5 zanimivosti o Perthu

Perth je četrto največje avstralsko mesto in glavno mesto avstralske zvezne države Zahodna Avstralija. Velja za živahno mesto s čudovitimi plažami. Preverite vseh 5 zanimivosti o tem edinstvenem avstralskem mestu.

#1: Ste vedeli, da je Perth s svojo lego v odročnem zahodnem delu kontinenta drugo najbolj izolirano velemesto na svetu? Za najbolj izolirano mesto na svetu velja Honolulu na Havajih, Perth pa je drugo najbolj izolirano mesto na svetu. Perthu najbližje mesto z več kot milijonom prebivalcev je Adelaide v Južni Avstraliji, ki se nahaja več kot 2000 km stran.

#2: Perth dobi več sonca kot katero koli drugo avstralsko mesto. V povprečju Perth prejme več kot 8 ur sonca na dan, zato ni čudno, da domačini praktično živijo na plaži. Poletne temperature pogosto presegajo 40°C, vendar pa prijetno olajšanje nudi hladen morski veter. Perth je tudi tretje najbolj vetrovno mesto na svetu, zato sta jadranje in kajtanje izjemno priljubljena prav tam.

#3: Perth se lahko pohvali z največjim mestnim parkom na svetu. Kings Park se razprostira na površini 400 ha, s čimer krepko preseže znameniti Central Park v New Yorku. Tam se lahko sprehajate in uživate v spektakularnem razgledu na reko Swan, s pogledom na Elizabeth Quay, mestno obzorje in Darling Ranges.

#4: Perth je znan tudi kot ”mesto luči” City of lights. Zgodba za tem vzdevkom sega v leto 1962, ko je ameriški astronavt John Glenn krožil okoli Zemlje. V vesolju je bilo mesto Perth jasno vidno zaradi ulične razsvetljave, ki je Perthu prinesla naslov City of lights. Od takrat je torej postal znan po vsem svetu kot “mesto luči”.

#5: Perth Mint je najstarejša delujoča uradna kovnica zlata v Avstraliji, ki deluje že od leta 1899 in še vedno deluje v svojih prvotnih prostorih. Nič čudnega, da je v Perthu več samostojnih milijonarjev na prebivalca kot v  katerem koli drugem mestu na svetu.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂