4:Croaghaun, otok Achill, Irska, 688 m nad Atlantskim oceanom

Kljub temu da so verjetno najbolj znani klifi na Irskem Moherjevi klifi, pa to niso najvišji klifi na Irskem (niti drugi najvišji). Najvišje klife na Irskem boste našli na otoku Achill, manjšem otoku na jugu Irske, ki je z glavnim otokom povezan z mostom. Klifi Croaghaun se nahajajo na zahodnem koncu otoka Achill, na severni strani visoke gore Croaghaun, blizu čudovitega zaliva Keem.

#5: Hvanndalabjarg, Ólafsfjörður, Islandija, 630 m nad Atlantskim oceanom

© Arnþór Garðarsson

Eden najbolj spektakularnih klifov v Evropi pa je zagotovo klif Hvanndalabjarg na Islandiji. Pečina, ki se strmo dviga 630 metrov visoko nad Atlantskim oceanom vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Hvanndalabjarg se nahaja na severu Islandije, na drugi strani fjorda Ólafsfjörður.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂