5 zanimivosti o Istanbulu

Istanbul je največje turško mesto z več kot 13 milijoni ljudi. Skozi večino svoje dolge zgodovine je bil Istanbul znan kot Konstantinopel, šele leta 1930 so ga uradno preimenovali v Istanbul. Preverite 5 zanimivih dejstev o tem zgodovinsko bogatem mestu.

#1: Čeprav marsikdo mislil, da je, a Istanbul ni glavno mesto Turčije. Glavno mesto Turčije je namreč Ankara. Je bil pa Istanbul v preteklosti prestolnica treh velikih imperijev – rimskega, bizantinskega in otomanskega. Istanbul je vsekakor edino transkontinentalno mesto na svetu, saj se nahaja na dveh celinah; v Evropi in Aziji. Trgovsko in zgodovinsko središče leži v Evropi, medtem ko tretjina prebivalcev Istanbula živi v Aziji.

#2: Istanbul je nakupovalni raj. Tam boste našli vse in to po izjemno ugodnih cenah. Če boste kdaj imeli priložnost obiskati Istanbul, nikakor ne pozabite na Veliki bazar, ki je največji stari pokriti bazar na svetu. Veliki bazar, ki deluje od leta 1461, pokriva 61 ulic in več kot 3000 trgovin ter privabi med 250.000 in 400.000 kupcev na dan!

#3: Otomansko cesarstvo je bilo ustanovljeno konec 13. stoletja, ko je bila javna higiena nekoliko vprašljiva. V srednjem veku, ko ni bilo stranišč in je po ulicah mnogih mest tekla kanalizacija, je Istanbul postal mesto javnih stranišč. Po mestu je bilo okoli 1400 stranišč, še preden so imeli celo evropski kralji in cesarji reden dostop do enega.

#4: Istanbul ima več mošej kot katero koli drugo mesto v Turčiji. Ima namreč okoli 3113 mošej, ena najbolj znanih med njimi pa je Modra mošeja. Mošeje je dovoljeno graditi z največ šestimi minareti. Prav Modra mošeja je ena od le peščice, ki ima polnih šest minaretov. To je bilo v času gradnje sporno, saj je imela samo Velika mošeja v Meki vseh šest minaretov. Ta problem je bil rešen, ko so mošeji v Meki dodali še sedmi minaret.

#5: Ste vedeli, da tulipani, ikona Nizozemske, pravzaprav izvirajo iz Azije in so bili poslani na Nizozemsko prav iz Istanbula? Tulipani dejansko izvirajo iz gorovja Tian Shan v Srednji Aziji.  Prva čebulica tulipanov je bila leta 1554 poslana iz Otomanskega cesarstva na Dunaj, kasneje pa so jo poslali na Nizozemsko. Nizozemci so jih imeli tako radi, da so začeli gojiti tulipane povsod. Nekaj ​​najboljših tulipanov v Istanbulu najdete okoli vodnjaka med Hagijo Sofijo in Modro mošejo.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂