5 zanimivosti o Tokiu

Tokio je letos gostil poletne olimpijske igre, pa ste vedeli, da so olimpijske igre v Tokiu potekale že leta 1964? Slovenija je na tokratnih olimpijskih igrah osvojila 5 medalj, zato smo za vas izbrali top 5 zanimivosti o Tokiu.

#1: Tokio je glavno mesto in hkrati največje mesto na Japonskem. Širše območje Tokia šteje več kot 39 milijonov prebivalcev, zaradi česar gre za najbolj naseljeno mestno območje na svetu. Mesto Tokio se je do 20. stoletja imenovalo Edo. Mesto je nato leta 1890 postalo prestolnica Japonske, zato se je ime spremenilo v Tokio. Tokio namreč pomeni vzhodna prestolnica. Kljub temu da je Tokio ogromno in glasno mesto, je eno najbolj varnih mest na svetu. Tam so zločini redkost, zato se Tokio redno pojavlja na vrhu seznamov mest z nizko stopnjo kriminala.

#2: Tokijski stolp (Tokio Tower) je komunikacijski in opazovalni stolp v okrožju Shiba-Koen. Stolp je visok 333 metrov in je druga najvišja stavba na Japonskem. Prvotno ga je navdihnil Eifflov stolp, zato imata stavbi podoben videz. Stolp je od leta 1958, ko je bil zgrajen, obiskalo že več kot 150 milijonov ljudi.

#3: Verjetno eno najbolj obremenjenih križišč na svetu se nahaja prav v Tokiu. Križišče Shibuya, ki se nahaja v okrožju Shibuya, v konicah prečka več kot 2500 ljudi hkrati z vseh smeri. Po podatkih Shibuya Center Street je bilo leta 2016 največje število pešcev, ki so naenkrat prečkali križišče, kar 3000. Raziskava merjenja pretoka iz leta 2014, ki jo je izvedlo združenje Shibuya Redevelopment, pa je ocenila, da prehod med dnevi v tednu prečka 260.000 pešcev na dan, v prazničnih dneh pa 390.000 pešcev.

#4: Znamenita gora Fuji se nahaja približno 100 km jugozahodno od Tokia in nekateri najbolj idilični posnetki Tokia imajo v daljavi to najvišjo goro Japonske, ki se dviga nad velikim mestom. Kljub temu, da je gora Fuji visoka kar 3.776 m, pa je zaradi smoga in drugih vremenskih razmer iz Tokia dejansko vidna le okoli 80 dni na leto.

#5: Tokio je bil dvakrat skoraj popolnoma uničen in zato ponovno zgrajen. Prvič leta 1923, ko ga je zrušil silovit potres, imenovan veliki potres v Kantu, ki je zahteval okrog 140.000 smrtnih žrtev. Drugič je bilo mesto izjemno prizadeto proti koncu druge svetovne vojne, ko so zaradi bombardiranj z zažigalnimi bombami v mestu izbruhnili siloviti požari, ki so uničevali cele četrti. V današnjem Tokiu je zato ostalo le malo tradicionalnega.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂