5 zanimivosti o Torontu

Toronto je glavno mesto kanadske province Ontario, in to kljub temu, da v provinci leži tudi Ottawa, glavno mesto Kanade. Ste vedeli, da je Toronto po številnih študijah najvarnejše mesto v Severni Ameriki, saj ima najnižjo stopnjo kriminala in se pogosto uvršča med najboljša mesta za življenje na svetu? Preverite 5 zanimivih dejstev o tem živahnem kanadskem mestu.

#1: Toronto se nahaja v južnem Ontariu, na severozahodni obali Ontariskega jezera. Toronto se pravzaprav nahaja precej južno. Leži južneje od Pariza, Milana in 15 zveznih držav ZDA. Od Niagarskih slapov je le 65 km in od New Yorka 540 km (ptičje razdalje).

#2: Toronto je največje mesto v Kanadi in 4. največje mesto v Severni Ameriki. V samem mestu Toronto živi približuje 3 milijone ljudi, širše območje Toronta pa se ponaša s 7 milijoni prebivalcev. Toronto je tudi eno najhitreje rastočih mest glede na število prebivalcev v vsej Severni Ameriki.

#3: V Torontu sobiva več kot 200 različnih etničnih skupin, zato mesto redno in upravičeno imenujejo “najbolj multikulturno mesto na svetu”. To je eno tistih dejstev o Torontu, za katerega menimo, da bi ga mesto moralo nositi kot znak časti. Ljudje (večinoma) sprejemajo raznolikost in so gostoljubni. Več kot 50 % trenutnih prebivalcev Toronta je bilo rojenih drugje. V Torontu se govori več kot 180 jezikov in narečij.

#4: Brez dvoma je najbolj prepoznavna znamenitost v Torontu CN Tower.  Do leta 2007 je CN Tower veljal za največjo prostostoječo zgradbo na planetu. To krono je držal 32 let, potem pa je ta naslov pripadel Burj Khalifu, ki je bil zgrajen v Dubaju. Tako sedaj CN Tower ostaja največja prostostoječa zgradba na zahodni polobli.

CN Tower je nedvomno najbolj prepoznavna zgradba v slavnem obzorju Toronta. Stolp CN dominira nad obzorjem Toronta, vendar je to mesto tudi dom številnih drugih nebotičnikov. Pravzaprav je Toronto  na 9. mestu po številu nebotičnikov na svetu (najvišje kanadsko mesto na seznamu). V Torontu najdemo kar  17 od 20 najvišjih kanadskih zgradb.

#5: Toronto se lahko pohvali z mnogimi turističnimi znamenitostmi. Če se potepate po Torontu, vam vsekakor priporočamo obisk živalskega vrta, ki je tretji največji na svetu. Živalski vrt v Torontu se razteza na neverjetnih 712 hektarjih, v njem pa živi več kot 16.000 živali 500 različnih vrst.

V Torontu lahko obiščete tudi edini grad v Severni Ameriki. Casa Loma v središču Toronta velja za edini avtentični grad na celini.

Prav tako pa se v Torontu nahaja tudi kanadski Pločnik slavnih. Precej je podoben Hollywoodskemu Walk of Fame, ki ga morda bolj poznate, vendar z javorjevimi listi namesto zvezd. Na njem boste našli med drugimi tudi Margaret Atwood, Celine Dion, Bryana Adamsa in Pamelo Anderson.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂