5 največjih stadionov na svetu

Če vprašate prave športne navdušence, ni nič boljšega, kot da si del množice navijačev na razprodanih tribunah, ki zrejo v svoje ekipe, kako se borijo na igrišču, zato smo preverili, kateri športni stadioni na svetu sprejmejo največje število gledalcev.

Našteli smo samo klasične zaprte stadione, brez prizorišč za konjske in avtomobilske dirke, kot je Indianapolis Motor Speedway, ki se lahko razširi tako, da sprejme do 400.000 gledalcev.  Preverite, katerih je 5 največjih stadionov na svetu.

#1: Narendra Modi Stadium, Indija – 132,000

Stadion Narendra Modi v Indiji, prej znan kot stadion Motera, je ogromen stadion za kriket. Od leta 2021 je največji stadion na svetu s kapaciteto 132.000 gledalcev. Stadion ima namesto reflektorjev LED luči za dnevne in nočne tekme. V prostorih stadiona je klub s 55 sobami, olimpijski bazen, telovadnica, parna savna ter igrišče za skvoš.

#2:  Rungrado 1st of May Stadium, Severna Koreja– 114.000

Stadion Rungrado 1. maja je večnamenski stadion v Pjongjangu v Severni Koreji, dokončan 1. maja 1989. Je drugi največji stadion na svetu s skupno zmogljivostjo 114.000 gledalcev. Stadion je sprva lahko sprejel 150.000, a po prenovi leta 2014, ki je vključevala zamenjavo nekaterih sedežnih klopi z individualnimi sedeži, se je zmogljivost zmanjšala. Stadion je oblikovan kot padalo, čeprav naj bi bil podoben cvetu magnolije. Zasnovan je za gostovanje številnih vrst športnih dogodkov.

#3: Michigan Stadium, ZDA – 107.601

Michigan Stadium z vzdevkom “The Big House” je nogometni stadion Univerze Michigan v Ann Arboru v Michiganu. Je največji stadion v ZDA in tretji največji stadion na svetu, ki sprejme do 107. 601 gledalcev.  Šport, ki se najpogosteje igra na prizorišču, je ameriški univerzitetni nogomet, vendar pa gosti tudi druge športne dogodke.

#4: Beaver Stadium, ZDA– 106.572

Četrti največji stadion na svetu in drugi največji stadion v ZDA se nahaja v University Parku v Pensilvaniji. Odprt je bil leta 1960, ima kapaciteto 106.572 gledalcev. Stadion je poimenovan po Jamesu A. Beaverju, nekdanjem guvernerju Pensilvanije in predsedniku upravnega odbora univerze.

#5: Ohio Stadium, ZDA – 104.944

Tudi peti največji stadion na svetu se nahaja v Ameriki. Stadion Ohio je zaradi svoje oblike dobil vzdevek “The Horseshoe”  (podkev). Prvič so ga odprli leta 1922, prenovili pa leta 2001.  Stadion se uporablja predvsem za ameriške univerzitetne športe, zlasti za univerzitetni nogomet. Stadion Ohio pa gosti tudi nešportne dogodke, vključno s koncerti ( npr. Pink Floyd in Rolling Stones).

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂