5 zanimivih dejstev o Blatnem jezeru

Blatno jezero se nahaja v zahodnem delu naše sosednje države, Madžarske. Od meje s Slovenijo, pri Lendavi, je oddaljeno le okoli 70 km, zato je Blatno jezero lahko odlična destinacija za krajši oddih. Če razmišljate, da bi letos poletne počitnice namesto na morju preživeli malo drugače, preverite spodnje zanimivosti o Blatnem jezeru. Ste vedeli, da Blatno jezero pogosto imenujemo kar madžarsko morje?

#1: Največje jezero v srednji Evropi

Blatno jezero je s površino 592 kmin prostornino vode okoli 1,9 km3 največje jezero v srednji Evropi. Jezero je podolgovate oblike, z dolžino približno 77 km in širino med 4 in 15 km.

#2: Razvit turizem

Poleti temperatura vode lahko doseže tudi do 26 °C, zato je zelo razvit kopališki turizem. Poleg kopanja in namakanja je jezero odlično tudi za ribolov in jadranje ali supanje. Blatno jezero je za Budimpešto drugi najbolj priljubljen turističen cilj popotnikov, ki obiščejo Madžarsko.

#3: Priljubljena povojna destinacija

Blatno jezero je veljalo za turistični center in razvajanje že za madžarsko aristokracijo. Izgradnja železnice med 1861 in 1909 je močno povečevala turizem, pravi vzpon pa je doživelo v povojnem obdobju po letu 1950. Blatno jezero je namreč veljajo za enega redkih krajev, kjer so se pred padcem Berlinskega zidu lahko srečevali vzhodni in zahodni Nemci.

#4: Jezero lahko poplavlja

Najpomembnejši pritok v jezero je reka Zala, naravnega odtoka pa jezero nima, zato jezero lahko tudi poplavlja. V ta namen je zgrajen umetni kanal Sio, skozi katerega lahko po potrebi odvajajo vodo.

#5: Jezero pozimi zamrzne

Čeprav zaradi svoje velikosti jezero velikokrat res daje občutek, kot da ste na morju, pa jezero v zimskim mesecih ponavadi v celoti zamrzne. Pred letom so na jezeru celo naredili ledeni vrtiljak.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂